Οι τζιχαντιστές της Οργάνωσης Υποστήριξης στο Ισλάμ και στους Μουσουλμάνους (ΟΥΙΜ), η οποία ορκίζεται πίστη στην Αλ Κάιντα, ανέλαβαν την Πέμπτη (12/1/23) την ευθύνη για επιθέσεις οι οποίες στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 14 στρατιωτικούς του Μάλι και τραυμάτισαν άλλους 11 στο κεντρικό τμήμα της χώρας της Αφρικής.
Σε ανακοίνωσή της, η ΟΥΙΜ έκανε λόγο για «διπλή ενέδρα με στόχο στρατιώτες του Μαλί και μισθοφόρους του ομίλου Βάγκνερ στην περιφέρεια Μοπτί». Η ανακοίνωση θεωρείται πως είναι αυθεντική από τη SITE Intelligence Group, αμερικανική ΜΚΟ η οποία παρακολουθεί συστηματικά τη δραστηριότητα των τζιχαντιστών στο διαδίκτυο.
Η πρώτη επίθεση έγινε με «νάρκη» και είχε αποτέλεσμα «απροσδιόριστος αριθμός στρατιωτών του Μαλί και μισθοφόρων της Βάγκνερ να σκοτωθούν και να τραυματιστούν». Ακολουθήθηκε από δεύτερη, με «τρεις εκρηκτικούς μηχανισμούς» στην οποία «πέντε μισθοφόροι του Βάγκνερ και επτά στρατιώτες του Μαλί σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν», κατά την ΟΥΙΜ, η οποία παραδέχθηκε τις απώλειες «πέντε μαρτύρων».
Την Τετάρτη (11/1/23) ο στρατός του Μάλι έκανε λόγο για δύο επιθέσεις ανάμεσα στις πόλεις Μοπτί και Σεγκού με 14 στρατιωτικούς νεκρούς και άλλους 11 τραυματίες σε συγκρούσεις με τζιχαντιστές την Τρίτη. Ένα επίσης λόγο για «31 τρομοκράτες» νεκρούς σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις που ακολούθησαν.
Το Μάλι, χώρα του Σαχέλ χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα, πολεμά για πάνω από μια δεκαετία εναντίον τζιχαντιστών και αυτονομιστών Τουαρέγκ. Η βία επεκτάθηκε προς νότο κι εξαπλώθηκε σε γειτονικά κράτη, στον Νίγηρα και στην Μπουρκίνα Φάσο.
Η στρατιωτική χούντα, στην εξουσία στο Μάλι από το 2020, τερμάτισε τη συμμαχία του Μπαμακό με τη Γαλλία και τους δυτικούς εταίρους της κι έφερε στη χώρα Ρώσους, τους οποίους παρουσιάζει ως στρατιωτικούς εκπαιδευτές, για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν τους τζιχαντιστές.
Δυτικές κυβερνήσεις καταγγέλλουν πως οι εκπαιδευτές για τους οποίους μιλά το Μπαμακό είναι στην πραγματικότητα μισθοφόροι της διαβόητης ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Βάγκνερ, η οποία φέρεται να έχει στενή σχέση με το Κρεμλίνο, παρά τις διαψεύσεις της χούντας των συνταγματαρχών.