Τον οδικό χάρτη της κυβερνητικής δράσης για το αμέσως προσεχές διάστημα σχεδιάζει το Μέγαρο Μαξίμου. Ψηλά στην ατζέντα παραμένουν η αντιμετώπιση της ακρίβειας και η στήριξη των ευάλωτων. Τα πρώτα νομοσχέδια θα στοχεύουν στη αύξηση μισθών και τη μείωση της φορολογίας. Ιδιαίτερο βάρος πέφτει στο επικείμενο τετ-α-τετ Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του Βίλνιους, στη Λιθουανία στις 11 και 12 Ιουλίου την ίδια ώρα που η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδα είναι το άλλο μεγάλο στοίχημα της νέας κυβέρνησης.
Με το κυβερνητικό ενδιαφέρον να εστιάζεται στις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή την προσεχή εβδομάδα και στις διεθνείς υποχρεώσεις του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις 11-12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας, οι προετοιμασίες στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πυρετώδεις.
Από τις Βρυξέλλες ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του: «Οι υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να πετύχουμε την αύξηση των μισθών, για να μπορέσουμε να φέρουμε περισσότερες επενδύσεις στην πατρίδα μας, για να αλλάξουμε ουσιαστικά το παραγωγικό μοντέλο της οικονομίας μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «ο πληθωρισμός είναι ακόμα εδώ, ειδικά στα τρόφιμα είναι επίμονος και γι’ αυτό και χρειάζεται και μία συντονισμένη κυβερνητική αντίδραση για να μπορέσουν να στηριχθούν κυρίως οι πιο αδύναμοι συμπολίτες μας».
Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά
Στο μεταξύ η καταπολέμηση της ακρίβειας και η στήριξη ευάλωτων παραμένει ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης. Ήδη το καλάθι του νοικοκυριού και το μέγιστο περιθωρίου κέρδους των επιχειρήσεων παρατάθηκε για 6 ακόμα μήνες. Ταυτόχρονα, εξετάζεται παράταση του market pass αλλά και η εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά.
«Υποχρέωσή μας είναι να μην ξεχνάμε πως ό,τι θετικό έχει γίνει μέχρι τώρα και ό,τι θετικό θα ακολουθήσει, έχει ως προϋπόθεση μια σοβαρή οικονομική πολιτική. Ασφαλώς και έχει σημασία να μην λησμονούμε, ούτε μία στιγμή, τους ευάλωτους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.
Με το βλέμμα στην επενδυτική βαθμίδα
Συνεχίζονται τα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία. Μετά τους οίκους αξιολογησης Μoody`s και S&P, η DBRS προχώρησε στην προς τα πάνω αναθεώρηση των προβλέψεων της για την ελληνική οικονομία.
Τα βλέμματα όλων στρέφονται στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης την ερχόμενη Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ότι αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα αποτελεί θέμα εβδομάδων ή και ημερών.
Εν τω μεταξύ μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, δήλωσε ότι «όσο αναπτύσσεται η οικονομία, όσο αυξάνεται η πίτα, όσο μεγαλώνει το ΑΕΠ, πάντοτε, χωρίς να μπορώ να το περιγράψω με σαφήνεια, όλα αυτά με κάποιον τρόπο, είτε με μειώσεις φόρων, είτε με στηρίξεις των πολιτών, είτε με κινήσεις, όπως οι κινήσεις για τη στήριξη της οικογένειας, όλα αυτά επιστρέφουν στην κοινωνία».
Το επόμενο βήμα στα ελληνοτουρκικά
Τις κεραίες της στρέφει παράλληλα η κυβέρνηση στο επικείμενο τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Βίλνιους της Λιθουανίας η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 11 – 12 Ιουλίου.
«Είναι μια ευκαιρία να επαναπροσδιορίσουμε το πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων (…) να χαράξουμε ένα μονοπάτι επαναπροσέγγισης, χωρίς όμως η Ελλάδα να κάνει πίσω από τις κόκκινες γραμμές της, για τις οποίες έχω μιλήσει πολλές φορές δημόσια» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να οικοδομηθεί ο θετικός χώρος που δημιούργησε η διπλωματία των σεισμών, ξεκινώντας έναν οδικό χάρτη επανεκκίνησης του διαλόγου με την Τουρκία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια της Ελλάδας να διερευνήσει τις προθέσεις του προέδρου της Τουρκίας, μετά από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που ξεπερνά τους 15 μήνες και για το λόγο αυτό επικρατεί έντονος διπλωματικός πυρετός.
Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιντζή, Ραλλού Αλεξοπούλου | ΕΡΤ
www.ertnews.gr
Πηγή: ertnews.gr