Γράφει ο Γιάννης Κουτρουμπής
Follow @j_koutroubis
Σε πρόσφατη έρευνα της Markit, τα αποτελέσματα της για τον μήνα Σεπτέμβριο υπέδειξαν επιστροφή του μεταποιητικού τομέα της Ελλάδας σε συνθήκες συρρίκνωσης. Η συνολική μείωση ήταν αποτέλεσμα της υποχώρησης τόσο της παραγωγής όσο και των νέων παραγγελιών. Ωστόσο, οι εταιρείες εξακολούθησαν να αυξάνουν το εργατικό δυναμικό τους, μολονότι με τον ασθενέστερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα τεσσάρων μηνών.
Τα λειτουργικά περιθώρια κέρδους των παραγωγών αγαθών συμπιέστηκαν περαιτέρω, καθώς οι τιμές χρέωσης μειώθηκαν, παρά την σταθερή αύξηση του κόστους εισροών. Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index® PMI®) –ένας σύνθετος δείκτης ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας– υποχώρησε στις 49,2 μονάδες τον Σεπτέμβριο.
Η τελευταία τιμή, η οποία είναι χαμηλότερη από τις 50,4 μονάδες του Αυγούστου, υπογράμμισε την επιδείνωση των λειτουργικών συνθηκών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, γεγονός το οποίο καταγράφεται για έκτη φορά μέσα στο 2016. Οι Έλληνες κατασκευαστές μείωσαν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο ρυθμός συρρίκνωσης ήταν αρκετά χαμηλός και ακολούθησε τη μόλις οριακή αύξηση της παραγωγής του Αυγούστου.
Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτα στοιχεία, η μείωση ήταν αποτέλεσμα του συνδυασμού της περιορισμένης διαθεσιμότητας πρώτων υλών για την παραγωγή και της έλλειψης ρευστότητας στον τομέα. Επιπλέον, τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων μειώθηκαν για ενενηκοστό πέμπτο συνεχή μήνα.
Τα επίπεδα των εισερχόμενων νέων παραγγελιών στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας επέστρεψαν σε πλαίσια συρρίκνωσης κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, μετά την οριακή αύξηση του Αυγούστου. Η υποχώρηση ήταν ευρεία καθώς τα επίπεδα των νέων παραγγελιών εξαγωγών υποχώρησαν επίσης, δίνοντας τέλος σε μία περίοδο ανάπτυξης διάρκειας δύο μηνών.
Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές του μεταποιητικού τομέα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εξακολούθησαν να αυξάνουν τα επίπεδα στελέχωσης κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου, επεκτείνοντας την τρέχουσα περίοδο αύξησης σε τέσσερις συνεχείς μήνες. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των θέσεων εργασίας ήταν χαμηλός και εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό τεσσάρων μηνών. Η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων καταγράφηκε παρά την περαιτέρω μείωση των επιπέδων αδιεκπεραίωτων εργασιών, τα οποία υποχώρησαν με τον δεύτερο εντονότερο ρυθμό σε διάστημα 11 μηνών.
Τα τελευταία στοιχεία της έρευνας υπέδειξαν περαιτέρω μείωση των τιμών πώλησης, τις οποίες επέβαλαν οι Έλληνες παραγωγοί αγαθών. Υπήρξαν ενδείξεις ότι η μείωση ήταν αποτέλεσμα του εντονότερου ανταγωνισμού στον τομέα. Εν τω μεταξύ, η μέση επιβάρυνση κόστους εξακολούθησε να αυξάνεται, γεγονός το οποίο συμβαίνει για έκτη φορά σε ισάριθμους μήνες. Το υψηλότερο κόστος εισροών συνδέθηκε από τα μέλη του πάνελ με τις ελλείψεις πρώτων υλών.
Οι αυξανόμενες τιμές εισροών ήταν εν μέρει αποτέλεσμα της περαιτέρω μείωσης της αγοραστικής δραστηριότητας των εταιρειών του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Η υποχώρηση της αγοραστικής δραστηριότητας επέκτεινε την τρέχουσα περίοδο μείωσης σε πέντε μήνες, δεδομένου ότι μέλη του πάνελ τη συνέδεσαν με τις μειωμένες παραγγελίες.
Εν τω μεταξύ, τα αποθέματα εισροών μειώθηκαν για ενενηκοστό όγδοο συνεχή μήνα. Τέλος, οι μέσοι χρόνοι παράδοσης προμηθειών στον μεταποιητικό τομέα της Ελλάδας παρέμειναν σε γενικές γραμμές αμετάβλητοι κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.
Ο Samuel Agass, οικονομολόγος της IHS Markit, ο οποίος καταρτίζει την έρευνα του ελληνικού Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών PMI® είπε: “Η απόδοση των Ελλήνων κατασκευαστών κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου παρουσίασε την τάση ανακολουθίας η οποία χαρακτηρίζει το 2016 μέχρι σήμερα. Ο τομέας υποχώρησε και πάλι σε πλαίσια συρρίκνωσης μετά τις μειώσεις που καταγράφηκαν στα επίπεδα παραγωγής και νέων παραγγελιών, ενώ οι παραγωγοί αγαθών ανέφεραν τον συνδυασμό της επιδείνωσης των επιπέδων ζήτησης και της έλλειψης ρευστότητας στις εταιρείες ως τον κύριο παράγοντα που οδήγησε στην πρόσφατη υποχώρηση του τομέα.
Μια σειρά από αντιξοότητες εξακολούθησαν να έχουν καταστροφικές συνέπειες για τους κατασκευαστές, όπως οι ολοένα λιγότερες εργασίες σε εκκρεμότητα και οι εντονότερες πιέσεις επί του κόστους, παρότι δεν απέτρεψαν τις εταιρείες από το να αυξήσουν το προσωπικό τους κατά τη διάρκεια του μήνα. Ωστόσο, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας εξασθένησε καταγράφοντας χαμηλό τεσσάρων μηνών, ενώ η απασχόληση είναι πιθανόν να υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα το τέταρτο τρίμηνο.
Παρότι ο κύριος δείκτης PMI δεν κυμάνθηκε σε τόσο χαμηλά επίπεδα όσο πέρυσι την ίδια εποχή, δεν υπήρξαν κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία για τον τομέα, ενώ όλες οι ενδείξεις προμηνύουν εντονότερη επιβράδυνση του τομέα κατά τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του έτους”.
Τέλος, ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα υποχώρησε στις 49,2 μονάδες τον μήνα Σεπτέμβριο. Η μεταποίηση συνεχίζει να κατακρημνίζεται χωρίς να υπάρχει κάποια ειδική πρόνοια από την πολιτεία προκειμένου να μην καταρρεύσει και αυτός ο παραγωγικός τομέας.