Γράφει ο Σπύρος Μπόικος
Το Ιράν συνεχίζει το πυρηνικό του πρόγραμμα με τις ευλογίες της Ρωσίας, την στιγμή που στις ΗΠΑ η δημοκρατική κυβέρνηση σκέφτεται να άρει τις κυρώσεις ενώ ο ισραηλινός πρόεδρος οξύνει την ένταση.
Την συμφωνία για την κατασκευή δυο νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στο Ιράν (και προοπτικά άλλων έξι) και την ισχύ των δεσμεύσεων της για την παροχή πυρηνικών καυσίμων επιβεβαίωσε χθες Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ, μετά το πέρας των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στη Μόσχα. Ο ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι “ οι ρωσικοί αντιδραστήρες πρέπει να συνεχίσουν να λειτουργούν με ρωσικά καύσιμα”.
Στη διάρκεια των συνομιλιών η ιρανική πλευρά ζήτησε να αρθούν αμέσως όλες οι κυρώσεις, από τη στιγμή που δέχτηκε τους επιθεωρητές και δεν επιβεβαιώθηκαν οι υποψίες της αμερικανικής κυρίως πλευράς για εγκαταστάσεις παραγωγής πυρηνικών όλων στην ασιατική χώρα. Υπενθυμίζουμε ότι οι κυρώσεις εναντίον του Ιράν είχαν επιβλήθει από τις ΗΠΑ και μια σειρά άλλων κρατών, ενώ το Ιράν είχε αρνηθεί από την πρώτη στιγμή ότι το πυρηνικό του πρόγραμμα έχει και στρατιωτική διάσταση.
Το αίτημα για άρση των κυρώσεων είναι κάτι που εξετάζει σοβαρά να δεχτεί η αμερικανική κυβέρνηση, τουλάχιστον σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Αντίθετοι στην άρση των κυρώσεων παραμένουν οι ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές, οι οποίοι θεωρούν ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να πολλαπλασιαστούν.
Στην ίδια γραμμή κινείται και ο ισραηλινός πρόεδρος Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος δήλωσε ότι “θα ήταν τεράστιο λάθος να αρθούν οι κυρώσεις και μετά να βασιστούμε στους διεθνείς επιθεωρητές και τις μυστικές υπηρεσίες για να βεβαιωθούμε ότι το Ιράν δεν αναπτύσει πυρηνικά όπλα”, για να συνεχίσει “ οι αμερικανικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες απέτυχαν να ανακαλύψουν εγκαίρως το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ενώ οι διεθνείς επιθεωρητές δεν κατάφεραν να εμποδίσουν την Βόρεια Κορέα να χτίσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο”.
Η κίνηση της Ρωσίας (η οποία συμμετείχε στα κράτη που επέβαλαν τις κυρώσεις στο Ιράν) είναι σε απόλυτη συμφωνία με την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς οι όροι για την άρση των κυρώσεων προβλέπουν την παροχή τεχνογνωσίας στο Ιράν από τις πυρηνικές χώρες για την παραγωγή ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς, με ταυτόχρονο έλεγχο των παραμέτρων που θα επέτρεπαν στο Ιραν να αναπτύξει πυρηνικά όπλα, κυρίως της κυκλοφορίας των χρησιμοποιημένων ράβδων ουρανίου.
Αντίθετα όμως από τις άλλες χώρες που μετέχουν στο διάλογο για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και κυρίως τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, οι οποίες τοποθετούν την ισλαμική δημοκρατία στον άξονα του κακού μαζί με τη Βόρεια Κορέα, η Ρωσία προχωράει σε αυτή την κίνηση καλής θέλησης προκειμένου να διατηρήσει ένα σύμμαχο σε μια νευραλγική περιοχή, ιδιαίτερα και μετά την αποσταθεροποίηση της σύμμαχης της Συρίας.
Πράγματι, η προσέγγιση Ρωσίας – Ιράν δημιουργεί ένα σημαντικό αντίβαρο και μάλιστα στο κέντρο μιας περιοχής που σχεδόν κόντευε να μετατραπεί σε αμερικανικό προτεκτοράτο με το Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν στο οποίο οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν ανενόχλητες εναντίον της Αλ Κάιντα και την -τουλάχιστον- φιλική προς τις ΗΠΑ Σαουδική Αραβία.