Κυριακή, 3 Ιουλίου, 2022

Με απευθείας αναθέσεις οι συμβάσεις για σίτιση, στέγαση κλπ των μεταναστών (ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ)

Χωρίς δημόσιο διαγωνισμό έως το τέλος του χρόνου μπορούν να πραγματοποιούνται έργα που αφορούν στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Στο σχέδιο νόμου «Εκδημοκρατισμός της διοίκησης- Καταπολέμηση Γραφειοκρατίας και Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση- Αποκατάσταση Αδικιών και άλλες διατάξεις» κατατέθηκε τροπολογία που αναφέρει «για θέματα στέγασης, σίτισης, υγιεινής, και επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών που εισέρχονται παράνομα στη χώρα … είναι δυνατή στις σχετικές δημόσιες συμβάσεις έργων, εκπόνησης μελετών, προμηθειών και υπηρεσιών, κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις, η εφαρμογή άπαξ της διαδικασίας της διαπραγμάτευσης χωρίς δημοσίευση προκήρυξης διαγωνισμού. Η προαναφερόμενη διαδικασία ισχύει για τα θέματα συμβάσεων που αφορούν κάθε κατηγορία υποδομών και υπηρεσιών και κάθε τόπο εγκατάστασης τους».

Οπως επισημαίνεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. που συνοδεύει την τροπολογία, «από τις προτεινόμενες διατάξεις ενδέχεται να προκληθεί πρόσθετη επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού, από τη μη διασφάλιση των πλεονεκτημάτων της διαγωνιστικής διαδικασίας».

Η τροπολογία υπογράφεται από τους υπουργούς Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, Εσωτερικών, Νίκο Βούτση και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση και αφορά κυρίως στη διαχείριση των έκτακτων κονδυλίων που φιλοδοξεί η κυβέρνηση να λάβει από την Ε.Ε. σε εφαρμογή των πρόσφατων αποφάσεων για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η εφαρμογή γρήγορων διαδικασιών επιβάλλεται για την αντιμετώπιση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών των τελευταίων εβδομάδων σε συνδυασμό με το ότι στη χώρα δεν υπάρχουν υποδομές στήριξης. Τονίζεται, στη σχετική αιτιολογική έκθεση ότι η προτεινόμενη ρύθμιση θα συμβάλλει θετικά στην άμεση αντιμετώπιση σοβαρών και επειγόντων κοινωνικών ζητημάτων συμβάλλοντας στην κοινωνική συνοχή.

Δείτε την τροπολογία

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων