Οι δύο όψεις του πολέμου αποτυπώνονται σε ανθρώπινα δράματα που εκτυλίσσονται τόσο στην υπό ολοκληρωτική πολιορκία των δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων της Γάζας, όσο, και στο Ισραήλ όπου 97 οικογένειες ενημερώθηκαν επίσημα ότι οι δικοί τους άνθρωποι είναι όμηροι της Χαμάς.
Στα βίντεο που αναρτά η Χαμάς στο διαδίκτυο αδερφός αναγνώρισε τον μικρότερο αδερφό του μεταξύ των ομήρων. Σε άλλο βίντεο ο 16χρονος Ισραηλινός Ροτέμ Ματίας, είδε και τους δύο γονείς του να δολοφονούνται μπροστά στα μάτια του για να τον προστατεύσουν από τα καταιγιστικά πυρά των ενόπλων. «Πέταξαν μια χειροβομβίδα ή κάτι τέτοιο. Το τελευταίο πράγμα που είπε ο μπαμπάς μου είναι ότι έχασε το χέρι του και μετά η μαμά μου πέθανε πάνω μου», είπε.
Στη πόλη Χαν Γιουνίς, νότια της Γάζας, η Αζάμ Σαμίγια, περιγράφει από την πλευρά της ότι «ψάχνει κάτω από τα ερείπια για υπολείμματα από φακές και ρύζι. «Έστω λίγο για τα παιδιά μου», λέει καθώς πενήντα άτομα περιμένουν στην οικογένεια της, νερό και τροφή.
Έξι μέλη της οικογένειάς μου κρατούνται αυτή τη στιγμή στη Γάζα. Είναι μαζί τους ένα μωρό εννέα μηνών και ένα παιδί τριών ετών. Η θεία μου έχει Πάρκινσον. Θέλω την οικογένειά μου πίσω, λέει η Ισραηλινή Γιφάτ καθώς μεταξύ των ομήρων της Χαμάς είναι και νεαρότερος συγγενής της ηλικίας μόλις 9 μηνών που απήχθη από κιμπούτς δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας.
Η 22χρονη Αμίτ Μαν παρέμεινε για 6 ώρες στο κιμπούτς Μπέερι, εκεί όπου εισέβαλλαν οι ένοπλοι της Χαμάς. Ως νοσηλεύτρια θυσίασε τον εαυτό της για να σώσει ζωές, πριν πέσει νεκρή από τα πυρά. Ηρθε η ώρα μου ακούγεται να λέει σε βίντεο, όπου και πάλι αντηχούν πυροβολισμοί. Στο κιμπούτς Μπέρι βρέθηκαν τη Δευτέρα 100 νεκροί Ισραηλινοί.