Το εργασιακό νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε απόψε στη Βουλή, με 158 θετικές ψήφους και αρραγή την κυβερνητική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας.
Στον αντίποδα, το νέο νομοσχέδιο καταψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επί της αρχής, με 142 ψήφους.
Στην ονομαστική ψηφοφορία, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην του ΚΚΕ υπερψήφισαν μόνο τις ρυθμίσεις που αφορούν κοινοτικές οδηγίες. Ανάμεσα στις διατάξεις που υπερψήφισε η αντιπολίτευση είναι εκείνες για τις πατρικές άδειες και τις ρυθμίσεις για τη βία και την σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας.
- Η αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών
- Η διεύρυνση των κλάδων στους οποίους επιτρέπεται η λειτουργία τις Κυριακές, σύμφωνα με τα ισχύοντα στις χώρες της ΕΕ, ιδιαίτερα τις Μεσογειακές.
- Η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας
- Η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής.
- Η θέσπιση νέων αδειών για γονείς και φροντιστές, όπως η άδεια 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς.
- Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας «και ύστερα από αίτηση του εργαζομένου.»
- «Η προστασία του κοινωνικού συνόλου από τις απεργίες στην κοινή ωφέλεια της οικονομίας με την υποχρέωση παροχής εγγυημένης υπηρεσίας (1/3 της συνήθως παρεχόμενης).»
- Η λήψη μέτρων για διαφάνεια στο συνδικαλισμό (δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων εξ αποστάσεως, εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε μητρώα).
- Η απαγόρευση της ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα.
- Η απαγόρευση επαναπροκήρυξης απεργίας που έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση.
- Η θέσπιση αστικής ευθύνης για συνδικαλιστές, οι οποίοι ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών.
- Η λήψη μέτρων, προληπτικών και κατασταλτικών, για την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, μεταξύ άλλων, με την κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
- Η κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία.
- Η θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία.
- Η καθιέρωση πλαισίου προστασίας και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους στις ψηφιακές πλατφόρμες.
- Η διεύρυνση της προστασίας των εργαζομένων από άκυρες απολύσεις και η θέσπιση δυνατότητας επιπλέον (τριπλάσιας) αποζημίωσης, αντί επαναπρόσληψης, στις υπόλοιπες περιπτώσεις.
- Η αύξηση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες και εξίσωση με εκείνη των υπαλλήλων.
- Η αναβάθμιση του συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» με μείωση του διοικητικού φόρτου για τις επιχειρήσεις και διευκόλυνση των ελέγχων.
Η αντιπολίτευση εγκαλεί την κυβέρνηση πως με ορισμένες από τις νέες ρυθμίσεις κάποιες «οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό», ενώ το υπουργείο υποστηρίζει πως άλλο οι υπερωρίες που διατηρούνται -και αυξάνονται- και άλλο η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, με τα όποια χαρακτηριστικά της.
Με την ονομαστική ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια η τριήμερη συζήτηση και ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για την «Προστασία της Εργασίας – Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής “Επιθεώρηση Εργασίας” – Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας – Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για το Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής».
Τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, όλων των άρθρων και στο συνόλου του νομοσχεδίου είχε ζητήσει η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ όπως είχε προαναγγείλει νωρίτερα και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.