Το μεγάλο ζήτημα της ελληνικής κρίσης και των κινδύνων για το ίδιο το μέλλον της Ευρωζώνης, καταδεικνύεται από το γεγονός ότι η κρίσιμη συμφωνία που επετεύχθη χθες στις Βρυξέλλες περιλαμβάνει όρους για τους… φούρνους ακούγεται κάπως παράλογο, επισημαίνει άρθρο του MarketWatch.
«Ίσως η ιδέα αυτή να μη φαίνεται και τόσο λογική, όμως οι όροι της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας-δανειστών περιλαμβάνουν και μεταρρυθμίσεις αναφορικά με τα αρτοποιεία της χώρας», αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα. Όπως μάλιστα εξηγεί, ο ίδιος ο ορισμός του φούρνου ως μέρος όπου οι φουρνάρηδες αναμιγνύουν τα συστατικά, ζυμώνουν και ψήνουν τις φραντζόλες, σε αντιδιαστολή με το πρατήριο άρτου, πρόκειται να καταργηθεί.
«Τα οφέλη από την κατάργηση του ορισμού θα είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, η δημιουργία διαφοροποιήσεων σχετικά με την ποιότητα και η προσφορά μεγαλύτερης γκάμας επιλογών στους καταναλωτές», σχολιάζει σχετικά μία έκθεση του ΟΟΣΑ.
Αν και το θέμα των φούρνων μπορεί να φαίνεται σχετικά ασήμαντο μπροστά σε άλλα κρίσιμα ζητήματα όπως οι συντάξεις, το ΦΠΑ και οι απολύσεις στο δημόσιο, «η αλληλεπίδραση μεταξύ της πολιτικής και της αρτοποιίας έχει τις ρίζες της στην εποχή του Σωκράτη», υπογραμμίζει ο αρθρογράφος.
«Στον Γοργία του Πλάτωνα, ο Σωκράτης συγκρίνει την πολιτική ρητορική με την τέχνη της αρτοποιίας. Όπως λέει χαρακτηριστικά, η αποδοχή συμβουλών για θέματα πολιτικής από έναν ρήτορα είναι τόσο γελοία όσο να ζητάς από έναν ζαχαροπλάστη να σου βγάλει ιατρική διάγνωση», σημειώνει το άρθρο.
Τα συμπεράσματα σύμφωνα με τον αρθρογράφο, είναι δύο: Πρώτον, καμία οικονομία δεν μπορεί να σωθεί μόνο με το ψωμί και δεύτερον, όσα χρόνια κι αν περάσουν, κάποια πράγματα μένουν πάντα ίδια.