“Το Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα επιδρομή στο Ιράν, για την οποία είχε ενημερωθεί η Αμερικανική Κυβέρνηση, σε ανταπάντηση για την Ιρανική επίθεση εναντίον της Ισραηλινής Επικράτειας”, μετέδωσαν ABC News, CBS και CNN, επικαλούμενα αξιωματούχους της Κυβέρνησης των ΗΠΑ. Το NBC διευκρίνισε πως δεν υπήρξε Αμερικανική συμμετοχή. Το CNN διευκρίνισε πως η Επιχείρηση δεν είχε στόχο Ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, επικαλούμενο επίσης Αμερικανό αξιωματούχο. Το επίσημο Ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων, IRNA, μετέδωσε πως “δεν αναφέρθηκε καμιά μείζων ζημιά”.
Από την άλλη, παράθυρο αισιοδοξίας για εκτόνωση της κρίσης άφησε η Τεχεράνη, υποβαθμίζοντας το χτύπημα με πλάνα από την τηλεόραση που έδειχναν ότι η ζωή στο Ισφαχάν συνεχίζεται κανονικά και αναφέροντας ότι “το θέμα θεωρείται λήξαν δεν προτίθεται να απαντήσει άμεσα”.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφερε ότι “δεν υπάρχουν ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν”.
Με όλα τα παραπάνω, γίνεται εύκολα αντιληπτό πως οι Αγορές δεν προλαβαίνουν να “πάρουν ανάσα” και να τιμολογήσουν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που αναδεικνύεται ο νούμερο ένα καταλύτης διαμόρφωσης κλίματος και διαθέσεων.
Με τις κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές να έχουν ανακάμψει από τα πρωινά χαμηλά, διεξήχθη η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, η οποία συνοδεύτηκε από την λήξη των συμβολαίων Απριλίου στην Αγορά Παραγώγων και η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δύο όψεων.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι, παρά το αρνητικό ξεκίνημα που έφερε τον Δείκτη στις παρυφές των 1370 μονάδων, μετά τις 14.00 και αφού ολοκληρώθηκε η λήξη των συμβολαίων στο Χ.Π.Α., ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε προς νέα υψηλά ημέρας και μόνιμα με θετικό βηματισμό, δείχνοντας ότι υπάρχουν διαθέσεις για κίνηση προς υψηλότερα επίπεδα, σε περίπτωση που ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο μέτωπο της Μέσης Ανατολής και κατ΄ επέκταση και στα μεγάλα Διεθνή Χρηματιστήρια.
Σε αντίθετη περίπτωση και ανεξάρτητα από τα βραχύβια ανοδικά διαλείμματα, η διάθεση για ανάληψη επενδυτικού ρίσκου θα παραμείνει μειωμένη, ενώ πάντα θα ελλοχεύει ο κίνδυνος επιθετικότερων ρευστοποιήσεων, σε περίπτωση υποτροπής του κλίματος.
Από εκεί και πέρα, θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι και η σημερινή συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από τον ικανοποιητικό τζίρο, παρά το γεγονός ότι δεν υπήρξαν σημαντικές βοήθειες από τα “πακέτα” και από τις επιλεκτικές κινήσεις των αγοραστών, σε όλο το εύρος του ταμπλώ.
Μένει να φανεί αν θα επιβεβαιωθούν πληροφορίες από χρηματιστηριακά γραφεία, σύμφωνα με τις οποίες “πλησιάζουν σε φάση ωρίμανσης αρκετά από τα κυοφορούμενα deals, που θα μπορούσαν να αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα στο Χ.Α. και να επαναφέρουν το ενδιαφέρον σε αρκετούς κλάδους”.
Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το βράδυ η S&P θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο.
Τεχνικά και όσον αφορά τον Γενικό Δείκτη, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή των δεδομένων, όσο αυτός συνεχίζει να κινείται μεταξύ των 1360 και 1425 – 1431 μονάδων και δύσκολα θα σημειωθεί διαφυγή, τουλάχιστον μέχρι να αποκτηθεί μεγαλύτερη ορατότητα, όσον αφορά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.
Χωρίς ουσιαστική κατεύθυνση οι αποδόσεις στην Αγορά ομολόγων, για όλους τους Εκδότες. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,97% κινείται η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,58% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,433% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Μένοντας στους Κρατικούς τίτλους, την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024 θα διενεργηθεί δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 26 εβδομάδων του Ελληνικού Δημοσίου, σε άυλη μορφή, ποσού 625 εκατ. ευρώ, λήξεως 25 Οκτωβρίου 2024.
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1371,58 (-0,69%) και 1395,57 μονάδων (+1,05%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1393,56 (+0,90%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1392,62 μονάδες, με ημερήσια κέρδη 0,84%.
Ο τζίρος στα 127,4 εκατ., από τα οποία τα 4,9 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΛΑΜΔΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΜΥΤΙΛ, ΕΤΕ), ενώ οι ΤΕΝΕΡΓ και ΠΕΙΡ απασχόλησαν το 30% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 127,4 εκατ., τα 113,9 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Από εκεί και πέρα, η σημερινή ήταν η τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, που έδωσε στον Γενικό Δείκτη εβδομαδιαίες απώλειες 0,57%. Στο ίδιο διάστημα ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών σημείωσε απώλειες 1,88%.
Από την αρχή του χρόνου ο ΓΔ καταγράφει κέρδη 7,69% και ο ΔΤΡ κέρδη 11,12%.
Θανάσης Σταυρόπουλος
Πηγή euro2day.gr