Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Με διαδηλώσεις μείωσαν την τιμή του ηλεκτρικού στη Βουλγαρία

Μειωμένη τιμή στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα κυμαίνεται από 6% έως και 7% τέθηκε σε ισχύ από χθες για τα βουλγαρικά νοικοκυριά, έπειτα από σχετική πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας και Υδάτων της χώρας (SEWRC), που ελήφθη υπό την πίεση των μαζικών διαδηλώσεων, που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στη Σόφια και άλλες μεγάλες πόλεις.

Οι πορείες και οι συμπλοκές με την αστυνομία  για την αυξημένη τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος οδήγησαν προ ημερών και στην παραίτηση της κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ.

Η απερχόμενη κυβέρνηση και η SEWRC έπρεπε να λάβουν άμεσα μέτρα για να ικανοποιήσουν το αίτημα των πολιτών και να μειώσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος (του Ιανουαρίου 2013) ήταν αυξημένοι έως και 200% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και η SEWRC έπρεπε να αναλύσει άμεσα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της και να μειώσει τις τιμές των τριών εταιρειών διανομής ενέργειας στη χώρα των CEZ, EVN και Energo Pro, λόγω της υψηλής κερδοφορίας τους.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνεται και η αναδιανομή της παραγόμενης ενέργειας από διάφορες πηγές.

Από το ενεργειακό μείγμα (ηλεκτροπαραγωγής) που κατευθύνεται στην αγορά θα αφαιρεθούν οι σταθμοί που έχουν ως καύσιμο τον άνθρακα, διότι – σύμφωνα με το σκεπτικό της SEWRC – είναι πολύ ακριβοί και η ενέργεια που παράγεται από αυτούς θα αντικατασταθεί από ηλεκτρική ενέργεια που παράγει ο πυρηνικός σταθμός του Κοζλοντούι.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, το ισχύον ποσοστό του πυρηνικού σταθμού του Κοζλοντούι στο ενεργειακό μείγμα ηλεκτροπαραγωγής είναι 60% του συνόλου της παραγωγής και μπορεί να αυξηθεί στο 75%.

Αυτό που, προς το παρόν, δεν μπορεί να «κοπεί» από το ενεργειακό μείγμα είναι το μερίδιο της «πράσινης» ενέργειας, δηλαδή των εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Σε δηλώσεις της, η απερχόμενη πρόεδρος της SEWRC Γιουλιάνα Ιβάνοβα τόνισε ότι η Ρυθμιστική Αρχή δεν προχωρά σε καμία αλλαγή στο ενεργειακό μείγμα που αφορά την αγορά και τόνισε ότι η μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε καμία από τις εταιρείες (διανομής ενέργειας).

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι των εταιρειών διανομής ενέργειας ανακοίνωσαν ότι οι επιχειρήσεις θα υποστούν τεράστιες ζημίες από τη μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων