Έχουν μέλλον οι κλασικές καλοκαιρινές διακοπές στη Μεσόγειο; Οι ειδικοί δίνουν τις απαντήσεις στο Euronews.
Η τουριστική βιομηχανία, η οποία συμβάλλει σημαντικά στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ευρώπης, θα μπορούσε να εκτεθεί σε σημαντικές επιβαρύνσεις λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτή η υπόθεση είναι κάτι περισσότερο από απλός φόβος, καθώς υποστηρίζεται από μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με στοιχεία και αριθμούς.
Αυτό θα μπορούσε να πλήξει σκληρά την μελλοντική ήπειρο, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τα πρόσφατα κύματα καύσωνα με θερμοκρασίες γύρω και ακόμη και πάνω από 40 βαθμούς Κελσίου στην περιοχή της Μεσογείου έχουν προκαλέσει μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά τα αποθεματικά. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα είναι μερικές από τις χώρες της ΕΕ των οποίων οι οικονομίες είναι ιδιαίτερα προσανατολισμένες στον τουριστικό τομέα.
Η μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήθηκε από τον David García León, Αναλυτή Κλιματικών Επιπτώσεων και Πολιτικής Προσαρμογής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Δείχνει ένα σαφές μοτίβο μετατόπισης βορρά-νότου στην τουριστική ζήτηση στην Ευρώπη: οι βόρειες περιοχές επωφελούνται από την κλιματική αλλαγή και οι νότιες περιοχές αντιμετωπίζουν σημαντική μείωση της τουριστικής ζήτησης.
Ο Jean-Pierre Mas, πρόεδρος της γαλλικής ένωσης ταξιδιωτικών γραφείων «Entreprises de Voyage», διαφωνεί: «Δεν θα υπάρξει δραματική πτώση. Αντίθετα, θα υπάρξει σταδιακή αλλαγή». Πώς θα επέλθει αυτή η αλλαγή; Θα παραχθεί σε δύο κινήσεις ή σε δύο φάσεις, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω την έκφραση. Από τη μία, οι Γάλλοι, που έχουν υποφέρει πολύ από τη ζέστη αυτό το καλοκαίρι, θα προσπαθήσουν να βρουν προορισμούς που να είναι λίγο λιγότερο ζεστοί, δηλαδή λιγότερο προς τα νότια και λίγο περισσότερο προς τα βόρεια, είτε πρόκειται για βόρεια της Γαλλίας, αλλά και στη βόρεια Ευρώπη, δηλαδή προορισμούς όπου δεν κάνει τόσο ζέστη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.
Ο Μαυρίκιος, για παράδειγμα, είναι πλέον ο ένατος σημαντικότερος καλοκαιρινός προορισμός για τους Γάλλους, παρά το γεγονός στον Μαυρίκιο ο Ιούλιος και ο Αύγουστος είναι χειμερινοί μήνες. Έτσι σιγά σιγά γίνονται αλλαγές συμπεριφοράς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο τουρισμός πρόκειται να καταρρεύσει σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία. Η σεζόν δεν θα περιοριστεί στον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Θα συνεχιστεί την άνοιξη και το φθινόπωρο. Τι σημαίνει αυτό; Ο κόσμος θα ταξιδέψει στην Ανδαλουσία την άνοιξη, στα ελληνικά νησιά την άνοιξη ή το φθινόπωρο και λίγο λιγότερο το καλοκαίρι.
Η Ευρώπη είναι η περιοχή με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO). Το 2020, η Ευρώπη δημιούργησε το 41% όλων των παγκόσμιων τουριστικών εσόδων και κατέγραψε το 51% όλων των διεθνών αφίξεων, που ισοδυναμεί με 582 εκατομμύρια τουρίστες.
Εκνευρισμό στην Ιταλία προκάλεσε ένα tweet του Γερμανού υπουργού Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ, που έκανε αναφορά από τις διακοπές του στην Τοσκάνη. Ο Lauterbach έγραψε: “Το κύμα καύσωνα είναι θεαματικό εδώ. Εάν συνεχιστεί έτσι, αυτοί οι προορισμοί διακοπών δεν θα έχουν μακροπρόθεσμο μέλλον. Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει τη νότια Ευρώπη. Μια εποχή φτάνει στο τέλος της.”
