Γράφει ο Γιώργος Χαρωνίτης
Μια συναυλία-αναδρομή με αφετηρία το θρυλικό άλμπουμ «Armageddon» της P.L.J. Band το 1982, που στη συνέχεια έγινε Τερμίτες και γνώρισαν μεγάλη επιτυχία στα ’80s και στην ακόμη πιο συνέχεια έγινε ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας που όλοι γνωρίζουμε κι εξακολουθεί να μας συγκινεί μέχρι τώρα…
Το Ηρώδειο φιλοξενεί στις 5/10 μια συναυλία που επιχειρεί να κάνει γερή βουτιά στο παρελθόν για να αναδείξει ακόμη μία φορά το κοινωνικό κι αισθητικό changing same που βιώνουμε (συνειδητά ή ασυνείδητα ) μέσα από μουσικές και τραγούδια – του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και της παρέας των Τερμιτών εν προκειμένω. Λοιπόν, οι αρχές των ’80s ήταν μια περίεργη εποχή. Πολιτικοκοινωνικά ήταν ψυχροπολεμική –καλή ώρα– και η αίσθηση στους κύκλους των «σκεπτόμενων» ήταν ότι ένα παγκόσμιο «μπραφ» (ένας πόλεμος π.χ. ) δεν ήταν απίθανο. Εκ τούτου ορμώμενο, το νεανικό γκρουπ P.L.J. Band (εκ των αρχικών των μικρών ονομάτων των Pavlos Kikrilis, Lavrendis Macheritsas, Jimmy Vasalakis, τους οποίους συμπλήρωναν οι Antonis Mijelos και Tolis Skamajouras ) εμπνεύστηκε το άλμπουμ «Armageddon». Με αφετηρία την Αποκάλυψη του Ιωάννη και ακολουθώντας το «666» των Aphrodite’s Child, τα παιδιά έβγαλαν το «Armageddon», το οποίο κυκλοφόρησε εδώ έπειτα από πολλές περιπέτειες με εταιρείες του εξωτερικού…
Οι πωλήσεις του άλμπουμ ήταν απογοητευτικές παρότι η progressive προσέγγιση της P.L.J. Band ήταν όμορφη, ενδιαφέρουσα και ψαγμένη. Φαίνεται όμως πως ήταν «εκτός εποχής», διότι ένα μεγάλο μέρος των αγγλόφωνων ροκ νιάτων της περιόδου χοροπηδούσε στα κλαμπ (κυρίως της Πλάκας ) με new wave σουξέ ή ήταν στραμμένο αλλού γι’ αλλού. Τα μέλη του γκρουπ το κατάλαβαν αυτό και άλλαξαν κατεύθυνση: η P.L.J. Band πήρε το όνομα Τερμίτες και άρχισε να τραγουδάει ελληνικά –με πολλούς καλούς και άριστους στίχους να φέρουν την υπογραφή του Μιχάλη Μαρματάκη–, ενώ προστέθηκε και ο ντράμερ Φίλιππος Σπυρόπουλος.
Η μεγάλη επιτυχία έρχεται τελικά και οφείλεται στο γκρουπ – είναι ανεξάρτητη της συμμετοχής του Γιώργου Νταλάρα στην «Αμαρτωλή Μαρία». Οι Τερμίτες δημιούργησαν σχολή στο δεύτερο μισό των ’80s κι επηρέασαν τα πράγματα στο ελληνικό (με ροκ ορμές ) τραγούδι. Πρώτος και καλύτερος εκπρόσωπος αυτής της σχολής είναι ο ίδιος ο Λαυρέντης, που ακολουθεί το δικό του δρόμο μετά τη διάλυση των Τερμιτών το 1988. Τα υπόλοιπα είναι λίγο πολύ γνωστά.
Στη συναυλία στο Ηρώδειο θα είναι όλη η παρέα: ο Μαχαιρίτσας, ο Μιτζέλος, ο Κικριλής, ο Σπυρόπουλος, ο Βασαλάκης. και ο Γιάννης Κότσιρας ως αφηγητής του «Armageddon» αλλά και ως συμμέτοχος σε πολλά από τα τραγούδια που θα ακούσουμε. και η Εστουδιαντίνα. Θα είναι μια ωραία στιγμή τόσο για το μυαλό όσο και για την καρδιά μας.