«Όλα τα μανιτάρια τρώγονται, μερικά όμως μόνο μία φορά», λέει μία λαϊκή ρήση. Αυτό δεν ισχύει στην περίπτωση του Μανιταροπωλείου, που «ξεφύτρωσε» στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, αφού τα μανιτάρια του μπορείς να τα φας ξανά και ξανά και να μη τα χορταίνεις. Άγρια, φρέσκα, αφυδατωμένα, βιολογικά, ελληνικά και ιταλικά, το «Μανιταροπωλείον… και άλλα» στη Σβώλου διαθέτει από τα πιο δημοφιλή μέχρι τα πιο εξειδικευμένα μανιτάρια και όχι μόνο.
Το «κρέας των χορτοφάγων», όπως αποκαλείται συχνά, είναι το βασικό συστατικό των περισσότερων προϊόντων του Μανιταροπωλείου, που σε λίγες εβδομάδες θα συμπληρώσει έναν χρόνο λειτουργίας. «Θέλοντας να πάμε κόντρα στην κρίση, αλλά και εξαιτίας της αγάπης μας για τα μανιτάρια ανοίξαμε το κατάστημα ως κάτι καινούργιο που δεν είχε η Θεσσαλονίκη», λέει στο Thestival η Κωνσταντίνα Κουρουπή, υπεύθυνη του Μανιταροπωλείου, ιδιοκτήτες του οποίου είναι ο Παναγιώτης Κολοκυθάς και ο Ηλίας Μπίτουλας. Αφορμή για την ιδέα στάθηκαν οι φίλοι τους στα Γρεβενά, που θεωρείται η πόλη των μανιταριών. Όπως αναφέρει η Κωνσταντίνα, στα Γρεβενά υπάρχουν 2.000 είδη μανιταριών, ενώ είναι αναγνωρισμένα μόλις τα 1.050. «Έρχονται αρκετοί μανιταροσυλλέκτες και μας ζητάνε να αναγνωρίσουμε τα μανιτάρια», αποκαλύπτει η Κωνσταντίνα, η οποία αν και γεωπόνος δεν παίρνει τέτοια… ευθύνη.
Σάλτσες, ζυμαρικά, μπίρα και γλυκό του κουταλιού από μανιτάρια!
Ακόμη και οι γνώστες των μανιταριών, θα εκπλαγούν από την ποικιλία προϊόντων που μπορεί να βρει κανείς στον «μανιταροπαράδεισο» του καταστήματος. Αφυδατωμένα μανιτάρια, άγρια και καλλιέργειας, κατεψυγμένα και φρέσκα, ελληνικά, βιολογικά και ιταλικά δεσπόζουν στο Μανιταροπωλείον, το οποίο, όμως, διαθέτει και πιο… εξεζητημένες γεύσεις. Κρασιά, μπίρες και λικέρ από μανιτάρι, πουρέ και σάλτσες με μανιτάρι, αλλά και γλυκές λιχουδιές, όπως λουκούμι, κουλουράκια, μαρμελάδα, γλυκό του κουταλιού και σοκολάτα με μανιτάρι! «Η σοκολάτα φτιάχνεται με γανόδερμα, ένα μανιταροβότανο, που έχει την ιδιότητα του ρυθμιστή για την καλή λειτουργία του οργανισμού, ενισχύει το ανοσοποιητικό και βοηθάει στην απώλεια του βάρους», τονίζει η Κωνσταντίνα και προσθέτει ότι στα υπόλοιπα γλυκά χρησιμοποιείται σκόνη κανθαρέλλας, την οποία προτιμούν αρκετοί αντί για βανίλια. Ένα από τα πιο ιδιαίτερα προϊόντα του Μανιταροπωλείου είναι τα ζυμαρικά με μανιτάρι, τα οποία φτιάχνει εργαστήριο στα Γρεβενά για το κατάστημα της Θεσσαλονίκης. «Έχουν δική μας ετικέτα και με αυτόν τον τρόπο κινούμαστε στο κομμάτι της χονδρικής και των εστιατορίων», εξηγεί η υπεύθυνη του Μανιταροπωλείου.