Άμεση ήταν η αντίδραση της Ιταλίδας Υπουργού Τουρισμού, Daniela Santanchè: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Γερμανό Υπουργό Υγείας που επέλεξε την Ιταλία ως προορισμό, που ήταν πάντα το αγαπημένο μέρος διακοπών για τους συμπατριώτες του. Είμαστε σίγουροι ότι οι Γερμανοί θα συνεχίσουν να εκτιμούν τις διακοπές στην Ιταλία», δήλωσε, προσθέτοντας ότι η Ιταλία γνωρίζει την κλιματική αλλαγή, η οποία επηρεάζει όχι μόνο τη νότια Ευρώπη, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη.
Ακόμη πιο σίγουρος και αισιόδοξος ήταν ο πρόεδρος της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ταξιδιών και Τουρισμού Fiavet, Giuseppe Ciminnisi: «Σίγουρα ο τουρισμός έχει αλλάξει στο όνομα της μεγαλύτερης βιωσιμότητας, αλλά ως οργανωμένες τουριστικές εταιρείες διαβεβαιώνουμε τον υπουργό Karl Lauterbach ότι εάν θέλει να ταξιδέψει περαιτέρω νότια, για παράδειγμα προς τη Σικελία, την Απουλία, την Καλαβρία, θα σας είναι δύσκολο να βρείτε μια θέση ακόμα και σε αυτό το ζεστό κλίμα».
Η Ciminnisi συνεχίζει: «Οι κλιματικές αλλαγές δεν θα εμποδίσουν τους ανθρώπους να πάνε στη θάλασσα, στα βουνά ή στη λίμνη, να ανακαλύψουν πόλεις που αποτελούν μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς, να ανακαλύψουν νέα μέρη και να δοκιμάσουν φαγητά που δεν μπορούν να βρεθούν αλλού. Από τον Οδυσσέα, τα ταξίδια στη Μεσόγειο ήταν απαραίτητος παράγοντας για τον εμπλουτισμό του ανθρώπου».
Ωστόσο, το ενδιαφέρον πολλών παραθεριστών στην Ευρώπη αλλάζει, πολύ αργά αλλά αισθητά, λέει ο πρόεδρος της Γαλλικής Ένωσης Ταξιδιωτικών Γραφείων Ζαν Πιερ Μας σε συνέντευξή του στο Euronews: «Φέτος το καλοκαίρι, οι προορισμοί που επιλέχθηκαν (από τη γαλλική έκδοση) είναι η Ελλάδα πρώτη, η Ισπανία δεύτερη και η Τυνησία τρίτη, επομένως οι τρεις θερμότερες χώρες, και οι Αντίλλες. Ναι, υπήρξε αύξηση επισκεπτών στη Σκανδιναβία, για παράδειγμα, και υπήρξε αύξηση των επισκεπτών στο Hauts de France, στο βόρειο τμήμα της Γαλλίας ή στην Αλσατία για γαλλόφωνο τουρισμό. Αλλά δεν μπορεί να ειπωθεί ότι υπήρξε υποχώρηση από το νότο προς το βορρά. Αυτή η μετακίνηση θα είναι σταδιακή και όχι όλη αμέσως, δεν θα υπάρξει μια απότομη διαδικασία. Αλλά οι επαγγελματίες του τουρισμού από χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Τυνησία πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι ο αριθμός των επισκεπτών θα είναι μικρότερος τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο και σίγουρα υψηλότερος τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο στο μέλλον».
