Συνάντηση με τον Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλ. Διακυβέρνησης, Κυριάκο Μητσοτάκη, είχε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Γ. Πατούλη, τον γενικό γραμματέα Ι. Μουράτογλου και τα μέλη του Δ.Σ. Ν. Μελετίου, Σ. Δανιηλίδη, Γ. Ιωακειμίδη, Δ. Μπίρμπα, και Ε. Παντελάκη, καθώς και το νομικό σύμβουλο Ένωσης Π. Ζυγούρη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τέθηκαν από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλη, σειρά ζητημάτων και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι Δήμοι και ειδικότερα το θέμα της αξιολόγησης, του επανελέγχου των συμβάσεων, του προσωπικού ΑμεΑ που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες, καθώς και το πρόβλημα της έλλειψης προσωπικού σε ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων.
Ειδικότερα, σε ότι αφορά στην αξιολόγηση, ο κ. Πατούλης επανέλαβε ότι «πάγια θέση της Αυτοδιοίκησης είναι η αξιολόγηση των Δομών και του προσωπικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».
Υπογράμμισε την «ανάγκη εφαρμογής ενός δίκαιου και αντικειμενικού συστήματος, χωρίς ποσοστώσεις, τέτοιου ώστε να συμβάλει στην αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και να μην οδηγήσει σε “διαθεσιμότητα” και απολύσεις εργαζομένων».
Για το θέμα, ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεσμεύτηκε, ότι μέχρι αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινώσει νέο σύστημα αξιολόγησης χωρίς ποσοστώσεις, ενώ διαβεβαίωσε, ότι δεν πρόκειται να περικοπούν πόροι ή να υπάρξουν κυρώσεις για τους αιρετούς και τους εργαζόμενους, που δεν συμμετείχαν μέχρι σήμερα στη διαδικασία της αξιολόγησης.
Για τον επανέλεγχο των συμβάσεων, τόσο ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, όσο και τα υπόλοιπα μέλη της αντιπροσωπείας ζήτησαν ο επανέλεγχος των συμβάσεων να μη οδηγεί σε επανακαθορισμό των κριτηρίων, όπως αυτά προβλέπονταν στο “Διάταγμα Παυλόπουλου”.
Επίσης, ζήτησαν να ξεκαθαριστεί, ότι εφόσον δεν προκύπτει αποδεδειγμένη υπαιτιότητα του ελεγχόμενου υπαλλήλου, κατά τη διάρκεια μετατροπής των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, τότε, έστω αν δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις, να μην απολυθούν.
«Η Αυτοδιοίκηση», τόνισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, «δεν είναι αντίθετη στον έλεγχο της πλαστότητας των δικαιολογητικών και στην άμεση απομάκρυνση όσων έχουν προσκομίσει πλαστά δικαιολογητικά ή ψευδή στοιχεία. Δε δεχόμαστε τον επανέλεγχο – επανακαθορισμό των κριτηρίων πρόσληψης, που καθορίστηκαν και εφαρμόστηκαν, με βάση τις διατάξεις μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου, κατά το χρονικό διάστημα που αυτές έγιναν. Εμμένουμε στην πιστή και αυστηρή εφαρμογή όσων προέβλεπαν οι σχετικοί Νόμοι και τα Προεδρικά Διατάγματα. Επίσης, θεωρούμε ότι ουδεμία ευθύνη έχουν οι εργαζόμενοι για τη μετατροπή των συμβάσεων και ως εκ τούτου ζητάμε να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος, που αποδεδειγμένα δεν είναι υπαίτιος για παράνομη μετατροπή της σύμβασής του, ακόμη και αν δεν πληρούνταν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις. Σε όποιες θέσεις λυθεί τελικά η σχέση εργασίας και εφόσον πληρούσε πάγιες και διαρκείς ανάγκες θα αναπληρωθούν με εργαζόμενους από τους καταλόγους του ΑΣΕΠ».
Ο κ. Μητσοτάκης δέχτηκε την πρόταση της ΚΕΔΕ και δεσμεύτηκε να υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση του θέματος.
Επίσης, ο Υπουργός, έκανε δεκτό το αίτημα της ΚΕΔΕ και θα προωθήσει σχετική νομοθετική ρύθμιση, ώστε το προσωπικό ΑμεΑ, που υπηρετεί σε Ν.Π.Ι.Δ. των Δήμων που έχουν λυθεί ή βρίσκονται υπό εκκαθάριση και που εξυπηρετεί πάγιες και διαρκείς ανάγκες, να μεταφέρεται στον οικείο Δήμο σε προσωρινές προσωποπαγείς θέσεις ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Με τον κ. Μητσοτάκη έγινε μια ουσιαστική συζήτηση και διασφαλίσαμε, ότι πρώτον δεν θα απολυθεί κανένα άτομο με αναπηρία με τα “Προγράμματα 3+1”, δεύτερον, ότι θα υπάρξει ένα νέο σύστημα αξιολόγησης για το προσωπικό των Δήμων χωρίς ποσοστώσεις και τρίτον, ότι δεν θα απολυθούν εργαζόμενοι, που δεν ευθύνονταν για την μετατροπή της σύμβασης τους».