Τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας» που θα συμπεριλαμβάνει χώρες όπως η Ουκρανία, οι οποίες δεν μπορούν να ενταχθούν γρήγορα στην ΕΕ και μοιράζονται κοινές ευρωπαϊκές αξίες πρότεινε σήμερα από το βήμα της τελικής διάσκεψης για το μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο ο γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η νόμιμη φιλοδοξία αυτού του λαού, όπως και της Μολδαβίας και της Γεωργίας να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση», καλεί την ΕΕ να «ξανασκεφτεί τη γεωγραφία και την οργάνωση της ηπείρου», είπε ο Μανουέλ Μακρόν σημειώνοντας πως «η ένταξη σε αυτήν την ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα δεν θα προδικάσει απαραίτητα τη μελλοντική ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτών των χωρών, ούτε θα είναι κλειστή για όσους την έχουν στο Παράδειγμα του Ηνωμένου Βασίλειου».
Συνέχισε λέγοντας ότι η Ουκρανία, μέσω του αγώνα και του θάρρους της, είναι ήδη βασικό μέλος της Ευρώπης, της οικογένειας της ένωσης. Αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι η διαδικασία ένταξης θα διαρκέσει χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες. «Ας είμαστε ξεκάθαροι, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να είναι το μόνο βραχυπρόθεσμο μέσο για τη δόμηση της ευρωπαϊκής ηπείρου» κατέληξε.
Ο Γάλλος πρόεδρος τάχθηκε επίσης υπέρ της αναθεώρησης των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου, μεταξύ άλλων, να λαμβάνονται αποφάσεις με ειδική πλειοψηφία ένας τρόπος που σύμφωνα με τον ίδιο, θα κάνει την ΕΕ πιο γρήγορη και αποτελεσματική. «Είναι μια πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την εγκρίνω. Είμαι υπέρ αυτής της θεσμικής μεταρρύθμισης, σημείωσε.
Υπογράμμισε επιπλέον ότι οι κρίσεις δεν πρέπει να αποσπούν την προσοχή της ΕΕ από την ατζέντα της, καθώς αυτός είναι ένας τρόπος υπενθύμισης των βασικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία συμπεριλαμβάνονται η Προστασία του κλίματος, η υγεία και ποιότητα των τροφίμων, μια Ευρώπη πιο δίκαιη, πιο περιεκτική, μια Ευρώπη της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, μια Ευρώπη προικισμένη με τα μέσα για να υπερασπιστεί τον εαυτό της.
Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι «δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία. Για τη διατήρηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, για την επιστροφή της ειρήνης στην ήπειρο, εναπόκειται μόνο στην “Ουκρανία να ορίσει τους όρους” των διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία. Για να μιλήσει η δικαιοσύνη, παλεύουμε και θα αγωνιστούμε ενάντια στην ατιμωρησία για τα ανείπωτα εγκλήματα που διέπραξε η Ρωσία στην Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά και τόνισε ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερες επενδύσεις για μια κοινή ευρωπαϊκή άμυνα.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