Αλλά υπάρχει ένας άλλος πολύ απλός λόγος για τον οποίο ο τουριστικός τομέας στη νότια Ευρώπη δεν πέφτει σε απαισιοδοξία. Αυτές είναι οι συνήθειες των παραθεριστών, που συνήθως κλείνουν τα ταξίδια τους μήνες νωρίτερα, εξηγεί ο Olivier Ponti, από την εταιρεία συμβούλων Forward Keys: “Πιστεύω ότι η κατάσταση είναι ενθαρρυντική για προορισμούς όπως η Ισπανία, η Ελλάδα και η Ιταλία, που θα έπρεπε να έχουν ένα σχετικά καλό καλοκαίρι παρ’ όλα αυτά. Γιατί; Επειδή οι κρατήσεις για την καλοκαιρινή σεζόν έγιναν στο πρώτο εξάμηνο του έτους, επομένως τα τρέχοντα γεγονότα θα επηρεάσουν ως επί το πλείστον τις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και αυτές αποτελούν μια μειοψηφία κρατήσεων, επομένως πιστεύω ότι τα ταξιδιωτικά γραφεία και οι τουριστικοί πράκτορες σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει να μπορούν να κάνουν καλές δουλειές το καλοκαίρι. Στα μέρη που επηρεάζονται περισσότερο , σκέφτομαι μέρη όπως η Ρόδος ή η Σικελία, η κατάσταση προφανώς θα είναι πιο δύσκολη, γιατί εκεί επικρατούν μαζικά κύματα ακυρώσεων, απλά γιατί δεν γίνεται να έχουμε ευχάριστες καλοκαιρινές διακοπές με τις παρούσες συνθήκες“.
Η προοπτική για πιο ευχάριστο καλοκαιρινό καιρό είναι μάλλον μέτρια: “Γενικά, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για να γίνει ακόμα πιο ζεστός και να τείνει να είναι πιο ξηρός“, λέει ο ειδικός για το κλίμα Hans-Martin Füssel του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για το Κλίμα. Environment EEA στην Κοπεγχάγη.
Επιπλέον, πολλές από τις δημοφιλείς πόλεις του νότου θερμαίνονται ιδιαίτερα γρήγορα, έτσι οι κάτοικοί τους φεύγουν στις ακτές ή παίρνουν έναν υπνάκο. Το καλοκαίρι, οι καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη διαρκούν όλο και περισσότερο, λέει ο Füssel: «Ένα κύμα καύσωνα δεν τελειώνει μετά από μία, δύο ή τρεις ημέρες, αλλά διαρκεί πολύ περισσότερο», στο οποίο προστίθεται η αύξηση των βροχοπτώσεων.
Η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία στο Βισμπάντεν επιβεβαίωσε στις 17 Ιουλίου 2023: Οι αγαπημένοι προορισμοί των Γερμανών να ταξιδέψουν στο εξωτερικό το 2022 ήταν η Ιταλία (14%), η Αυστρία (14%), η Ισπανία (11%), η Γαλλία (7%) και η Ολλανδία (7%). Αυτές οι πέντε χώρες παρέμειναν οι κύριοι ξένοι προορισμοί για ταξιδιώτες από τη Γερμανία τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών, μια μη κυβερνητική οργάνωση που προωθεί την Ευρώπη ως τουριστικό προορισμό παγκοσμίως, η ευρωπαϊκή ταξιδιωτική αγορά βρίσκεται επίσης βασικά σε άνοδο. Όσον αφορά τις αφίξεις ταξιδιωτών στην Ευρώπη, το 95% των επιπέδων του 2019 έχει ήδη φτάσει φέτος, σημείωσε.
Η υψηλή καταναλωτική ζήτηση παραμένει ισχυρή παρά τον επίμονο πληθωρισμό και την αύξηση του ταξιδιωτικού κόστους. Αυτό οφείλεται και στους παραθεριστές από τις ΗΠΑ, οι οποίοι επωφελούνται από την ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων, η Πορτογαλία (+79%), η Τουρκία (+78%) και το Μαυροβούνιο (+43%) παρουσιάζουν ιδιαίτερα μεγάλες αυξήσεις στους τουρίστες από τις ΗΠΑ.
Γενικά, η τάση είναι προς χώρες που προσφέρουν καλή σχέση ποιότητας/τιμής. Οι αξιολογήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών έως και τον Μάιο του 2023 έδειξαν ότι τέσσερις χώρες επωφελούνται ιδιαίτερα από αυτή τη φήμη: η Σερβία (με ανάπτυξη 27% το τρέχον έτος), η Βουλγαρία (+21%), το Μαυροβούνιο (+12%) και Τουρκία (+9%).