Δευτέρα, 27 Ιουνίου, 2022

Μαρία Πολύζου: Ο πατέρας μου με βίαζε σε ηλικία 11 ετών

Η Μαρία Πολύζου, η κορυφαία Ελληνίδα Μαραθωνοδρόμος που έχει κάνει περήφανη την Ελλάδα αμέτρητες φορές εξομολογείται πως πίσω από τις επιτυχίες κρυβόταν για χρόνια ένας προσωπικός της γολγοθάς, εκείνος της σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα της.

Η μαραθωνοδρόμος και συγγραφέας Μαρία Πολύζου στο βιβλίο της «Μην τα παρατάς» που κυκλοφορεί την ερχόμενη Δευτέρα εξιστορεί, πώς από το σκοτάδι βγήκε στο φως και κέρδισε την ζωή.

Μίλησε στην ΕΡΤ για τη μεγαλύτερη μάχη που έδωσε με την κακοποίηση που βίωσε στον στενό οικογενειακό της κύκλο.

Η μαραθωνοδρόμος κατήγγειλε ότι από την τρυφερή ηλικία των 11 ετών υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από τον ίδιο της τον πατέρα, ο οποίος ήταν βίαιος και αλκοολικός.

«Με σωσίβιο τον αθλητισμό, τα όνειρα και τους στόχους μου κατάφερα να βγω από τη μαυρίλα και να προχωρήσω στη θέση που ήθελα εγώ να βάλω τον εαυτό μου» είπε η Μαρία Πολύζου που πραγματικά συγκλονίζει με την δύναμη ψυχής.

Η 52χρονη πρώην πρωταθλήτρια προέτρεψε τα παιδιά που έχουν πέσει θύματα κακοποίησης να μιλήσουν χωρίς φόβο.

«Το να δηλώνω “μαραθωνοδρόμος” είναι αυτό που με προσδιορίζει, είναι η βασική ιδιότητά μου, η ταυτότητά μου. Όχι μόνο ως αθλήτριας, αλλά γενικότερα. Από τη στιγμή που άρχισα να λέω και να ξαναλέω μέσα μου “δεν είμαι σώμα, είμαι ψυχή” άρχισα να ελευθερώνομαι από όλα τα ανθρώπινα δεσμά

«Όλες αυτές οι εμπειρίες, θετικές και αρνητικές, θα είναι πάντα εδώ να με γεμίζουν με πολύτιμα εφόδια, να αντιμετωπίζω τις προκλήσεις, να προχωρώ ασταμάτητη και να ονειρεύομαι, να βάζω στόχους και να πιστεύω ακράδαντα ότι… τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο!» έχει πει η ίδια.

Η αυτοβιογραφία της Μαρίας Πολύζου είναι η ιστορία μιας γυναίκας που δεν τα παράτησε ποτέ. Η κορυφαία Ελληνίδα μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών είδε τη σκοτεινή πλευρά της ζωής στα παιδικά της χρόνια όταν βίωσε την κακοποίηση στον στενό οικογενειακό κύκλο της.

Πάλεψε με τον καρκίνο
Ήταν το ταλέντο της στους δρόμους μεγάλων αποστάσεων που τη βοήθησε να τρέξει μακριά από το σκοτάδι προς το φως, από τις κοιλάδες στις κορυφές. Ανταποκρίθηκε σε κάθε πρόκληση, ξεπέρασε κάθε εμπόδιο, πέτυχε σπουδαίες νίκες και έγραψε ιστορία, στηριζόμενη αποκλειστικά στις δυνάμεις της.

Το 2008 έκανε ακόμα και το αδιανόητο: έγινε η πρώτη γυναίκα που αναβίωσε τον Φειδιππίδειο άθλο, τρέχοντας 524 χμ. από την Αθήνα έως την Σπάρτη και από εκεί στον Μαραθώνα, ξεπερνώντας τα όρια του σώματος και της λογικής.

Ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής της, όμως, ήρθε πριν μερικά χρόνια και το όνομά του ήταν καρκίνος.

Η Μαρία δεν σταμάτησε ούτε σε αυτό το εμπόδιο. Έκανε χημειοθεραπείες με το χαμόγελο στα χείλη και αθλητικά παπούτσια στα πόδια, έτοιμη να κάνει ένα ακόμα βήμα.

Πηγή: cnn.gr

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων