Την Τετάρτη 7 Ιουνίου παρουσιάστηκε από την Κομισιόν ένα πρόγραμμα για την οχύρωση της άμυνας της Ευρώπης σα σύνολο και όχι πια σαν εθνικές μονάδες η κάθε χώρα ξεχωριστά. Η σκέψη αυτή αποτελεί ένα βήμα προς ένα πολύ παλιό όνειρο της Ευρώπης, το οποίο είναι να χτίσει μια πραγματική άμυνα, η οποία θα είναι σε ταυτόχρονη λειτουργία με αυτή του ΝΑΤΟ.
Η Κομισιόν παρουσίασε την ιδέα δημιουργίας ενός Ευρωπαϊκού Επενδυτικού Κεφαλαίου με τουλάχιστον 500 δισ. Ο προϋπολογισμός αυτός αφορά κυρίως την έρευνα από το 2020, και πάνω σε αυτόν θα προστίθενται 5,5 δισ. ετησίως, ώστε οι χώρες της ΕΕ να κάνουν τις στρατιωτικές επενδύσεις τους και τις αγορές τους, μειώνοντας έτσι το κόστος.
Σήμερα τα πράγματα λειτουργούν πολύ διαφορετικά για τις 28 χώρες, καθώς ο προϋπολογισμός για όλους και τις ανάγκες τους φτάνει τα 200 δισ., ενώ το 80% των παραγγελιών και το 90% της έρευνας γίνονται σε εθνική βάση, γεγονός που αυξάνει τα κόστη.
Κύκλοι των Βρυξελλών αναφέρουν πως η κατάσταση στον κόσμο είναι πιο ευνοϊκή από ποτέ, ώστε η Ευρώπη να αναλάβει κάποιες πρωτοβουλίες όσον αφορά την άμυνά της. Πιο συγκεκριμένα, διπλωμάτης κράτους-μέλους της ΕΕ εκτιμάς πώς “Πρόκειται για μια εξαιρετική στιγμή, τα ταμπού έπεσαν” και προσθέτει ότι “Ηταν αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια να έχουμε κοινή γραμμή για την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία ή απλώς και να αναφέραμε την δυνατότητα να χρηματοδοτήσουμε τις στρατιωτικές δράσεις με ευρωπαϊκά κεφάλαια”.
Με δήλωσή του, Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τόνισε πως η Ευρώπη πρέπει να προικιστεί “με μία στρατηγική αυτονομία”, ειδικά σε θέματα Άμυνας. Το Επενδυτικό Πρόγραμμα θα πρέπει να ψηφιστεί από τα κράτη μέλη της ΕΕ, ώστε να γίνει συγκεκριμένο, και θα χωρίζεται σε δύο μέρη. Το ένα θα αφορά την έρευνα και τις νέες τεχνολογίες και το άλλο, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τα χώρες-μέλη της ΕΕ, θα χρησιμοποιείται σαν εργαλείο χρηματοδότησης για ομαδικές αγορές στρατιωτικού υλικού, οι οποίες θα είναι πιο φθηνές.
Ο Γιούρι Κατάινεν, αντιπρόεδρος της Κομισιόν για την ανεργία, σχολίασε πάνω στο θέμα: “Σε όλη την Ευρώπη, οι άνθρωποι είναι ανήσυχοι για την ασφάλειά τους και για την ασφάλεια των παιδιών τους. Σε συμπλήρωση της συνεργασίας μας με το ΝΑΤΟ, πρέπει να κάνουμε περισσότερα και καλύτερα για εμάς τους ίδιους. Σήμερα, αποδεικνύουμε ότι κάνουμε τα λόγια πράξη. Το Επενδυτικό Κεφάλαιο θα δράσει ως καταλύτης για μια ισχυρή ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία, η οποία θα αναπτύξει καινούριες τεχνολογίες και αμυντικά εργαλεία αιχμής. Τα κράτη-μέλη θα έχουν τον πρώτο λόγο σε αυτό το πεδίο, θα εξοικονομήσουν περισσότερα χρήματα και τελικά θα δουν την επιρροή τους να αυξάνεται”.
Επιπροσθέτως, η Επίτροπος Elżbieta Bieńkowska, η οποία επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα εμπόριο, βιομηχανιών και μεγάλων επιχειρήσεων, σχολίασε: “Η Ευρώπη πρέπει να γίνει κόμβος ασφάλειας. Το Επενδυτικό Κεφάλαιο θα στηρίξει την συλλογική έρευνα στο πεδίο της άμυνας και uα αναπτύξει κοινές πολιτικές άμυνας. Θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ενωση να αλλάξει τα δεδομένα στον τομέα της στρατηγικής αυτονομίας και στην ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, καθώς και σε πολλές επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους οι οποίες βρίσκονται στην αγορά αμυντικού υλικού”.