Ακόμη ένα κρίσιμο νομοσχέδιο πέρασε μόνο με τις ψήφους των βουλευτών της συμπολίτευσης. Οι νέοι Ποινικοί Κώδικες ψηφίστηκαν μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, ενώ τους καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που σφυροκόπησαν το νομοσχέδιο, το οποίο έχουν καταγγείλει οι αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές της Βουλής, νομικοί, οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις των δικηγόρων που κάνουν αποχή.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, όσο και ο υφυπουργός Γιάννης Μπούγας, υπεραμύνθηκαν των νέων αλλαγών, ισχυριζόμενοι ότι πρόκειται για σημαντικό μεταρρυθμιστικό βήμα που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας, περιορίζει το αίσθημα ατιμωρησίας, ενώ επιτυγχάνει την πραγματική έκτιση της ποινής, καταπολεμά την εγκληματικότητα και ενισχύει την απονομή της δικαιοσύνης με ένα δικαιότερο, ποιοτικότερο και αποτελεσματικότερο σύστημα.
Υποστήριξαν μάλιστα ότι «για πρώτη φορά θεσμοθετείται στην ελληνική έννομη τάξη, η ποινική ευθύνη και η τιμωρία, με εξοντωτικές ποινές για εταιρίες που δωροδοκούν αλλά κυρίως σε πολιτικούς που δωροδοκούνται οι οποίες από 100.000 ευρώ φθάνουν πλέον στα 4 εκατ. ευρώ».
Από την πλευρά τους, τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καταλόγισαν στην κυβέρνηση «ακραίο ποινικό λαϊκισμό» και την κατηγόρησαν για απαξίωση της επιστημονικής γνώσης, δαιμονοποίηση της αντίθετης άποψης, καταστρατήγηση των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων ενώ απέρριψαν το επιχείρημα της ως εντελώς αβάσιμο, ότι η αυστηροποίηση των ποινών καταπολεμά την εγκληματικότητα.
ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Θ. Ξανθόπουλος, επισήμανε ότι «η αυστηρότητα των νόμων καθιστά αδύνατη την εφαρμογή τους», όπως είχε πει ο Μοντεσκιέ, σημειώνοντας ότι «αυτό μας προσδιόρισε ως νομικούς μετά τον γαλλικό διαφωτισμό και δημιούργησε την ανάγκη δημιουργίας κωδίκων σε ένα ενιαίο συνεκτικό κείμενο διατάξεων. Το λέω γιατί σήμερα έχουμε την 17η τροποποίηση των ποινικών κωδίκων από το 2019, οι οποίοι έχουν γίνει “κουρελού”, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Νομοθετείτε με το μάτι στα πρωτοσέλιδα και το αυτί στις ειδήσεις των οκτώ. Έτσι ούτε καλή ούτε αποτελεσματική νομοθέτηση υπάρχει».
Επίσης κατήγγειλε τη διαδικασία σύνταξης του νομοσχεδίου, λέγοντας:
«Λειτουργεί η στατιστική υπηρεσία στο υπ. Δικαιοσύνης; Έχετε στοιχεία ή παίρνετε αποφάσεις με βάση την περιρρέουσα ατμόσφαιρα; Μας είπε ο υπουργός ότι δεν έκανε νομοπαρασκευαστική επιτροπή, γιατί προηγούμενες επιτροπές, οι “καθηγητάδες” λειτουργούσαν για ίδιο όφελος. Απαξιώσατε συλλήβδην και το έργο τους και την επιστημονική αξία των μελών τους. Η επιλογή σας είναι να διαβουλεύεσθε μονομερώς με τους μετακλητούς στο υπουργείο σας».
Νέα Αριστερά
«Ο μόνος τίτλος που θα ταίριαζε σε αυτό το νομοσχέδιο είναι “όπισθεν ολοταχώς”. Με υπότιτλο: “με περισσότερη φυλακή”» σχολίασε ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, υποστηρίζοντας ότι «ούτε σε επιτάχυνση σκοπεύετε, ούτε σε αναβάθμιση της ποινικής δίκης, ούτε σε εκσυγχρονισμό του πλαισίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας».
Ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς είπε ότι η εγκληματικότητα δεν αντιμετωπίζεται με τέτοιες ρυθμίσεις γιατί «οι συνθήκες που γεννούν το έγκλημα θα συνεχίσουν να υπάρχουν», γιατί η παραβατικότητα των ανηλίκων δεν αντιμετωπίζεται με «οπισθοδρομικές αυστηροποιήσεις» του νόμου για τους ανήλικους, γιατί η ενδοοικογενειακή βία δεν αντιμετωπίζεται με ρυθμίσεις «που φτιάχνονται “στο πόδι”», γιατί οι γυναικοκτονίες δεν αντιμετωπίζονται «με επικοινωνιακές φιέστες για τα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας στην αστυνομία», αλλά με τη νομική κατοχύρωση του όρου «γυναικοκτονία». Είπε ότι η Νέα Αριστερά καταψηφίζει το νομοσχέδιο γιατί είναι το ακριβώς αντίθετο από μια ουσιαστική αντεγκληματική πολιτική που θα εμπέδωνε το αίσθημα δικαιοσύνης και ασφάλειας.
Κόντρα Φλωρίδη-Ηλιόπουλου
Κυρίαρχη στη συζήτηση στη Βουλή ήταν η αντιπαράθεση ανάμεσα στον Νάσο Ηλιόπουλο, βουλευτή της Νέας Αριστεράς, και τον Γιώργο Φλωρίδη, η οποία επικεντρώθηκε σε ζητήματα κομματικών καταβολών και ιδεολογίας.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς «συνεχάρη» τον υπουργό Δικαιοσύνης λέγοντάς του ότι έχει καταφέρει να είναι «πιο δεξιός και από τον Βελόπουλο και από τη Νίκη και από όλους» γιατί «έχει αλλεργία στην επιστημονική γνώση και στα επιστημονικά στοιχεία» και αυτό ενώ «βασικό γνώρισμα της άκρας δεξιάς είναι ότι δεν αντέχει την επιστημονική γνώση». Ο Νάσο Ηλιόπουλος κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι «είναι η πιο βαθιά θεσμική δύναμη ανομίας που έχει περάσει στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία και που κάνει τα πάντα για τη συγκάλυψη», αναφερόμενος στην υπόθεση των υποκλοπών αλλά και στον ρόλο της συμπολίτευσης για να μην κληθούν κρίσιμοι μάρτυρες για τα Τέμπη.
Απαντώντας ο Γιώργος Φλωρίδης επέλεξε να μιλήσει για την αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ σημειώνοντας «η διαφορά μας είναι πως εγώ όταν διαφώνησα με το κόμμα μου, παραιτήθηκα και παρέδωσα την έδρα. Εσείς, στο όνομα ποιας ηθικής δεν γνωρίζω, με άλλο κόμμα εκλεγήκατε και πήρατε τις έδρες σας και κάνατε νέο κόμμα».
ΠΗΓΗ: efsyn.gr