Σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πολιτικοί ζουν περισσότερο από άλλους ανθρώπους, επειδή έχουν υψηλότερα εισοδήματα και καλύτερη ιατρική περίθαλψη.
Η μελέτη δείχνει ότι οι πολιτικοί ζουν περισσότερο από τον γενικό πληθυσμό, με βάση πληροφορίες από 11 χώρες και αφού μελέτησαν περισσότερους από 57.500 πολιτικούς. Έχουν προσδόκιμο ζωής επτά χρόνια περισσότερο.
Τα τελευταία χρόνια, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής έχει μείνει στάσιμη σε πολλές χώρες υψηλού εισοδήματος και μάλιστα μειώθηκε για τις φτωχότερες κοινωνικές ομάδες. Αυτό πιστεύεται ότι αντανακλά τις αυξανόμενες ανισότητες, στις οποίες έχει συμβάλει η πανδημία του COVID-19 και η κρίση των πόρων.
Για παράδειγμα, τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι οι άνδρες στις πιο μειονεκτούσες περιοχές της Αγγλίας θα πρέπει να ζουν σχεδόν 10 χρόνια λιγότερο από εκείνους στις λιγότερο μειονεκτούσες περιοχές, ενώ οι γυναίκες στις ίδιες περιοχές μπορούν να περιμένουν να ζήσουν 7 χρόνια λιγότερο. Αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλο ενδιαφέρον για τον προσδιορισμό του κατά πόσον ορισμένα επαγγέλματα «ελίτ» υψηλού επιπέδου, όπως η πολιτική, συνδέονται με καλύτερη υγεία.
Μια νέα μελέτη με επικεφαλής ερευνητές της Oxford Population Health δημοσίευσε την πιο ολοκληρωμένη ανάλυση μέχρι σήμερα, βασισμένη σε δεδομένα από 11 χώρες υψηλού εισοδήματος. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Epidemiology.
Η μελέτη συνέλεξε πληροφορίες για πολιτικούς από την Αυστραλία, την Αυστρία, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία, την Ελβετία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Ηνωμένες Πολιτείες . Η ανάλυση ποικίλλει μεταξύ του 1816 και 2017 στην περίπτωση της Γαλλίας και της Μεγάλης Βρετανίας.
Το συνδυασμένο σύνολο δεδομένων περιελάμβανε 57.561 πολιτικούς, από τους οποίους 40.637 πέθαναν. Το ποσοστό των γυναικών πολιτικών κυμαινόταν από 3% (Γαλλία και ΗΠΑ) έως 21% (Γερμανία).
Κάθε πολιτικός συσχετίστηκε ανά χώρα, ηλικία και φύλο με δεδομένα θνησιμότητας από το αντίστοιχο τμήμα του εθνικού πληθυσμού για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέκριναν τον ετήσιο αριθμό θανάτων μεταξύ των πολιτικών με τον αναμενόμενο αριθμό πολιτικών που θα πέθαιναν με βάση τα ποσοστά θνησιμότητας του πληθυσμού.
Οι ερευνητές υπολόγισαν επίσης τη διαφορά στο προσδόκιμο ζωής στην ηλικία των 45 ετών μεταξύ των πολιτικών και του γενικού πληθυσμού για κάθε διαδοχική περίοδο 10 ετών.
Ποια ήταν τα συμπεράσματα της μελέτης
- Για όλες σχεδόν τις χώρες, οι πολιτικοί είχαν παρόμοια ποσοστά θνησιμότητας με αυτά του γενικού πληθυσμού στα τέλη του 19ου και στις αρχές του 20ού αιώνα.
- Καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοστού αιώνα, οι διαφορές στα ποσοστά θνησιμότητας διευρύνθηκαν σημαντικά σε όλες τις χώρες, έτσι ώστε οι πολιτικοί να είχαν ένα αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης έναντι του γενικού πληθυσμού.
- Υπήρξαν σημαντικές διαφορές μεταξύ των χωρών ως προς την έκταση αυτού του πλεονεκτήματος επιβίωσης. Τα τελευταία χρόνια, για παράδειγμα, ενώ στην Ιταλία ένα μέσο άτομο είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει το επόμενο έτος από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου, στη Νέα Ζηλανδία ήταν μόνο 1,2 φορές πιο πιθανό.
- Σε πολλές χώρες, το πλεονέκτημα επιβίωσης των πολιτικών βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 150 ετών, παρόμοιο με αυτό που παρατηρήθηκε στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα.
- Η διαφορά στο προσδόκιμο ζωής στα 45 χρόνια μεταξύ των πολιτικών και του γενικού πληθυσμού αυξήθηκε σημαντικά στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. Επί του παρόντος, οι διαφορές στο προσδόκιμο ζωής κυμαίνονται από περίπου 3 χρόνια στην Ελβετία έως 7 χρόνια στις ΗΠΑ.