Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

«Μάστιγα» η ενδοσχολική βία

Τα πειράγματα και τα περιπαικτικά σχόλια αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ενδοσχολικής πραγματικότητας και κάθε παιδί θα γίνει αποδέκτης τους σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής του ζωής. Μόνο που μερικές φορές δεν είναι τόσο ανώδυνο όσο φαίνεται αρχικά. Γιατί τα λόγια προκαλούν πόνο και στην περίπτωση της 14χρονης Καρολίνας Πίκιο στάθηκαν αρκετά ώστε να την οδηγήσουν στον τραγικά πρόωρο θάνατο της.

Το περιστατικό με την νεαρή αυτόχειρα που σημειώθηκε στην πόλη Νοβάρα της γειτονικής Ιταλίας υπήρξε αρκετό, ώστε να ξεχειλίσει το ποτήρι της θλίψης και της οργής, ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης της χώρας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις διαστάσεις μάστιγας που λαμβάνει το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού στη χώρα.

Δύο μόλις μήνες μετά την αυτοκτονία ενός 15χρονου αγοριού, το οποίο αποφάσισε να βάλει τέλος στη ζωή του λόγω της κριτικής που δεχόταν για τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, η κοινή γνώμη της Ιταλίας βάζει για λίγο στο περιθώριο τις πολιτικές αναταράξεις στο εσωτερικό της χώρας και εστιάζει στα εκατοντάδες θύματα της σωματικής και ψυχολογικής βίας στα σχολεία.

Το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού (bullying) δεν είναι καινούριο στην ιστορία των δυτικών κοινωνιών και τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει συστηματικό αντικείμενο μελέτης. Η σωματική βία μέσα στα σχολεία αποτελεί ένα σημαντικό σκέλος του προβλήματος, αλλά τα βαθιά κατάλοιπα της ψυχολογικής πίεσης που υφίσταται το θύμα είναι ικανά να το ακολουθήσουν για μια ολόκληρη ζωή, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις, καταστρέφουν την αυτοπεποίθηση του ατόμου και το οδηγούν σε πράξεις απελπισίας όπως εκείνη της 14χρονης Ιταλίδας μαθήτριας.

Αυξητικές διαστάσεις παρουσιάζει το φαινόμενο και στην Ελλάδα με το 8,5% των εφήβων να παραδέχεται ότι έχει πέσει θύμα ενδοσχολικής βίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος της ευθύνης φέρουν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι γονείς, οι οποίοι λόγω παρωχημένων αντιλήψεων και αδιαφορίας, τείνουν να υποβαθμίζουν το ζήτημα και να το εκλαμβάνουν ως φυσιολογικό μέρος της παιδικής και εφηβικής συμπεριφοράς.

Η αλήθεια όμως είναι ότι η ενδοσχολική βία, που αποτελεί πρόβλημα τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, χρίζει άμεσης ευαισθητοποίησης και πρόληψης. Η έγκαιρη παρέμβαση από εκπαιδευτικούς και γονείς, κάτι που προς το παρόν είθισται ελάχιστα στη χώρα μας, κρίνεται πλέον αναγκαία εάν θέλουμε να μην θρηνήσουμε θύματα και στην Ελλάδα…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων