Γράφει ο Δρ. Αναστάσιος Βεκρής*,
Η επόμενη αμερικανική προεδρία θα παιχτεί στην πυκνότητα των… μαλλιών; Μάθετε πώς χτίζεται το image making στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Η Ελλάδα μετρά πολλούς φαλακρούς πρωθυπουργούς. Από τον Ελευθέριο Βενιζέλο και τον Γεώργιο Παπανδρέου μέχρι τον Παπανδρέου τζούνιορ οι ψηφοφόροι ποτέ δεν φοβήθηκαν να ψηφίσουν έναν πολιτικό με εμφανή αραίωση μαλλιών. Όμως, στην Αμερική τα πράγματα είναι διαφορετικά. Σήμερα, μερικά από τα μεγαλύτερα έντυπα αποτυπώνουν ερωτήματα που δημιουργούν επιστημονικές μελέτες: Αν πράγματι τα πυκνά μαλλιά αποπνέουν δύναμη και κύρος, αυτό σημαίνει ότι ο επόμενος Αμερικανός πρόεδρος δεν θα είναι ο Ομπάμα, τώρα που τα μαλλιά του αραιώνουν;
Η ιστορία έχει δείξει πως στην Αμερική τα προεδρικά αξιώματα κατέχουν στην συντριπτική πλειονότητα άνθρωποι με πλούσια μαλλιά, με τους φαλακρούς να μην εκπροσωπούνται με τον ίδιο βαθμό όπως στο γενικό πληθυσμό. Ενδεικτικά, στις ΗΠΑ δεν έχει εκλεγεί φαλακρός πρόεδρος εδώ και 58 χρόνια, από την εποχή του Αϊζενχάουερ. Οι πιθανότητες ενός φαλακρού υποψήφιου να κερδίσει έναν με πιο πυκνά μαλλιά στις εκλογές ήταν πάντα πολύ μικρές. Πώς εξηγείται αυτή η τάση;
Ένστικτο για επιβίωση
«Οι πολιτικοί και οι CEOs έχουν την τάση να δημιουργούν μια συγκεκριμένη εικόνα γύρω από τον εαυτό τους. Είναι πιο ψηλοί από τον μέσο όρο και έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που παραπέμπουν στο κύρος. Επομένως κάποιος με πλούσια, πυκνά μαλλιά που είναι και καλοξυρισμένος και ψηλός αυτή την εποχή υποδηλώνει μια πολύ ηγετική αντρική φιγούρα» έχει αναφέρει χαρακτηριστικά η Τζένιφερ Γκάμπουρι, πολιτικός επιστήμονας στο Hunter College στη Νέα Υόρκη.
Στον τρόπο που μεταφράζονται όλα τα παραπάνω από το κοινό αναφέρεται μια μελέτη που είδε το φως της δημοσιότητας το 2013 στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science: όταν ένας πολιτικός δείχνει όμορφος μιλά στο ένστικτο επιβίωσης των ψηφοφόρων. Το λείο δέρμα, τα λαμπερά πυκνά μαλλιά και η συμμετρία στο πρόσωπο παραπέμπουν σε καλή υγεία. Επομένως δεν απορεί κανείς που η συζήτηση στην Αμερική είναι αν ο Ομπάμα θα χάσει την προεδρία επειδή αραιώνουν τα μαλλιά του και ο συντηρητικός γερουσιαστής Μαρκ Ρούμπιο την υποψηφιότητα για τον ίδιο λόγο.
Ποιοι βάζουν μαλλιά στην Ελλάδα
Με την άποψη αυτή συμφωνούν και οι ειδικοί που βάζουν μαλλιά: «Απευθύνονται σε εμάς για μεταμόσχευση μαλλιών άνθρωποι όλων των κοινωνικών στρωμάτων: Από μετανάστες που στέλνουν τη φωτογραφία τους στη χώρα τους, όπως στο Πακιστάν, για να βρουν νύφη με τον παραδοσιακό τρόπο μέχρι εκείνοι με μεγάλο εισόδημα, όπως επιχειρηματίες. Το να έχεις μαλλιά δεν είναι ματαιοδοξία: Αυτά κάνουν κάποιον να φαίνεται νεότερος και του ανεβάζουν την αυτοπεποίθηση. Πολλές φορές είναι και το εισιτήριο για να βρει δουλειά, όχι απλά σύντροφο» εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Δρ Αναστάσιος Βεκρής με εξειδίκευση στην μεταμόσχευση μαλλιών με τη μέθοδο FUE.
Μάλιστα, στην Ευρώπη οι επεμβάσεις αυξήθηκαν κατά 39% την περίοδο 2010-2012. Ο Δρ Βεκρής συμπληρώνει: «Η οικονομική κρίση λειτούργησε αντίστροφα. Φαίνεται σε μελέτες ότι τα μαλλιά και τα γένια είναι στοιχείο αρρενωπότητας και πυγμής» εξηγεί ο ειδικός και συνεχίζει: «Παράλληλα βελτιώθηκαν και οι μέθοδοι μεταμόσχευσης που πλέον δεν είναι τραυματικές και δεν αφήνουν σημάδια και ουλές. Η πιο σύγχρονη είναι η FUE. Δεν αφαιρούμε τμήμα δέρματος όπως σε παλαιότερες τεχνικές, αλλά τα τριχοθυλάκια ένα προς ένα με τοπική αναισθησία». Έτσι, δεν απαιτείται χρόνος αποθεραπείας και επαγγελματικής ή κοινωνικής αποχής, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό στο χώρο των επιχειρήσεων και της πολιτικής.
Το αποτέλεσμα είναι ολοκληρωμένο σε 1 χρόνο, ενώ η επαναφύτρωση φτάνει το 98%. Μέσα σε αυτό το διάστημα εσείς θα βλέπετε τις μετοχές και την αυτοπεποίθησή σας να ανεβαίνουν.
*πλαστικός χειρουργός