Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Με εντολή Μαξίμου άκυρος ο διορισμός Ζαρούλια στη Βουλή

Θέμα χρόνου είναι η ακύρωση του διορισμού της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή, μετά τη θύελλα που προκάλεσε η απόφαση. Σύμφωνα με πληροφορίες έντονη ήταν η δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού για την απόφαση να διορισθεί ως μετακλητή υπάλληλος στο γραφείο του συζύγου της Νίκου Μιχαλολιάκου στη Βουλή.

Σε πρώτη φάση, ο διορισμός «παγώνει» και η Ζαρούλια δεν αναλαμβάνει καθήκοντα τουλάχιστον έως την έκδοση της δικαστικής απόφασης για τη Χρυσή Αυγή και ακολούθως θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την αλλαγή στον κανονισμό της Βουλής βάσει του οποίου έγινε ο διορισμός.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τον διορισμό της Ελένης Ζαρούλια, ως μετακλητής υπαλλήλου, στον πρώην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Χρυσής Αυγής:

«Βάσει του Κανονισμού της Βουλής, πρώην Πρόεδροι Κοινοβουλευτικών Ομάδων δικαιούνται έναν μετακλητό υπάλληλο της επιλογής τους. Το δικαίωμα αυτό έληγε με το πέρας της προηγούμενης βουλευτικής περιόδου. Με τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής της 26ης/2/2019, το δικαίωμα αυτό παρετάθη και κατά την τρέχουσα βουλευτική περίοδο.

Είναι αυτονόητο ότι μετά την δικαστική απόφαση της 7ης Οκτωβρίου θα δρομολογηθούν άμεσα οι ενδεδειγμένες τροποποιήσεις στον Κανονισμό της Βουλής. Εν τω μεταξύ δεν πρόκειται να αναλάβει υπηρεσία και να εκδοθεί πράξη ανάληψης καθηκόντων».

Ο διορισμός της πρώην βουλευτού της Χρυσής Αυγής Ελένης Ζαρούλια ως μετακλητής υπαλλήλου της Βουλής στο γραφείο που διαθέτει ο σύζυγός της Νίκος Μιχαλολιάκος ως πρώην πρόεδρος Κοινοβουλευτικής Ομάδας προκάλεσε πολιτική θύελλα.

Ο διορισμός της έγινε σύμφωνα με διάταξη που αν και είχε καταργηθεί το 2015 επι προεδρίας Νίκου Βούτση επανήλθε επί ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμα τετραετία λίγο πριν τις εκλογές του Ιουλίου 2019.

Σε κάθε περίπτωση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν την χρονική συγκυρία του διορισμού μόλις πέντε ημέρες πριν την απόφαση του δικαστηρίου για την Χρυσή Αυγή.

Να σημειωθεί ότι το σκεπτικό της απόφασης για την τοποθέτηση της Ελένης Ζαρούλια στη Βουλή στηρίχθηκε σε διατάξεις του κανονισμού του κοινοβουλίου (άρθρα 35 και 36) που δίνουν τη δυνατότητα σε πρώην προέδρους κοινοβουλευτικών κομμάτων να τοποθετούν έναν μετακλητό υπαλλήλους στη Βουλή των Ελλήνων. Η συγκεκριμένη διάταξη καταργηθεί επι προεδρίας Νίκου Βούτση στις 9.11.2015. Συγκεκριμένα η αρχική απόφαση που είχε διακομματική στήριξη προέβλεπε μεταξύ άλλων ότι η μια θέση μετακλητού που δικαιούνται πρώην πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων καταργείται με την έναρξη της ΙΗ βουλευτικής Περιόδου. Ωστόσο με νέα απόφαση στις 25.2.2019 ανέβαλε την κατάργηση για την επόμενη περίοδο ΙΘ, διατηρώντας με τον τρόπο αυτό την θέση που καταλαμβάνει και η Ελ. Ζαρούλια και για την τρέχουσα Βουλή.

Οι τοποθετήσεις αυτού του είδους των μετακλητών δεν αποτελούν αρμοδιότητα του εκάστοτε Προέδρου της Βουλής αλλά αποκλειστικό προνόμιο των δικαιούχων είτε αυτοί είναι πρώην πρόεδροι κοινοβουλευτικών ομάδων είτε πρώην πρωθυπουργοί, πρόεδροι Βουλής κ.α.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Η σημερινή απόφαση του κ. Τασούλα για το διορισμό της Ελένης Ζαρούλια στην Ελληνική Βουλή σε θέση μετακλητού υπαλλήλου προξενεί έκπληξη σε κάθε δημοκρατικό πολίτη και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.

Η ελληνική κοινωνία αναμένει την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου τη δικαστική απόφαση που θα οδηγήσει στο οριστικό τέλος τη νεοναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής.

Ο αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης Νίκος Μιχαλολιάκος το γνωρίζει αυτό και προσπαθεί απεγνωσμένα να βολέψει τους δικούς του ανθρώπους. Παραμένει, όμως, ως ερώτημα ο λόγος για τον οποίο ο Πρόεδρος της Βουλής επέλεξε να προχωρήσει τώρα σε αυτή την ενέργεια».

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με νεότερη ανακοίνωσή του σημειώνει: «Καμία δικαιολογία για τον διορισμό Ζαρούλια 5 μέρες πριν τη δικαστική απόφαση – Επικροτεί ο Μητσοτάκης;

Η απάντηση του κ. Τασούλα δείχνει ότι στην καλύτερη περίπτωση δεν έχει κατανοήσει τι έκανε. Καμία διαδικαστική δικαιολογία δεν μπορεί να γίνει δεκτή για την πολιτική επιλογή του με τον διορισμό της κα Ζαρούλια, ηγετικού στελέχους των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, πέντε μέρες πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Αναρωτιόμαστε αν τουλάχιστον ο Κ. Μητσοτάκης κατανοεί το πολιτικό σφάλμα που αδυνατεί να κατανοήσει ο κ. Τασούλας ή επικροτεί την απόφαση του».

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων