Η θύελλα αντιδράσεων για τα σφιχτά χρονοδιαγράμματα βάζει στο τραπέζι παρατάσεις πριν καλά καλά ξεκινήσει η διαδικασία και η ηλεκτρονική πλατφόρμα. Τέλος Ιουνίου ξεκινούν οι αιτήσεις και για έξτρα ρευστότητα με όχημα την επιστρεπτέα προκαταβολή.
Παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για την κάλυψη παγίων δαπανών μελετά ήδη το υπουργείο Οικονομικών μετά τη θύελλα αντιδράσεων που πυροδότησε η προθεσμία της 17ης Ιουνίου σε συνδυασμό με την απαίτηση παράλληλης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων των δυνητικά δικαιούχων.
Το πρώτο λίφτινγ έγινε ήδη από την ηγεσία του υπουργείου με την ανακοίνωση πως απαιτείται μόνο η συμπλήρωση του Ε3, χωρίς να είναι απαραίτητη και η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
Ακόμα και μετά από αυτή τη «διόρθωση» όμως, οι αντιδράσεις δεν κόπασαν. Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει πρακτικά ανεφάρμοστη την κοινή υπουργική απόφαση αναφορικά με την υποβολή αιτήσεων επιδότησης παγίων δαπανών και επανέρχεται στο αίτημά του για παράταση της προθεσμίας υποβολής και των φορολογικών δηλώσεων.
Συγκεκριμένα, ζητά ως ημερομηνία υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος να ορισθεί η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, η οποία πρέπει να είναι η τελευταία ημέρα του τέταρτου μήνα μετά την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της πλατφόρμας. «Με βάση την παραπάνω υποβολή, δηλαδή μέχρι την καταληκτική ημερομηνία των δηλώσεων, είναι εφικτό να εκδοθούν τα ανάλογα voucher συμψηφισμού που θα αφορούν περίοδο οφειλών από 1/7/2021 και μετά».
Επί του παρόντος, το αίτημα του Οικονομικού Επιμελητηρίου φαίνεται να απέχει πολύ από τα σενάρια παράτασης που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών. Το επικρατέστερο αφορά παράταση της προθεσμίας της 17ης Ιουνίου έως το τέλος του μήνα.
Προς το τέλος Ιουνίου άλλωστε το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να ανοίξει μία ακόμα πλατφόρμα η οποία θα προσφέρει ανάσα ρευστότητας σε επιχειρήσεις για συμψηφισμό φόρων και εισφορών έως το τέλος του έτους.
Το νέο μέτρο αφορά επιχειρήσεις με εργαζόμενους οι οποίοι εμφάνισαν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το περασμένο έτος και δικαιούνται «κούρεμα» έως και 50% στις ενισχύσεις των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής. Θα έχουν την επιλογή να λάβουν πιστωτικό συμψηφισμού φόρων και εισφορών ίσο με το 35% των ενισχύσεων των τριών πρώτων κύκλων ανταλλάσσοντας την έξτρα ρευστότητα με απώλεια του «κουρέματος».
Πρακτικά μια επιχείρηση η οποία έλαβε 20.000 ευρώ επιστρεπτέας προκαταβολής στους τρεις πρώτους κύκλους και δικαιούται να επιστρέψει μόνο τα 10.000 ευρώ από τις αρχές του 2022, μπορεί να λάβει έξτρα ρευστότητα 7.000 ευρώ για να πληρώνει φόρους και εισφορές έως το τέλος του έτους με τη μορφή πιστωτικού σεTaxisnet και ΕΦΚΑ. Στη συνέχεια όμως θα κληθεί να επιστρέψει 20.000 ευρώ χωρίς κούρεμα σε 60 μηνιαίες δόσεις.
Πηγή: Euro2day.gr