Δευτέρα, 16 Μαΐου, 2022

Με μήνυση απειλεί το ΤΑΙΠΕΔ η Ρένα Δούρου

Γράφει ο Κασσιανός Τζέλης

Μήνυση κατά του ΤΑΙΠΕΔ στα διοικητικά δικαστήρια άλλα και προσφυγή στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ, ετοιμάζει η Περιφέρεια Αττικής μετά και την ένσταση που κατέθεσε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, μπλοκάροντας στο παραπέντε την υπογραφή της σύμβασης για το Ελληνικό.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να μπλοκαριστεί με κάθε τρόπο η μεταβίβαση της έκτασης που αποδέσμευσε το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, υπόθεση για την οποία πλέον διεξάγει έρευνα και η Εισαγγελία Διαφθοράς μετά απο μηνυτήριες αναφορές που καταγγέλλουν σκιώδεις διαδικασίες.

Στο πλαίσιο αυτό, η Εισαγγελία διόρισε και δυο πραγματογνώμονες για να αποτιμήσουν  την πραγματική αξία της έκτασης.

Αυτή προσδιορίστηκε απο την μελέτη που συνέταξε ο τεχνικός σύμβουλος του κράτους, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σε περίπου 3 δισ. ευρώ. Η συμφωνία όμως μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και Lamda Development έκλεισε μόλις στα 915 εκατ. ευρώ. Δηλαδή 222% φθηνότερα, με το ΤΕΕ να κάνει λόγο για “παράδειγμα αδιαφάνειας και μια άθλια διαδικασία που ζημιώνει το δημόσιο συμφέρον”, υπογραμμίζοντας τις “κρυφές ρήτρες που θα πληρώσουν οι φορολογούμενοι”!

Οι δύο πλευρές, στην προσπάθεια τους να προλάβουν τις πολιτικές εξελίξεις που αναμένεται να οδηγήσουν σε πλήρη ανατροπή των σχεδιασμών, ήταν έτοιμες να υπογράψουν την σύμβαση, μετά την αποδοχή εκ μέρους του 6ου Τμήματος του Ελεγκτικού Συνεδρίου της ένστασης του ΤΑΙΠΕΔ κατά της πρώτης απόφασης η οποία έκανε λόγο για “σωρεία παραβάσεων των αρχών διαφάνειας και ανταγωνισμού”.

Η κατάθεση όμως της έντασης της Περιφέρειας, μόλις την τελευταία ημέρα της προθεσμίας, οδηγεί πλέον τα πράγματα στην Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου η οποία θα λάβει την τελική απόφαση, όπως αναμένεται, περί τις αρχές Φεβρουαρίου.

Η υπόθεση πάντως αναμένεται να “τραβήξει” σε βάθος χρόνου, καθώς η Περιφέρεια, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται, πριν την έκδοση απόφασης της Ολομέλειας, να προσφύγει και στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας, με νομικό επιχείρημα την ζημιά ύψους άνω του 1 εκατ. ευρώ που θα υποστεί απο την μετεγκατάσταση των 40 στρεμμάτων που της ανήκουν και με βάση την κτηματογράφηση, εντός της υπό μεταβίβασης έκτασης του Ελληνικού και είναι υποχρεωμένη να κάνει βάση της συμφωνίας ΤΑΙΠΕΔ και Lamda. Πρόκειται για τον χώρο του ΚΤΕΟ, απο τη παύση λειτουργίας του οποίου, η Περιφέρεια υποστηρίζει ότι θα έχει απώλεια εισοδήματος άνω των 4 εκατ. ευρώ ετησίως.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων