Γράφει ο Σπύρος Ριζόπουλος
Follow @Sp_Rizopoulos
Η μέρα μου ξεκίνησε σήμερα με ένα «διάλογο» με το Γραφείο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, με αφορμή ένα tweet το οποίο αναπαρήγαγε δήλωση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί πως αφήσαμε πίσω το Grexit και πως πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά σε μια ολοκληρωμένη Ευρωζώνη. Δεν άντεξα κι απάντησα: «Προχωρήστε επιτέλους! Πολλά λόγια για δεκαετίες. Γι αυτό ως ΕΕ έχετε παγκόσμιο πρόβλημα αξιοπιστίας.». Είναι το λιγότερο που θα μπορούσα να πω στους 140 χαρακτήρες του twitter.
Τα μόνα μεγάλα επιτεύγματα της Ε.Ε μέχρι σήμερα είναι τα «μεγάλα λόγια» και η μεγάλη γραφειοκρατία. Μιλάμε για ένα πραγματικό γραφειοκρατικό τέρας. Ένα στρατό χιλιάδων υπαλλήλων, δήθεν τεχνοκρατών, ο οποίος μισθοδοτείται με εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο από τους φορολογούμενους Ευρωπαίους πολίτες. Για να κάνουν τι; Κανείς δεν μπορεί να πει με σαφήνεια και ακρίβεια. Πάντως σίγουρα δεν βοήθησαν στο να προχωρήσει η Ευρώπη μπροστά.
Γίνεται φανερό δε, πως οι υπάλληλοι αυτοί φτάνουν μέχρι του σημείου να έχουν και τη δική τους «ατζέντα». Όχι μόνο έχουν το ύφος «χιλίων καρδιναλίων», όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν ότι μισθοδοτούνται από μένα και σένα αλλά «αδειάζουν» κανονικά και τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Διότι ο Μοσκοβισί μπορεί να λέει πως αφήσαμε πίσω το Grexit και πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά αλλά μάλλον οι υπάλληλοί των ευρωπαϊκών θεσμών τον ακούνε και βάζουν τα γέλια.
Αλλιώς δεν μπορώ να εξηγήσω ότι από την πρώτη κιόλας μέρα των διαπραγματεύσεων με τους υπαλλήλους των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, υπήρξε διάσταση απόψεων και προδιαγράφεται εμπλοκή. Τα σενάρια που κυκλοφορούν από χθες λένε πως οι υπάλληλοι δεν κρίνουν επαρκή τα δύο νομοσχέδια που ψηφίστηκαν ήδη από τη Βουλή ως προαπαιτούμενα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων και βάζουν στο τραπέζι θέμα και «τρίτου πακέτου».
H Αθήνα διαμηνύει ότι κάτι τέτοιο δεν προκύπτει “ούτε από τη συμφωνία της Συνόδου Κορυφής ούτε από τις επιστολές Τσακαλώτου προς τον ESM, ούτε από τις μέχρι σήμερα συζητήσεις με τους θεσμούς” και συμπληρώνει πως δεν έχει κατατεθεί κανένα επίσημο αίτημα προς την ελληνική πλευρά. Όμως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά κι αυτή η εικόνα είναι πραγματικά απογοητευτική.
Ο κ. Μοσκοβισί μάλλον θα πρέπει να κάνει κάτι περισσότερο από μεγαλόστομες δηλώσεις. Αλλιώς, θα αδειάζεται από τους υπαλλήλους του κι αυτό συνιστά πρωτοφανές έλλειμμα αξιοπιστίας και ηγεσίας στην Ευρώπη. Αν οι πολιτικοί συμφωνούν σε ένα πλαίσιο και οι υπάλληλοι μπορούν να το ανατρέπουν μέσα σε μια μέρα, τότε εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς για το ποιος κυβερνάει αυτή την Ευρώπη;
Υπάρχει βέβαια πάντα και ο άλλος δρόμος. Μερικές απολύσεις γραφειοκρατών θα ήταν ένα καλό μήνυμα. Αλλά όπως ακριβώς συμβαίνει και με το σήριαλ των απολύσεων στο ελληνικό δημόσιο, κάποιες αποφάσεις προϋποθέτουν ηγέτες με όλη τη σημασία της λέξης. Και τέτοιοι δυστυχώς δεν υπάρχουν. Οπότε θα εξακολουθούν να μας κυβερνούν οι υπάλληλοι που πληρώνουμε.