Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

Μακρόν: Μείωσε τους φόρους κατά 11 δις. ευρώ

Συνέντευξη στην εφημερίδα Échos, έδωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός  Εντουάρ Φιλίπ και ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μακρόν.Όπως συγκεκριμένα είπε η κυβέρνηση στοχεύει σε ένα δημόσιο έλλειμμα 2,7% του ΑΕΠ το 2018 και ανάπτυξη 1,6% το 2017 και 1,7% το 2018.

Η Γαλλία αναμένεται να μπει στο στόχαστρο των Βρυξελλών το 2018 για το έλλειμμα και τις δημόσιες δαπάνες της. Ο γάλλος πρωθυπουργός δήλωσε ότι δεν είναι «φετιχιστής των αριθμών» αλλά ο πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των φόρων. Συνολικά τα φορολογικά βάρη θα ελαφρύνουν κατά 11 δις, ήτοι 0,6% του ΑΕΠ. Επίσης θα νομοθετηθεί μεταβολή του ΕΝΦΙΑ και μείωσή του κατά 3 δις ευρώ. «Αντί του ΕΝΦΙΑ θα δημιουργήσουμε έναν φόρο για την ακίνητη περιουσία (IFI), ώστε να γίνει δικαιότερος ο φόρος», δήλωσε ο Φιλίπ.

Οι επιχειρήσεις θα δουν επίσης τους φόρους του να μειώνονται και θα φθάσουν το 25% ως το 2022. «Θέλουμε να προκαλέσουμε μια φορολογική ανάσα υπέρ των επενδύσεων, των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης» επεσήμανε ο γάλλος πρωθυπουργός.

Η μείωση των φόρων θα επιτευχθεί από μείωση των δημοσίων δαπανών, όπως επεσήμανε, η οποία θα ανέλθει σε 20 δις ευρώ το 2018. Στόχος της κυβέρνησης Μακρόν είναι να συγκρατήσει το δημόσιο της Γαλλίας και «να το επαναφέρει σε ανεκτά επίπεδα». Ο Εντουάρ Φιλίπ κατέληξε λέγοντας ότι το ΑΕΠ θα χάσει 5 μονάδες στην πενταετία Μακρόν.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων