Με αναφορά στη χθεσινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό με τους θεσμικούς φορείς της Θεσσαλίας και την παρουσίαση του master plan για την αποκατάσταση μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία Daniel ξεκίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Επεσήμανε ότι όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «το master plan αποτελεί μία πρώτη ολιστική προσπάθεια διαχείρισης του προβλήματος των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, το οποίο ακουμπά και μια σειρά από σημαντικούς τομείς όπως την ανάγκη για έναν πιο ολοκληρωμένο σχεδιασμό των έργων υποδομής στη Θεσσαλία».
Επανέλαβε ότι για τη σύνταξη αυτού του σχεδίου δούλεψαν παραπάνω από 40 επιστήμονες από οχτώ διαφορετικές ειδικότητες και αφιέρωσαν παραπάνω από 1500 ώρες για να ακτινογραφήσουν τις πληγείσες περιοχές και να προτείνουν βέλτιστες λύσεις. Επίσης το master plan δεν αποτελεί θέσφατο αλλά δίνει πολύ σαφείς κατευθύνσεις και αποτελεί έναν οδικό χάρτη ώστε να μπορεί να έχει την καλύτερη δυνατή συνεργασία η κυβέρνηση με την αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού και να γίνει μία δραστική παρέμβαση στα προβλήματα της Θεσσαλίας.
Στο σημείο αυτό τόνισε κάτι που επίσης είχε ξεκαθαρίσει χθες ο πρωθυπουργός για το θέμα των υδάτινων πόρων της Θεσσαλίας, επαναλαμβάνοντας ότι «δεν τίθεται θέμα ριζικών παρεμβάσεων αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών στη Θεσσαλία».
Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αγροτών της Θεσσαλίας και θεσμικούς εκπροσώπους του πρωτογενούς τομέα λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή οι αγρότες κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών τους προσπάθησαν να μη διαταράξουν την οικονομική και κοινωνική ζωή των πολιτών. «Επεσήμανε ότι πολλά από τα αιτήματα των αγροτών είναι δίκαια και ότι η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθεια στο βαθμό που είναι εφικτό να τα ικανοποιήσει».
Αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από την προηγούμενη συνάντηση με τους αγρότες, στις τεχνικές συζητήσεις ήδη για το θέμα της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2025 και μετά με μόνιμα χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η επιστροφή να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη και πιο αποτελεσματική». Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση της ΚΑΠ σε πολλά επίπεδα.
Στο σημείο αυτό επανέλαβε λόγια του πρωθυπουργού σχετικά με το ότι το ΕΛΚ, «η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά δηλαδή είναι αυτή που πάντα έβαζε φρένο στους Πράσινους και τους Σοσιαλιστές οι οποίοι επέμεναν να τρέχουμε με ρυθμούς πολύ πιο γρήγορους από αυτούς που ενδεχομένως ο ευρωπαϊκός πρωτογενής τομέας μπορούσε να διαχειριστεί».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε στη συνέχεια ότι «ξεκινά σήμερα η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων με στόχο τη μείωση των αναμονών». Επεσήμανε ότι «σύμφωνα με τη μελέτη που έγινε η δυναμικότητα του συστήματος με τα απογευματινά χειρουργεία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 20%. Σήμερα θα διεξαχθούν τα πρώτα απογευματινά χειρουργεία στη Θεσσαλονίκη, 4 στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου και 1 στο ΑΧΕΠΑ. Την Πέμπτη 14 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί το πρώτο απογευματινό χειρουργείο στην Αθήνα, στον Ευαγγελισμό».
Τόνισε επίσης ότι «τα πρωινά χειρουργεία δεν επηρεάζονται καθόλου. Θα λειτουργούν στο ακέραιο όπως λειτουργούσαν μέχρι σήμερα. Για το λόγο αυτό θα ελέγχεται αν κάθε κλινική κάνει τον ίδιο αριθμό χειρουργείων με αυτόν που έκανε πριν την έναρξη των απογευματινών χειρουργείων».
Πρόσθεσε ότι «το κόστος των σημερινών χειρουργείων θα καλυφθεί από το Υπουργείο Υγείας, ενώ για την διενέργεια απογευματινών χειρουργείων στα Νοσοκομεία της χώρας, 60 εκατομμύρια ευρώ θα αξιοποιηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την εξυπηρέτηση των πολιτών που αναμένουν χειρουργική επέμβαση, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν εκείνοι με το κόστος». Ακόμη ότι «η προτεραιοποίηση των επεμβάσεων θα γίνει σύμφωνα με την Ενιαία Λίστα Χειρουργείων, ενώ έχει δημιουργηθεί η κατηγοριοποίηση των χειρουργικών επεμβάσεων, με βάση ιατρικά κριτήρια».
