«Η Ευρώπη είναι ένας φάρος σε έναν κόσμο όλο και πιο ανασφαλή, πιο σκοτεινό, πιο απειλητικό, είναι ένας φάρος, μια άγκυρα, που δίνει ελπίδα, προσμονή», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τον χαιρετισμό του σε εκδήλωση στον Φάρο Ποσειδίου στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής -κοντά στη Φούρκα, όπου γεννήθηκε- και στη διάρκεια της οποίας του απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα.
«Η Ευρώπη είναι δημοκρατία, είναι ανθρώπινα δικαιώματα, είναι καθολικά και δωρεάν συστήματα παιδείας και υγείας για όλους, είναι κατοχύρωση του ρόλου της γυναίκας στην οικογένεια, στην κοινωνία, στην αγορά εργασίας, είναι το ότι προσέχουμε τους ηλικιωμένους και ότι δεν έχουμε τη θανατική ποινή», επισήμανε.
Ήταν η 3η εκδήλωση μνήμης για τον Δημήτρη Παπάζογλου και τον Λάμπρο Νικολαϊδη, με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Φάρων κι έγινε δίπλα στον Φάρο Ποσειδίου, που έχει κτιστεί το 1864, με διοργανωτές τους Φίλους Ποσειδίου, τους Οικιστές Παπακυρίτση του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Φούρκας – Καλάνδρας.
Ο κ. Σχοινάς παρέλαβε συγκινημένος την τιμητική πλακέτα, επειδή, όπως είπε, η τιμή γίνεται στον τόπο που γεννήθηκε και από τους εν λόγω φορείς. Επικαλέστηκε τη Γαλλίδα πολιτικό και επιζήσασα του Ολοκαυτώματος, Σιμόν Βέϊλ, η οποία είχε πει πως «οι ρίζες είναι καθρέφτης της ψυχής», για να τονίσει ότι «οι ρίζες οι δικές μου είναι εδώ, η σημερινή βραδιά με πάει πίσω στις ρίζες και είναι αυτές που με κάνουν δυνατό».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην περιοχή της Κασσάνδρας Χαλκιδικής όπου παραθερίζουν εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και επέστησε την προσοχή στη διάθεση και αξιοποίηση πόρων και στη διασφάλιση της βιωσιμότητας, χωρίς υπερανάπτυξη και υπερτουρισμό.
«Έχουμε καθήκον να προσέξουμε τον τόπο. Τα νερά, τις ομορφιές, τους δρόμους, τη συγκοινωνία, τα δάση, την ασφάλεια, τα απορρίμματα, τις ακτές. Είναι μια συλλογική ευθύνη όλων μας
Σήμερα έχουμε 600.000 κόσμο στον Δήμο Κασσάνδρας και για να συνεχίσουμε να είμαστε η τουριστική προθήκη της Βαλκανικής έχουμε μια συλλογική ευθύνη για τον τόπο και αυτή η ευθύνη μας βαραίνει όλους», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Για τον Μαργαρίτη Σχοινά μίλησαν ο δικηγόρος Κώστας Μαμέλης, εκ μέρους των Φίλων του Ποσειδίου, ο Νίκος Καρακώστας, εκ μέρους των Οικιστών Παπακυρίτση του ΑΠΘ, και ο ομότιμος καθηγητής Βιολογικού, Ζαχαρίας Σκούρας, πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων του ΑΠΘ.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με μουσικό πρόγραμμα, στη διάρκεια του οποίου ο Παναγιώτης Καραδημήτρης, με λαϊκή ορχήστρα, ερμήνευσε τραγούδια των Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκου και άλλων συνθετών.
Παραβρέθηκαν η σύζυγος του Μαργαρίτη Σχοινά, Μερσέντες, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών Γιάννης Βακαρέλης, η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης, κάτοικοι της περιοχής και παραθεριστές.