Τετάρτη, 19 Ιανουαρίου, 2022

Μάθε ποια είναι τα σημαντικά οφέλη του κρασιού για την υγεία

Μολονότι η υπερκατανάλωση αλκοόλ μόνο σοβαρά προβλήματα προκαλεί στη σωματική και ψυχική υγεία, ένα αλκοολούχο ποτό, γνωστό από την αρχαιότητα, έχει συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία όταν φυσικά καταναλώνεται με μέτρο.

Μιλάμε φυσικά για το κρασί, που αυτή την εποχή, έχουμε τη παραγωγή της νέας χρονιάς, μετά την ολοκλήρωση του τρύγου και αν θέλετε να απολαύσετε ένα ποτηράκι με το φετινό κρασί, η επιστήμη σας λέει να το κάνετε, αρκεί να μην ξεφύγετε στην κατανάλωσή του.

Παρακάτω, θα βρείτε σημαντικές πληροφορίες για τα θρεπτικά συστατικά του κρασιού που το κατατάσσουν στους συμμάχους για καλή υγεία και μακροζωία, όπως τα είδαμε να παρουσιάζονται σε λίστα του ygeiamou.gr

1. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι πολύτιμες ενώσεις που προφυλάσσουν τα κύτταρα από τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες που προκαλεί η ανισορροπία μεταξύ αντιοξειδωτικών και ελεύθερων ριζών. Στο σταφύλι, τον ρόλο αυτό διαδραματίζουν οι πολυφαινόλες. Μάλιστα, καθώς στο κόκκινο σταφύλι η περιεκτικότητα είναι μεγαλύτερη, προτιμήστε το κόκκινο κρασί από το λευκό.

Έρευνα διαπίστωσε πως 400 ml κόκκινου κρασιού καθημερινά για δύο εβδομάδες αύξησαν την αντιοξειδωτική δράση του οργανισμού, ενώ η κατανάλωσή του έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο νόσου Αλτσχάιμερ και Πάρκινσον.

2. Βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής

Σύμφωνα με μελέτες, η ρεσβερατρόλη που περιέχεται στο κρασί έχει σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να ωφελήσει την υγεία έναντι της χρόνιας φλεγμονής, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, αυτοάνοσες διαταραχές και ορισμένους τύπους καρκίνου.

Υπάρχουν ευρήματα που έχουν συσχετίσει το ένα ποτήρι κρασί με σημαντική μείωση της φλεγμονής και άλλα που έχουν διαπιστώσει μια όχι και τόσο εντυπωσιακή επίδραση στους δείκτες φλεγμονής.

3. Συμβάλλει στην καλή καρδιακή υγεία

Επιστημονικά στοιχεία έχουν συνδέσει τη μέτρια κατανάλωση κρασιού με μειωμένη συχνότητα καρδιοπαθειών. Οι πολυφαινόλες, όπως πιστεύουν οι ερευνητές, παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου για υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη και μεταβολικές ασθένειες.

Ωστόσο, στο ζήτημα της αρτηριακής πίεσης δεν υπάρχει σύμπνοια στα ευρήματα: η κατανάλωση κόκκινου κρασιού μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση σε άτομα με υπέρταση ισχυρίζονται κάποιες έρευνες, άλλες όμως δείχνουν πως το ένα ποτήρι την ημέρα δεν μείωσε την αρτηριακή πίεση σε όσους την έχουν σε φυσιολογικά επίπεδα ή πάσχουν ήδη από κάποια καρδιοπάθεια. Επιπλέον, το κρασί μπορεί να αλληλεπιδράσει με αντιυπερτασικά φάρμακα.

Η υπερκατανάλωση αλκοόλ, τέλος, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς, συμπεριλαμβανομένων της υπέρτασης και του υψηλότερου κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.

4. Πρόσθετα οφέλη

-μπορεί να ωφελήσει την ψυχική υγεία: Ένα ποτήρι κρασί περιστασιακά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάθλιψης. Ωστόσο, η υπερβολή στην κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα – προσοχή!
-μπορεί να συμβάλει στην επίτευξη μακροζωίας: Μελέτες έχουν αποδείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού στο πλαίσιο της υγιεινής διατροφής μπορεί να αυξήσει τη μακροζωία χάρη στην ισχυρή αντιοξειδωτική του δράση.
-μπορεί να ωφελήσει το εντερικό μικροβίωμα: Πρόσφατες μελέτες διαπίστωσαν ότι το κόκκινο κρασί μπορεί να προάγει την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, ικανών να βελτιώσουν τους δείκτες των επικίνδυων λιπιδίων σε άτομα με παχυσαρκία,

Πόσο κρασί μπορώ να πιω την εβδομάδα;

Όλες οι επιστημονικές μελέτες που έχουν εντοπίσει οφέλη του κρασιού στην υγεία κάνουν λόγο για μικρή ή μέτρια κατανάλωση (2 έως 7 ποτήρια κρασί την εβδομάδα).

Οι διεθνείς οργανισμοί συστήνουν η κατανάλωση αλκοόλ να μην ξεπερνά τη μία μερίδα αλκοόλ ημερησίως για τις γυναίκες και τις δύο μερίδες αλκοόλ για τους άνδρες. Όταν μιλάμε για μερίδα εννοούμε την ποσότητα ποτού που περιέχει 14 γραμμάρια αλκοόλης, π.χ.: 150 ml ξηρού κρασιού

Βέβαια, πολλή προσοχή θα πρέπει να δοθεί από άτομα με προβλήματα υγείας.

Όσον αφορά τις θερμίδες, η ενέργεια που μας δίνει ένα ποτήρι κρασί εξαρτάται από την περιεκτικότητα του σε αλκοόλ και από το αν περιέχει ζάχαρη. Ένα ποτήρι κρασί μπορεί να αποδίδει από 100 έως 300 θερμίδες. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ένα γραμμάριο αλκοόλης αποδίδει 7 θερμίδες, όταν 1 γραμμάριο λίπους αποδίδει 9 θερμίδες, ενώ 1 γραμμάριο πρωτεΐνης ή υδατανθράκων μας δίνει 4 θερμίδες. Αυτό σημαίνει ότι ένα γλυκό κρασί μπορεί να περιέχει λιγότερες θερμίδες από ότι ένα ξηρό κρασί.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων