«Το ταμείον είναι μείον» για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έτσι ή θα αυξηθούν τα έσοδα, δηλαδή το τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού, ή θα μειωθούν τα έξοδα, δηλαδή η αμοιβή των παραγωγών. Επειδή όμως αύξηση τέλους σημαίνει ότι ακριβαίνει ακόμη περισσότερο το ηλεκτρικό και με νέα μείωση αμοιβής θα αρχίσουν να πετροβολούν το υπουργείο, τελευταία σκέφτονται να πουν στις τράπεζες που δανειοδότησαν τους παραγωγούς για τις «επενδύσεις» τους, να χαλαρώσουν τις δόσεις των δανείων.
Έτσι, αν οι λογαριασμοί τους βγουν, θα μπορέσουν να πιέσουν προς τα κάτω, έστω και λίγο, τις ταρίφες κυρίως των φωτοβολταϊκών, γιατί από εκεί ξεκινάει και το μεγάλο πρόβλημα. Τουλάχιστον δεν θα διαμαρτύρονται οι παραγωγοί ότι βάζουν και από την τσέπη τους για να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Και εδώ που τα λέμε, μπορεί οι πιο πολλοί να έγιναν επενδυτές στο στιλ «είδα φως και μπήκα», αλλά κάποιος τους άνοιξε την πόρτα και τους άφησε να μπουν.
Έτσι, σήμερα που το έλλειμμα του λογαριασμού ΑΠΕ «τρέχει» με 330 εκατομμύρια ευρώ και με προοπτική τα 670 εκατομμύρια στο τέλος του χρόνου, οι χιλιάδες εταιρείες που ελέγχουν τις μονάδες ΑΠΕ, κόβουν τιμολόγια, πληρώνουν ΦΠΑ, όσοι έχουν πάρει δάνεια καταβάλουν τις δόσεις, και περιμένουν να πληρωθούν 6 και 7 μήνες.
Κατά τα άλλα, μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ως χώρα ότι προωθήσαμε την πράσινη ανάπτυξη και το ηλεκτρικό που καταναλίσκουμε είναι πολύ πιο «καθαρό», από αυτό άλλων χωρών.