Συνεδριάζει το απόγευμα το Eurogroup που αναμένεται να αποφασίσει και να καθορίσει την σχέση της Ελλάδας με τους εταίρους και δανειστές της για τα επόμενα πολλά χρόνια.
Αυτή τη στιγμή τα μηνύματα που έρχονται από το Λουξεμβούργο δεν είναι καθαρά. ΟΙ τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν πως «θα υιοθετηθεί ελαφριά εκδοχή για το Χρέος, επειδή η Μέρκελ έχει δύσκολα εσωτερικά προβλήματα».
Η γερμανική πλευρά φέρεται να επιμένει σε 3ετή επιμήκυνση πληρωμών, αν και πηγές από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι μπορεί τελικά να γίνει συμβιβασμός στα 7 χρόνια την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει πως η επιμήκυνση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15ετίας.
Από την άλλη πλευρά σχεδιάζεται ένα μεγάλο «μαξιλάρι» ασφαλείας, που θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας ενδεχομένως σε βάθος δύο ετών. Αυτή η προοπτική ενός «υπερμαξιλαριού» ανατροφοδοτεί τα σενάρια για το ύψος της τελευταίας δόσης του Προγράμματος, η οποία μπορεί να μην είναι 12 δισ. Ευρώ αλλά πολύ μεγαλύτερη.
Το μόνο βέβαιο πάντως για τις αποφάσεις του σημερινού Eurogroup, είναι ότι η μεταμνημονιακή επιτήρηση θα είναι σκληρή, με τις αξιολογήσεις, τέσσερις στο έτος, να γίνονται ανά τρίμηνο. Αυτό που τονίζουν οι Ευρωπαίοι είναι πως θα πρέπει τόσο να διασφαλίζεται η συνέχεια και η συνέπεια των μεταρρυθμίσεων, αλλά και να μην δίνεται η εντύπωση ότι η Ελλάδα παραμένει σε Πρόγραμμα.
Τι φοβάται η Ελλάδα
Η συνεδρίαση αναμένεται να είναι μακρά και επίπονη και η Ελλάδα φοβάται το ενδεχόμενο να μην τα βρουν οι εταίροι και να μετατεθούν οι αποφάσεις για τον Ιούλιο.
Την ίδια ώρα θέλει η απόφαση για το χρέος να δώσει στις αγορές το πιστοποιητικό αξιοπιστίας που χρειάζεται η χώρα για να δανείζεται φθηνά.
Κόβονται συντάξεις και «ψαλίδι» στο αφορολόγητο
Και με τη «σφραγίδα» της Κομισιόν επιβεβαιώνεται ότι κόβονται οι συντάξεις από 01/01/2019 και μειώνεται το αφορολόγητο από το 2020.
Το σχετικό απόσπασμα αναφέρει: «Στο πεδίο της προσαρμογής, το πακέτο αποτελείται από μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό που θα αποδώσει 1% του ΑΕΠ το 2019 η οποία θα ακολουθηθεί από μείωση του αφορολόγητου για τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης το 2020».
Η ελληνική πλευρά προσδοκά, πάντως, ότι στις συζητήσεις που θα γίνουν τον Οκτώβριο για τον Προϋπολογισμό του 2019, θα μπορέσει να κάνει παρεμβάσεις, “πατώντας” στα προσδοκώμενα νέα υπερπλεονάσματα και στο δημοσιονομικό χώρο, που εκτιμάται ότι θα δημιουργηθεί.
Επίσης, στην έκθεση συμμόρφωσης αναφέρεται ότι η Ελλάδα υλοποίησε και τα 88 προαπαιτούμενα που απαιτούσε η τέταρτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.
Το πρόγραμμα του ESM είναι σε τροχιά ανοίγοντας το δρόμο για την τελευταία εκταμίευση δόσης προς την Ελλάδα ενός ποσού απαιτούμενου να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης καθώς και ενός ποσού για το χτίσιμο του μαξιλαριού διαθεσίμων. Πάντως, στην έκθεση συμμόρφωσης δεν συμπεριλαμβάνεται έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Αλλαγή ατζέντας
Πάντως η κυβέρνηση περιμένει μια καλή απόφαση από το Eurogroup, εκτός των άλλων, για να επιχειρήσει να αλλάξει την πολιτική ατζέντα στην οποία φυσιολογικά κυριαρχεί το θέμα της συμφωνίας για τα Σκόπια.