Πέμπτη, 29 Ιουλίου, 2021

Με αεροπορικές επιδρομές απαντά η Αίγυπτος στον Isis

Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
MSc in Crisis and Security Management

Αεροπορικές επιδρομές εξαπέλυσε η Αίγυπτος εναντίον θέσεων του Isis στη Λιβύη μετά τη δημοσίευση νέου φρικιαστικού βίντεο της ομάδας στο διαδίκτυο που δείχνει τον αποκεφαλισμό 21 ομήρων μελών της Αιγυπτιακής Κοπτικής Χριστιανικής κοινότητας.

Ο Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι ορκίστηκε να εκδικηθεί τον αποκεφαλισμό το βράδυ της Κυριακής, λέγοντας ότι η χώρα διατηρεί το δικαίωμα να απαντήσει με όποιο τρόπο θεωρεί καταλληλότερο.

Σε μια δήλωση που έκανε στο κρατικό ραδιόφωνο, εκπρόσωπος της Γενικής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων είπε ότι πολεμικά αεροσκάφη έπληξαν στρατόπεδα εκπαίδευσης και οπλοστάσια στη Λιβύη πριν επιστρέψουν με ασφάλεια στην Αίγυπτο. Αναφέρθηκε χαρακτηριστικά ότι τα χτυπήματα έγιναν «για να εκδικηθούμε την αιματοχυσία και να ζητήσουμε την τιμωρία των δολοφόνων». Παράλληλα στις δηλώσεις ειπώθηκε και η εξής δήλωση: «Ας μάθουν αυτοί που βρίσκονται μακριά και κοντά ότι οι Αιγύπτιοι έχουν μια ασπίδα που τους προστατεύει».

Σε κάθε περίπτωση, το βίντεο που απεικονίζει τον μαζικό αποκεφαλισμό των Κοπτών ομήρων έχει προκαλέσει αποστροφή σε όλο τον κόσμο από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο χθες.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο υπουργός Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ, δήλωσε: «Αυτές οι βάρβαρες πράξεις ενισχύουν την αποφασιστικότητά μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας για την αντιμετώπιση της επέκτασης της τρομοκρατικής απειλής στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή. Δεν θα πρέπει να επιτραπεί στις πράξεις τρομοκρατίας να υπονομεύσουν την πολιτική μετάβαση της Λιβύης». Ενώ συνέχισε προσθέτοντας, «Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες του ΟΗΕ για την οικοδόμηση μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας στη Λιβύη και την εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης στη συνεχιζόμενη κρίση ασφαλείας. Εκείνοι όμως που υποστηρίζουν τους τρομοκράτες δεν μπορούν να έχουν καμία συμμετοχή σε αυτή τη διαδικασία».

Οι ΗΠΑ, εν τω μεταξύ, περιέγραψαν την πράξη ως «κατάπτυστη» και «δειλή». Ο γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ, είπε ότι η βαρβαρότητα του Isis «δεν γνωρίζει όρια», προσθέτοντας ότι οι δολοφονίες υπογράμμισαν την ανάγκη για μια πολιτική επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη.

Πηγές
Reuters
Independent

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων