Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Μάχη για να δοθεί «πράσινο φως» στην πώληση ΔΕΣΦΑ

Το «πράσινο φως» των Βρυξελλών για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από την Αζέρικη Socar επιζητεί η ελληνική κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι αποφασισμένη να δώσει τη μάχη σε όλα τα επίπεδα.

Όπως είναι γνωστό η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ στη Socar έχει μπλοκάρει εξαιτίας της παρέμβασης της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ε.Ε., η οποία ανακοίνωσε στις 5 Νοεμβρίου, ότι θα προχωρήσει σε βάθος έρευνα για το εάν παραβιάζονται οι όροι του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου και του ανταγωνισμού. Η έρευνα αυτή, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες μπορεί να διαρκέσει 90 ημέρες, δηλαδή έως τα τέλη Μαρτίου, ενώ είναι ο δεύτερος κατά σειρά έλεγχος που ασκούν τα κοινοτικά όργανα στο συγκεκριμένο θέμα. Έχει προηγηθεί αντίστοιχη έρευνα, η οποία είχε θετική έκβαση για τα ελληνικά σχέδια, από την Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν.

Ο υπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης, έθεσε το θέμα κατά την πρόσφατη συνάντηση του με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την Ενεργειακή Ένωση, Maros Sefcovic. Ο κ. Μανιάτης τόνισε ότι μετά τη θετική συνεργασία των ελληνικών αρχών με τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας, οι σχετικές διαδικασίες είναι απόλυτα συμβατές τόσο με το πρόσφατο εθνικό δίκαιο όσο και με το Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο. Ζήτησε μάλιστα από τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. να συνεισφέρει στην επίσπευση της διαδικασίας ολοκλήρωσης έγκρισης της συναλλαγής και εξέφρασε τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να συμβάλλει αποφασιστικά στην κατεύθυνση αυτή.

Παράλληλα το θέμα θα συζητηθεί και κατά την επίσκεψη του υφυπουργού  Μάκη Παπαγεωργίου στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει επαφές με τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας και της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Στόχος των επαφών αυτών του κ. Παπαγεωργίου, είναι να προσδιοριστούν με ακρίβεια οι κινήσεις που θα πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά ώστε να απαντήσει πειστικά στους ενδοιασμούς της Κομισιόν περί νόθευσης του ανταγωνισμού.

Ο χρόνος τρέχει και το ελληνικό υπουργείο Ενέργειας θέλει με κάθε τρόπο να έχει δώσει σαφείς απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα των Βρυξελλών, ώστε να ολοκληρωθεί επιτέλους η αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.

 

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων