Οι αγρότες από όλη τη χώρα κανόνισαν να δώσουν δυναμικό παρόν στην Αθήνα, κλείνοντας έτσι τον κύκλο των κινητοποιήσεών τους για φέτος. Παρότι είχαν τα δίκια με το μέρος τους (όπως κι άλλες τάξεις εργαζομένων) και τα αιτήματά τους εν πολλοίς ήταν θεσμικού και ουσιαστικού χαρακτήρα κι ουχί χρηματικού, δεν κατάφεραν, για να λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους, απολύτως τίποτα.
Το ζήτημα του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων “καίει” και “τσουρουφλίζει” τόσο τους ίδιους όσο και τους καταναλωτές, αποτελώντας τροχοπέδη για την περαιτέρω ανάπτυξη της όποιας εξαγωγικής δραστηριότητας. Γι’ αυτό και ζήτησαν αφορολόγητο πετρέλαιο και ευνοϊκό τιμολόγιο ρεύματος. Εις μάτην.
Αφορολόγητο πετρέλαιο δικαιούνται οι εφοπλιστές που δημιουργούν και θέσεις εργασίας, οι αγρότες τι θέσεις εργασίας δημιουργούν; Κάπως έτσι τους απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, στην τελευταία συνάντηση μαζί του και με άλλους τρεις υπουργούς. Ειπώθηκαν κάτι περί κάρτας πετρελαίου κι άλλα συμπαθή που αφού συστηθούν οι αρμόδιες επιτροπές, θα αποφανθούν για το πως μπορεί και πότε να γίνει….
Σε ότι αφορά το ηλεκτρικό ρεύμα που είναι μεγάλος πονοκέφαλος για τις αρδευόμενες εκτάσεις, είπαν ότι η ΔΕΗ σε ένα χρόνο από τώρα μπορεί να δει το θέμα. Κάτι είχε ακουστεί προηγουμένως περί νυκτερινού ρεύματος το καλοκαίρι, διότι προφανώς μπερδεύτηκαν οι άνθρωποι και νόμιζαν ότι οι αγρότες ποτίζουν νύχτα όπως οι νοικοκυρές βάζουν πλυντήρια. Παρεμπιπτόντως τα πολλά νερά είναι τώρα όταν φυτεύονται οι καλλιέργειες, το καλοκαίρι θερίζουμε. Έτσι συμβαίνει αιώνες τώρα. Έφαγαν λοιπόν πόρτα γερή.
Το οξύμωρο είναι ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι η γεωργία είναι πυλώνας ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας. Σκεφτείτε να μην το θεωρούσε τι θα γινόταν. Βεβαίως οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες έκαναν και κάνουν πολύ λόγο για τα εκατομμύρια ευρώ που έπεσαν στις τσέπες των αγροτών τούτη την περίοδο. Παιδιά κοινοτικά χρήματα είναι που τα εδικαιούντο να πάρουν και σε κάθε περίπτωση θα τα έπαιρναν. Ναι ;
Έτσι λοιπόν οι κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν να μαραζώνουν οικονομικά, οι καταναλωτές θα τσαλαπατιούνται για ένα-δυο κιλά πορτοκάλια και οι αγρότες θα βλέπουν την παραγωγή τους να σαπίζει αφού θα εξακολουθήσει να είναι πολύ ακριβή για να την αγοράσει κάποιος…