Τετάρτη, 25 Μαΐου, 2022

Με τα τετραγωνικά να βγει το αφορολόγητο στα ακίνητα

Με βάση τα τετραγωνικά μέτρα θα έπρεπε να προσδιορισθεί το αφορολόγητο για το νέο φόρο ακινήτων, ενώ η πρώτη κατοικία μέχρι 150 τ.μ. για 4μελή οικογένεια θα έπρεπε να είναι αφορολόγητη. Το αφορολόγητο των 50.000 ευρώ είναι υποκριτικό και στην ουσία δημευτικό, αλλά κυρίως άδικο. Διότι τελικά πληρώνουν όλοι, πλούσιοι και φτωχοί. Ίσως, αποδειχθεί στην εφαρμογή του το πιο ταξικό μέτρο της τελευταίας τριετίας.

Αντίθετα, αν το αφορολόγητο για την πρώτη κατοικία ήταν 80 τ.μ. για τους άγαμους, 120 τ.μ. για τους έγγαμους και 150 τ.μ. για την οικογένεια με δύο παιδιά, τότε το αφορολόγητο θα είχε κάποια ουσία και θα ήταν πιο δίκαιο.

Η τρικομματική κυβέρνηση φαίνεται πως αποφάσισε να επιβληθεί στη συνολική αξία της περιουσίας των Ελλήνων που εκτιμάται σε 1,3 τρισ. ευρώ ενιαίος φόρος με συντελεστές από 0,1% ως 1,5% και μέση επιβάρυνση στο 0,15%.

Από τους 5.569.336 ιδιοκτήτες, οι διαρροές του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι θα παραμείνουν αφορολόγητοι 2.769.177 πολίτες. Άγνωστος είναι ο αριθμός όσων διαθέτουν αγροτεμάχια και εκτός σχεδίου ακίνητα.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων