Δευτέρα, 23 Μαΐου, 2022

Μανωλάδα: Φωτιά ξέσπασε στις παράγκες των εργατών γης

Κάηκαν, μέσα στη νύχτα τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής, οι παράγκες των εργατών γης και τουλάχιστον τρεις τραυματίστηκαν σοβαρά.

Η χρονική στιγμή που ξέσπασε η πυρκαγιά γεννά ερωτήματα, καθώς οι εργάτες φαίνεται πως σκόπευαν να οργανώσουν συνδικάτο. Ακόμα, δεν έχει βγει πόρισμα των αρχών που να επιβεβαιώνει τα αίτια της πυρκαγιάς.

Δύο τουλάχιστον εργάτες υπέστησαν εγκαύματα στην προσπάθειά τους να σβήσουν τη φωτιά. Εκείνη την ώρα στις 15 παράγκες που τυλίχθηκαν στις φλόγες βρίσκονταν 34 άτομα, 24 από το Πακιστάν και 10 από Μπαγκλαντές. Σύμφωνα με πληροφορίες εκείνη την ώρα δεν υπήρχαν ενεργές εστίες θερμότητας και είναι αδύνατον η φωτιά να αποτελεί τυχαίο περιστατικό.

Μάλιστα κάηκαν πρόβατα και κότες που είχαν για δική τους χρήση, καθώς και τα υπάρχοντά τους, ανάμεσα σε αυτά και έγγραφα, όπως διαβατήρια, χρήματα αλλά και ψυγεία και κουζίνες και ένα μοτοποδήλατο.

Σύμφωνα με το τοπικό thebest.gr οι εργάτες «έχουν αποκτήσει συνδικαλιστική οργάνωση και πλέον βάζουν τους όρους τους για τον τρόπο εργασίας τους και τις αμοιβές τους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εργάτες γης πλέον κλείνουν δουλειές όχι κατά μόνας όπως παλιά, αλλά σε οργανωμένες ομάδες και μεταξύ των όρων που θέτουν και τους οποίους δεν διαπραγματεύονται, είναι η αμοιβή τους 4 ευρώ την ώρα, η διαμονή τους σε αξιοπρεπείς χώρους και όχι σε παραπήγματα με μουσαμάδες και άλλα επικίνδυνα υλικά, η λήψη μέτρων υγιεινής και η μεταφορά τους όχι σε καρότσα, αλλά σε οχήματα -τουλάχιστον- με σκεπή». Μάλιστα η ίδια ιστοσελίδα σημειώνει ότι στα φραουλοχώραφα επικρατεί «αναστάτωση και προβληματισμός» και ότι «οι φραουλοπαραγωγοί να είναι σε αναμμένα καρφιά λόγω τις ευπάθειας του προϊόντος, το οποίο, έτσι και δεν φύγει για έξω εγκαίρως, (κυρίως για τη Ρωσία), υποβαθμίζεται και προωθείται για μαρμελάδα στην εσωτερική αγορά και στην μισή τιμή»..

Όπως αναφέρει το pelop.gr, οι εργάτες γης στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας και της Βουπρασίας, έχουν συμφωνήσει με τις ομάδες παραγωγών σε αύξηση του ημερομισθίου στα 27 ευρώ από τα 24 που ίσχυε παλαιότερα, όπως επίσης και στην αποζημίωση της υπερωρίας

Πηγή: koutipandoras.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων