Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Με αντι-ειδήσεις κατασκευάζεται πλέον η πραγματικότητα στην Ελλάδα!

Επισημαίνει ο Δημήτρης Α. Γιαννακόπουλος

Διαβάζω τα πρωτοσέλιδα του ελληνικού Τύπου, στα οποία επιμελώς είναι εξαφανισμένη η είδηση. Τώρα εξειδικεύονται τα μέτρα του Τρίτου Μνημονίου, για να εφαρμοστεί αυτό ως πολιτική στην πράξη. Πού είναι λοιπόν η είδηση;

Ας παρουσιάσουμε λοιπόν αντι-ειδήσεις, ή ως ειδήσεις κοινότοπες, ανούσιες διαπιστώσεις του τύπου «συνεχείς φορολογικοί αιφνιδιασμοί», είναι σαν να συμφώνησαν όλες σχεδόν οι Εφημερίδες! Ειδήσεις με μεγάλο βαθμό διασκέδασης αυτού που κανονίζει την καθημερινότητα των ανθρώπων και των σχέσεων στη κοινωνία και στην αγορά, δηλαδή, αντί των ειδήσεων που αφορούν στην υποβάθμιση του επιπέδου ευημερίας στην Ελλάδα, στην επέκταση και εμβάθυνση της εσωτερικής υποτίμησης και εν τέλει στην εξευτελιστική αποδόμηση του γενικού βιοτικού επιπέδου στη χώρα μας και στην σοβαρή επέκταση της προσβολής των κοινωνικών και παραγωγικών σχέσεων.

Μα αυτά είναι γνωστά και τετριμμένα ζητήματα! Εκτός του ότι η πρωτοσέλιδη-ειδησεογραφική ανάδειξή τους προκαλεί ένα «αίσθημα» δυσφορίας στον αναγνώστη! Με μίζερα θέματα να απασχοληθεί ο Τύπος; Δεν είναι σωστό και κυρίως εξυπηρετικό προς τη νέα μας κυβέρνηση, η οποία αναδείχθηκε από το εκλογικό σώμα μέσω ενός κοινοβουλίου που εμφανίζεται αποφασισμένο όχι απλώς να εφαρμόσει το Τρίτο Μνημόνιο, αλλά και κάθε αναγκαία απορρύθμιση για την αποφυγή της διαρκούς απειλής του Grexit! Και ο αντιπολιτευόμενος Τύπος; Τέτοιο «πράγμα» δεν υφίσταται πλέον! «Αντιπολίτευση» κάνουν τώρα στον δρόμο και στα «παράθυρα» μερικοί ακτιβιστές βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ασφαλώς θα ψηφίσουν σε λίγο τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα της πρώτης δόσης… γνωρίζοντας ασφαλώς πως έπεται συνέχεια, καθώς τα νέα μέτρα απορρυθμίζουν ακόμη περισσότερο τον μηχανισμό άντλησης εσόδων.

Η ΝΔ ασχολείται με τις διαστροφές στην ενδοκομματική της κρίση, άρα οι εφημερίδες που πρόσκεινται στον λεγόμενο κεντροδεξιό χώρο από την μια θα πρέπει να διασκεδάσουν αυτή την κατάσταση, ενώ από την άλλη να μην δυσαρεστήσουν την κυβέρνηση και απολέσουν προνόμια και έσοδα από κρατικούς πόρους ή εταιρίες που προσβλέπουν στην καλή συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση. Άρχισε, λοιπόν, ξανά-μανά η γνωστή συνταγή της πρωτοσέλιδης προβολής «προσλήψεων» στον ευρύτερο δημόσιο τομέα! Από την άλλη το ΚΚΕ παραμένει πιστό στη μεθοδολογία των αντι-ειδήσεων με χαρακτηριστικό παράδειγμα το σημερινό πρωτοσέλιδο του Ριζοσπάστη:«Ο λαός και η νεολαία έχουν μια επιλογή: Με το ΚΚΕ στο δρόμο της Λαϊκής Συμμαχίας στην πάλη για την εξουσία»! Όσο για τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα, στο μόνο που θα μπορούσαν να ελπίζουν είναι να περάσουν κάποιες αντι-ειδήσεις σκανδαλιστικού χαρακτήρα για να αποκρούσουν/διασκεδάσουν τον χαρακτηρισμό τους ως φορείς της διαπλοκής, της συγκάλυψης σκανδάλων και του «κιτρινισμού»!

Το χειρότερο ίσως είναι πως ενώ τα διευθυντικά επιτελεία του ελληνικού Τύπου αναζητούν εναγωνίως αντι-ειδήσεις για να διασκεδαστούν οι ειδήσεις που διαμορφώνουν σήμερα τον καταστατικό χαρακτήρα του πραγματικού στην ελληνική κοινωνία και αγορά – για να εξαφανιστεί, με άλλα λόγια, η εικόνα του νεο-αποκλεισμού και της μεγέθυνσης των ανισοτήτων τόσο στο επίπεδο της κοινωνίας, όσο και εκείνο των επιχειρήσεων – δεν γνωρίζουν τη σύγχρονη τεχνική κατασκευής τέτοιων πρωτοσέλιδων. Με συμπάθεια το λέω, αλλά ακόμα και στην παραγωγή αντι-ειδήσεων εμφανίζονται αλμπάνηδες.

Για να συνεχίσουν με επιδεξιότητα το έργο παραγωγής αντι-ειδήσεων τα ελληνικά ταμπλόιντ, καλό θα ήταν να διδαχτούν από το σημερινό πρωτοσέλιδο της σουηδικής εφημερίδας Dagens Nyheter. Εδώ, για να διασκεδαστεί η σοβαρή πολιτική κρίση που αφορά σε ολόκληρο τον κυβερνητικό συνασπισμό, αλλά και στην διαχείριση του προσφυγικού, προβάλουν ένα ρεπορτάζ για την εκμετάλλευση των μεταναστών στα πολυτελή ξενοδοχεία του Ντουμπάι, δίπλα σε μια τρυφερή φωτογραφία που καλύπτει το μισό πρωτοσέλιδο, ενός καθηγητή που συνομιλεί με τα σκυλιά του!

Με πραγματικό ενδιαφέρον, σχεδόν αγωνία, θα περιμένω τις επόμενες ημέρες κατά τις οποίες θα συζητείται το πολυνομοσχέδιο με τα νέα μέτρα απορρύθμισης και απόλυτης αυθαιρεσίας στη βουλή, τα οποία έρχονται ασφαλώς να ενισχύσουν τη δυναμική ισοπέδωσης της λεγόμενης μεσαίας τάξης στην Ελλάδα, να δω εάν ο ελληνικός Τύπος θα εμφανιστεί ικανός να παρουσιάσει πιο άρτια πρωτοσέλιδα με τη μορφή αντι-ειδήσεων. Το παράδειγμα της Dagens Nyheter που πρόσφερα, ας αποτελέσει στοιχείο σοβαρής μελέτης από τους διευθυντές των εφημερίδων, έτσι ώστε η κουλτούρα αντι-ειδήσεων που τους προσδιορίζει οντολογικά αυτή την περίοδο, να μην παρουσιάζει αντιφάσεις. Ας ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα για να μην εμφανίζονται δημοσιογραφικώς ως διχασμένες προσωπικότητες. Οι αντι-ειδήσεις που εξυπηρετούν αυτή την περίοδο την σοβαρή αλλά υπόγεια αναδιάρθρωση του πολιτικού συστήματος και της διαπλοκής στην Ελλάδα, θα πρέπει να αποκτήσουν ολοκληρωμένη μορφή, κατασκευάζοντας ένα υπερβατικό της καθημερινότητας σύμπαν για τους έλληνες, ως ένα αγαθό και αγνό social mood!!! Και προπαντός ένα αντιμίζερο social mood!

Γιατί θα πρέπει να ντρέπεται η ελληνική δημοσιογραφία γι’ αυτό; Οι αντι-ειδήσεις δεν ήταν πάντοτε η πολιτική λύση εκεί όπου η πολιτική λειτουργία επιχειρούσε να διακριθεί από την πολιτική δομή που την παρήγαγε; Οι αντι-ειδήσεις δεν ήταν πάντοτε μια κάποια λύση για να διασκεδαστεί το φαινόμενο των νόθων πολιτικών σχέσεων και μιας γενικευμένης, λανθάνουσας σύγκρουσης συμφερόντων στα υπόγεια της εξουσίας; Γιατί θα πρέπει αυτού του είδους η πολιτική απορρύθμιση σε ένα φαινόμενο ηγεμονίας να καλύπτεται πάντα από σεξουαλικά σκάνδαλα και πρωτοσέλιδα «πορνό», αφού υπάρχουν πολύ πιο τρυφερά θέματα που θα μπορούσαν να παρουσιάσουν ως αντι-ειδήσεις; Γιατί θα πρέπει να ερεθίζουμε τα πιο ταπεινά ένστικτα του ανθρώπου για να παράγουμε αντι-ειδήσεις, αφού μπορούμε αντί για χυδαίο ηθικισμό να προβάλουμε μία εναλλακτική ηθική, που θα αντιμετώπιζε με μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή την μίζερη καθημερινότητα;

Είδες, αναγνώστη μου, τι ερωτήσεις κάνω σήμερα το πρωί, αντί να ρωτήσω αν θα μπορούσε στην Ελλάδα των ημερών μας να υπάρξει ΜΜΕ που θα αναζητούσε και θα πρόβαλε ουσιώδεις για την ελληνική κοινωνία ειδήσεις; Γιατί δεν ρωτώ αυτό το τελευταίο; Για να μην εμφανιστώ και εγώ παραγωγός αντι-ειδήσεων σε μία χώρα όπου η διαπλοκή και η εξάρτηση των ΜΜΕ από την εκάστοτε κυβέρνηση διαμορφώνει τον καταστατικό χαρακτήρα της κοινής γνώμης…

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img