«Τα απογευματινά χειρουργεία θα υλοποιηθούν με ορίζοντα να αποτελέσουν μόνιμη λύση για το σύστημα Υγείας. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία μαζί με την χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για την άμεση μείωση του χρόνου αναμονής των πολιτών, όμως ο απώτερος σκοπός είναι να αποτελέσουν μόνιμη δυνατότητα του ΕΣΥ», είπε χαρακτηριστικά.
Το επόμενο θέμα της σημερινής ενημέρωσης ήταν οι συνομιλίες που διεξήχθησαν χθες στην ‘Αγκυρα, στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου των υπουργείων Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, μεταξύ της υφυπουργού Εξωτερικών, πρέσβεως Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου, και του Τούρκου ομολόγου της, πρέσβεως Μπουράκ Ακτσαπάρ. «Αντικείμενο των συνομιλιών κατά τη δεύτερη φάση του πολιτικού διαλόγου αποτέλεσαν οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας, καθώς και οι περιφερειακές και οι διεθνείς εξελίξεις. Στην ατζέντα βρίσκονταν μεταξύ άλλων, θέματα όπως το μεταναστευτικό και η πολιτική προστασία».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην επίσκεψη του υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας Νίκου Δένδια, στη Φρεγάτα «Ύδρα», η οποία βρίσκεται εν πλω στον Κόλπο του ‘Αντεν, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στην ευρωπαϊκή επιχείρηση ΑΣΠΙΔΕΣ, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Δημήτριο Χούπη και τον αρχηγό ΓΕΝ αντιναύαρχο Δημήτριο – Ελευθέριο Κατάρα.
«Ο υπουργός ενημερώθηκε από τον Κυβερνήτη της Φρεγάτας «Ύδρα» Αντιπλοίαρχο Χρήστο Δρούγκα, για την αποστολή της. ‘Είσαστε εδώ και το ξέρετε για να υπερασπίσετε τα δικά μας συμφέροντα, τα εθνικά μας συμφέροντα, αυτό το οποίο εξυπηρετεί την Ελληνική Δημοκρατία, την πατρίδα μας και την ελληνική κοινωνία’, δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός».
«22,3 εκατομμύρια ευρώ καταβλήθηκαν απευθείας στα 6.533 ερασιτεχνικά σωματεία, τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων 2023 του Υπουργείου Αθλητισμού. Συνολικά στα σωματεία θα καταβληθούν περίπου 31,9 εκ. ευρώ για ενίσχυση του ερασιτεχνικού αθλητισμού», είπε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Αναλυτικά αναφέρθηκε στα χρήματα που διατίθενται στον ελληνικό αθλητισμό (66 εκατ. ευρώ) από τον μόνιμο μηχανισμό χρηματοδότησης, μέσω της φορολογίας των κερδών των παικτών τυχερών παιγνίων και πώς αυτά κατανέμονται.
Στο πλαίσιο της εισαγωγικής τοποθέτησής του ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε ακόμη στη σύσκεψη εργασίας που πραγματοποιήθηκε, χθες, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και τους επικεφαλής του ΟΣΕ, της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων και της Hellenic Train.
«Η σύσκεψη διεξήχθη στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει, από το καλοκαίρι του 2023, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, για την ενίσχυση της ασφάλειας των μετακινήσεων.
Η πολιτική ηγεσία ζήτησε από τις δύο εταιρείες, ΟΣΕ και Hellenic Train, να δεσμευτούν για τη συνεχή και στενή συνεργασία τους σε όλα τα ζητήματα που άπτονται της σιδηροδρομικής ασφάλειας και αφορούν στην υποχρέωση αυστηρής τήρησης του Γενικού Κανονισμού Κυκλοφορίας, στο σύνολο του ελληνικού σιδηροδρομικού δικτύου.
Δρομολογούνται δράσεις που αφορούν στην ενίσχυση του προσωπικού ασφάλειας, την επαναξιολόγηση σχετικών εσωτερικών κανονισμών, επανεκπαιδεύσεις προσωπικού, αλλά και τη σύσταση – από τον ΟΣΕ – ειδικής ομάδας παρακολούθησης των ραδιοεπικοινωνιών μεταξύ του προσωπικού κίνησης και των Μηχανοδηγών», είπε
Πρόσθεσε πως «παράλληλα, επισημάνθηκε η ανάγκη αποτελεσματικής επίβλεψης της εφαρμογής των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, αλλά και προβλέπεται να ληφθούν, από τη ΡΑΣ».
Πριν ολοκληρώσει την εισαγωγική του εισήγηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε επίσης στις «στοχευμένες αστυνομικές δράσεις στο πλαίσιο υλοποίησης του Στρατηγικού Σχεδιασμού του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας των πολιτών».
Κλείνοντας επεσήμανε ότι «αύριο, Τετάρτη 13 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός θα παρευρεθεί στην εκδήλωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τα δύο χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης».
πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