Ανάμεσα στα δημοφιλέστερα προϊόντα του καταστήματος είναι η τρούφα, ενώ είναι αρκετοί εκείνοι που παραγγέλνουν φρέσκια τρούφα, καθώς αν μπει στο ψυγείο διατηρείται έως πέντε ημέρες. «Ο κόσμος ζητάει πολύ τα αφυδατωμένα, τα ελληνικά, αλλά και τα προϊόντα, κυρίως ζυμαρικά και σάλτσες», τονίζει η Κωνσταντίνα Κουρουπή και συμπληρώνει: «Οι χορτοφάγοι είναι σταθεροί πελάτες. Πέρυσι, που είχαμε ανοίξει τη Μ. Εβδομάδα, το ζητούσαν πολλές κυρίες για να φτιάξουν… μαγειρίτσα!». Όπως μας ενημερώνει η υπεύθυνη του Μανιταροπωλείου, δέχονται πολλές παραγγελίες μέσω του e-shop και στέλνουν πακέτα πανελλαδικά, με κυριότερο προορισμό την Αθήνα, καθώς η πρωτεύουσα δεν διαθέτει κάποιο κατάστημα όπου να είναι συγκεντρωμένα τόσα είδη μανιταριών.
Σαββατιάτικα μανιταρογλέντια στη Σβώλου
Οι ευεργετικές ιδιότητες του μανιταριού είναι άγνωστε για πολλούς, αλλά αρκετά σημαντικές, καθώς αποτελεί πλούσια πηγή διαιτητικών ινών, βιταμινών και σιδήρου, ενώ έχει μόλις 23 θερμίδες – λιγότερες και από ένα φρούτο! Το Μανιταροπωλείον, όμως, διαθέτει και επιλεγμένα προϊόντα, που δεν έχουν ως βάση τους το μανιτάρι, όπως κρασιά, ελιές, ζυμαρικά και τον εξαιρετικά δημοφιλή χυμό ροδιού και όπως αποκαλύπτει η Κωνσταντίνα, στα επόμενα σχέδια είναι να εμπλουτιστεί η ποικιλία με προϊόντα σαλιγκαριού. Το κατάστημα έχει ήδη μπει στις ξεναγήσεις του Thessaloniki Walking Tours, ενώ στα τέλη του μήνα πρόκειται να δεχτεί την επίσκεψη ενός γκρουπ από Άγγλους.
Ειδικά τα Σάββατα, όμως, εκεί γύρω στη 1 το μεσημέρι, στο Μανιταροπωλείον στήνεται… γλέντι. Η Κωνσταντίνα φτιάχνει μανιταροσουβλάκια, μανιταρόπιτες, ρυζότο ή σουφλέ με μανιτάρια και το κατάστημα κερνάει τους περαστικούς με συνοδεία τσίπουρου. «Είναι ευκαιρία να μάθει ο κόσμος το προϊόν και όποιος είναι επιφυλακτικός να το βάλει στη διατροφή του. Έχουμε κάνει και πελάτες που δεν συμπαθούσαν το μανιτάρι, τουλάχιστον να το δοκιμάσουν», τονίζει η υπεύθυνη του Μανιταροπωλείου και εκφράζει την κρυφή της επιθυμία: «Μακάρι να μπορούσαμε να είχαμε τέσσερα τραπεζάκια και να κάναμε αντίστοιχα γλέντια κάθε μέρα. Αυτή η γειτονιά έχει κάτι το «φευγάτο» και βλέπουμε ότι ο κόσμος ανταποκρίνεται σε τέτοιες προσπάθειες».
Info: Μανιταροπωλείον… και άλλα, Αλεξάνδρου Σβώλου 1, www.manitaropoleion.gr