Τετάρτη, 28 Ιουλίου, 2021

McKinsey: Το 45% των επιχειρήσεων βλέπει έλλειψη δεξιοτήτων των νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας

Το 45% των ελληνικών επιχειρήσεων εκτιμά ότι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας παρουσιάζουν ελλείψεις δεξιοτήτων. Σύμφωνα με τους Financial Times, η έρευνα διεξήχθη από την εταιρεία McKinsey σε οκτώ ευρωπαϊκές χώρες.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.600 εργοδότες, 5.300 νέοι και 700 εκπαιδευτικοί πάροχοι στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, τη Σουηδία και τη Βρετανία. Τα περισσότερα παράπονα σημειώθηκαν από εργοδότες σε χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, παρά το γεγονός ότι αυτές έχουν μεγαλύτερη δεξαμενή ανέργων στις ηλικίες κάτω των 25 ετών.

«Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσφέρουν ένα μεγάλο ποσοστό των θέσεων εργασίας στην Ευρώπη, αλλά δεν είναι δικτυωμένες. Λίγες από τις εταιρείες αυτές συζητούν με εκπαιδευτικούς πάροχους ή προσφέρουν πρακτική εξάσκηση», δήλωσε η διευθύντρια της McKinsey Μόνα Μούρσεντ.

«Υπάρχει ακόμη το γόητρο της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, το οποίο αποτρέπει τους νέους από την επαγγελματική εκπαίδευση, αν και αυτοί θεωρούν ελκυστικές τις θέσεις απασχόλησης σε τομείς όπως ο σχεδιασμός στο Διαδίκτυο», πρόσθεσε η διευθύντρια.

Οι προοπτικές εργασίας στην Ευρώπη για τους νέους κάτω των 25 ετών έχουν επιδεινωθεί αρκετά από τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία άφησε εκτός της αγοράς εργασίας ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της ηλικιακής αυτής ομάδας στις οικονομίες με τα μεγαλύτερα προβλήματα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για το σύνολο της Ευρώπης ήταν 23,6%, που είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων