Πλήρως οργανωμένο και με συμμετοχή αρκετών ατόμων εκτιμά η ΕΛ.ΑΣ. πως ήταν η εκτέλεση του βαρυποινίτη Βασίλη Στεφανάκου.
Ο τρόπος με τον οποίο έδρασαν οι δράστες, αλλά και τα υπόλοιπα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τα στελέχη της αστυνομίας δείχνουν ότι υπήρχε συστηματική παρακολούθηση του θύματος και επελέγη η μόνη στιγμή που βγήκε από το γραφείο του, εκτάκτως, και χωρίς τους προσωπικούς του φρουρούς. Επίσης, το γεγονός ότι τον πρόλαβαν πριν ασφαλίσει την πόρτα του θωρακισμένου του οχήματος δείχνει ότι οι δράστες βρίσκονταν πάντα αρκετά κοντά του.
Η ενέδρα στον Στεφανάκο στήθηκε έξω από κτίριο, στη λεωφόρο Αθηνών 302, στο οποίο διατηρούσε ζαχαροπλαστείο στο ισόγειο, ενώ χρησιμοποιούσε ως γραφεία εταιρείας με υγραέριο τον πρώτο όροφο.
Στις 7 μ.μ. βγήκε έξω χωρίς συνοδό και δύο άτομα με μοτοσικλέτα μάρκας Triumph Tiger -είχε κλαπεί τον περασμένο Δεκέμβριο από την περιοχή της Ηλιούπολης- τον προσέγγισαν την ώρα που εκείνος επιβιβαζόταν στην θωρακισμένη μαύρη BMW του. Όταν ο Βασίλης Στεφανάκος κάθισε στη θέση του οδηγού, σχεδόν ταυτόχρονα ο εκτελεστής άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού πριν αυτή κλειδώσει και τον πυροβόλησε τουλάχιστον 29 φορές με το πολεμικό καλάσνικοφ το οποίο είχε βγάλει από μια θήκη κιθάρας.
Στη συνέχεια επιβιβάστηκε στην μοτοσυκλέτα που οδηγούσε συνεργός του και τράπηκαν σε φυγή αναπτύσσοντας ταχύτητα με κατεύθυνση προς τον Ασπρόπυργο, όπως έδειξαν οι κάμερες.
Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ο Βασίλης Στεφανάκος οπλοφορούσε τη στιγμή της επίθεσης αλλά δεν πρόλαβε να χρησιμοποιήσει το περίστροφο που είχε μαζί του.
Ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί γιατί δεν ήταν μαζί του τη στιγμή της επίθεσης οι φρουροί του, ενώ ερευνάται και το ενδεχόμενο η ομάδα των εκτελεστών να χρησιμοποίησε κάποιο… δόλωμα για να βγάλει εκτάκτως τον Στεφανάκο έξω από το μαγαζί του.
Τα εγκληματολογικά της ΕΛ.ΑΣ. συνέλεξαν τους κάλυκες από το καλάσνικοφ προκειμένου να αντλήσουν στοιχεία από αυτούς, ενώ στο μικροσκόπιό τους βρίσκεται και το υλικό από τις δεκάδες κάμερες ασφαλείας που υπάρχουν στην περιοχή.
Ποιος ήταν ο Στεφανάκος
Ο 57χρονος Βασίλης Στεφανάκος είχε κατηγορηθεί από την αστυνομία και είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης για εκβιασμούς. Είχε κατηγορηθεί ως ηθικός αυτουργός της δολοφονίας του αρχινονού Θέμη Καλαποθαράκου το 2000. Επίσης είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στην ομάδα των απαγωγέων του Περικλή Παναγόπουλου.
Το όνομά του είχε συνδεθεί με τη λεγόμενη «ελληνική μαφία», είχε καταδικαστεί για λαθρεμπόριο, προστασία και άλλες εγκληματικές πράξεις.
Ο Στεφανάκος είχε αφεθεί ελεύθερος, μετά από σχεδόν 9 χρόνια στη φυλακή, τον Αύγουστο του 2016. Όπως είχε δηλώσει ο δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος, ο πελάτης του αποφυλακίστηκε κάνοντας χρήση του νόμου 4322.
Ο Στεφανάκος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 21 ετών και τριών μηνών για ηθική αυτουργία σε δολοφονία που διέπραξε στις 26 Αυγούστου 2006 ο Αλκέτ Ριζάι σε καφενείο στο Περιστέρι, αλλά και για την απόδραση των Ριζάι και Παλαιοκώστα από τον Κορυδαλλό, πάλι για ηθική αυτουργία. Επίσης, είχε καταδικαστεί τον Δεκέμβριο του 2006 σε 14,5 χρόνια κάθειρξη για προστασία και λαθρεμπόριο.
Σημειώνεται επίσης πως ο Στεφανάκος είχε ανοικτά μέτωπα και από την πρώτη στιγμή που ο αποφυλακίστηκε -λόγω του νόμου Παρασκευόπουλου- οι επικεφαλής των αστυνομικών Αρχών είχαν εκφράσει έντονη ανησυχία, αφού ο βαρυποινίτης είχε πολλούς εχθρούς.