Ένας ακατοίκητος βράχος μισού τετραγωνικού μιλίου ο οποίος δεν έχει καμία αξία σε ότι αφορά φυσικούς πόρους, έχει γίνει εδώ και σχεδόν 80 χρόνια πεδίο διαμάχης για δυο χώρες.
Πρόκειται για το άγονο και έρημο νησί Hans το οποίο διεκδικούν η Δανία και ο Καναδάς. Γεωγραφικά βρίσκεται στη μέση των στενών Nares πλάτους 22 μιλίων, το οποίο χωρίζει τη Γροιλανδία – αυτόνομη επικράτεια της Δανίας -, με τον Καναδά.
Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο τα εθνικά ύδατα κάθε κράτους εκτείνονται σε απόσταση μέχρι και 12 μιλίων από τις ακτές του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μικρός βράχος να βρίσκεται, τεχνικά, ανάμεσα στα δανέζικα και τα καναδικά ύδατα.
Ωστόσο, στον Παγκόσμιο Άτλαντα αναφέρεται ότι το νησί, με απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Κοινωνίας των Εθνών το 1933, αποτελεί δανέζικο έδαφος. Όμως, η Κοινωνία των Εθνών διαλύθηκε τη δεκαετία του 1930 και αντικαταστάθηκε από τον ΟΗΕ, η απόφαση για το νησί Hans, όπως αναφέρει το Business Insider έχει από ελάχιστη έως καθόλου σημασία.
Κανένας δεν ασχολήθηκε με το νησί έως το 1984 έως ότου ο Δανός υπουργός για τη Γροιλανδία επισκέφθηκε το νησί και τοποθέτησε μια δανέζικη σημαία. Στη βάση της σημαίας άφησε ένα σημείωμα που έγραφε “Καλωσορίσατε στο δανέζικο νησί”, μαζί με ένα μπουκάλι μπράντι.
Ο Peter Takso Jensen, ο Δανός πρέσβης στις ΗΠΑ, έχει πει ότι «όταν οι Δανοί στρατιωτικοί πηγαίνουν εκεί, αφήνουν ένα μπουκάλι Schnapps. Όταν όμως εκεί πήγαν Καναδοί στρατιώτες άφησαν ένα μπουκάλι Canadian Club και ένα σημείωμα που έγραφε ”καλώς ήλθατε στον Καναδά”.