Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Την ερχόμενη Πέμπτη, οι ηγέτες της ΕΕ θα καλέσουν τη Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς της στη Συρία και να επιτρέψει στην ανθρωπιστική βοήθεια να φθάσει στην πολιορκημένη πόλη του Χαλεπίου.
Στη συνάντηση που θα έχουν στις Βρυξέλλες, κατά τη διάρκεια των επόμενων δύο ημερών, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης θα εκφράσουν επίσης την απροθυμία τους να άρουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον της Μόσχας.
«Πρέπει να προβάλουμε μια ισχυρή και ενωμένη ευρωπαϊκή στάση απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα», δήλωσε η Βρετανή Πρωθυπουργός, Theresa May, η οποία έλαβε μέρος για πρώτη φορά σε σύνοδο κορυφής της ΕΕ.
«Είναι ζωτικής σημασίας να εργαστούμε από κοινού, προκειμένου να συνεχίσουμε να ασκούμε πίεση στη Ρωσία έτσι ώστε να σταματήσει τις τρομακτικές φρικαλεότητές της, στη Συρία, πρόσθεσε η May.
Ο Γάλλος Πρόεδρος, François Hollande, ο οποίος είχε συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin και τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Angela Merkel, την Τετάρτη, επανέλαβε την ανάγκη άμεσης δράσης στο ζήτημα. «Όλες οι επιλογές είναι ανοικτές για όσο διάστημα η εκεχειρία δεν τηρείται και εφ ‘όσον υπάρχει η βούληση να συντριβεί το Χαλέπι», είπε.
«Πάω σε αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με στόχο να πείσω τους Ευρωπαίους ότι θα πρέπει να ασκήσουμε όλη την πίεση που απαιτείται για να παραταθεί η εκεχειρία, για να επιτραπεί η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να έχουμε μια πολιτική συζήτηση», συμπλήρωσε ο Γάλλος ηγέτης.
Εντούτοις, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ΕΕ παραμένει διχασμένη σχετικά με το πώς θα δράσει στο ζήτημα της Ρωσίας. Θυμίζουμε ότι η συμφωνία για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία πήρε μήνες για να τεθεί σε ισχύ.
«Μια επιλογή είναι οι κυρώσεις. Δεν νομίζω ότι υπάρχει ενότητα σε αυτή την πτυχή, αλλά νομίζω ότι θα πρέπει να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, ότι θα πρέπει να αποτελεί μια επιλογή για το μέλλον», δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας, Stefan Lofven.
Ένα προσχέδιο κειμένου που κυκλοφόρησε μεταξύ των διπλωματών αναφέρει ότι η Ρωσία θα πρέπει να επιτρέψει «την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στο Χαλέπι» και σε άλλα μέρη της Συρίας, ζητώντας ταυτόχρονα «την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών και για την επανέναρξη μιας αξιόπιστης πολιτικής διαδικασίας υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών». Το κείμενο υπογραμμίζει επίσης ότι «οι υπεύθυνοι για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα κληθούν να λογοδοτήσουν».
Πηγή: Euronews