Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Στην πρώτη μεγάλη ομιλία του ενώπιον του ΟΗΕ πριν από οκτώ χρόνια, ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε πει ότι δεν θα εγκαταλείψει την ισραηλινο-παλαιστινιακή ειρήνη.
Στην πιθανότατα τελευταία ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη, την Τρίτη, μίλησε αρκετά περιορισμένα για τη σύγκρουση, εκφράζοντας την αίσθηση ότι οι συνθήκες δύνανται να βελτιωθούν εάν το Ισραήλ εγκαταλείψει την παλαιστινιακή γη και αν οι Παλαιστίνιοι απορρίψουν την υποκίνηση βίαιων επεισοδίων και δεχτούν τη νομιμότητα του Ισραήλ.
Ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μπορούσε να θέσει το βασικό περίγραμμα μιας βιώσιμης συμφωνίας – τις λεγόμενες «παραμέτρους» στη διπλωματική φρασεολογία – μετά τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου και πριν αυτός αποχωρήσει από τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, πολλοί αναλυτές στη Μέση Ανατολή αμφιβάλλουν για το αν κάποια τέτοια κίνηση θα έχει σημαντική επίδραση.
Το αποτέλεσμα, λένε, είναι πιθανό να αποτελεί μια κληρονομιά καταδικασμένη να αποτύχει, σε ένα ζήτημα που ο Ομπάμα έθεσε ως προτεραιότητα, όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ το 2009 και υπογράμμισε στην πρώτη ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ: «Δεν θα διστάσω στην επιδίωξη της ειρήνης στη διένεξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης».
Παρόλα αυτά, ο Ομπάμα έχει να δείξει λίγα πράγματα για τις δύο προσπάθειές του στην εν λόγω μακρόσυρτη διένεξη – το ένα με αιχμή του δόρατος τον George Mitchell κατά την πρώτη θητεία του και το άλλο από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, John Kerry, στη δεύτερη θητεία του.
«Δεν έχει δημιουργήσει κάποιο αντίκτυπο σε αυτό το θέμα, σε καμία πτυχή του παρά το ότι είναι κάτι που επιδιώκει», δήλωσε ο Elliott Abrams, σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή του πρώην Ρεπουμπλικανού Προέδρου George W. Bush. «Πιστεύω λοιπόν ότι το ερώτημα που θέτει σχετίζεται με το κληροδότημα των ΗΠΑ και το προσωπικό του στίγμα στην επίλυση της διένεξης και δεν πρόκειται για ρεαλιστικό ερώτημα που θα βοηθήσει πραγματικά τα αντιμαχόμενα μέρη», πρόσθεσε.
Ο Ομπάμα κατάφερε να εγείρει ανησυχίες σχετικά με τους ισραηλινούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη, όταν συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Bnejamin Netanyahu, στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη. Ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στους δημοσιογράφους μετέπειτα ότι οι ανησυχίες αυτές βασίζονταν εν πολλοίς στη “διαβρωτική δράση” της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια 50 χρόνων κατοχής ως προς τις προοπτικές για τη διαπραγμάτευση της ειρήνης μεταξύ των δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.
Σύμφωνα με το διαδικτυακό Factbook της CIA, περίπου 371.000 Ισραηλινοί ζουν σε διάσπαρτους οικισμούς ανάμεσα σε περίπου 2,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, σε περιοχές που κατελήφθησαν από το Ισραήλ κατά τον πόλεμο της Μέσης Ανατολής του 1967.
Πηγή: Reuters