Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου, 2021

«Με το βλέμμα στην Τουρκία, η Ευρώπη προετοιμάζεται για μια κρίση προσφύγων στην Ελλάδα»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ελπίζει ότι η Τουρκία θα αποτρέψει την μετάβαση στην Ελλάδα τόσο πολλών προσφύγων και μεταναστών όσων πέρυσι, αλλά μολαταύτα καταρτίζει σχέδια αντιμετώπισης κρίσης για το ενδεχόμενο να απαιτηθεί η υποδοχή μεγάλων αριθμών που μπορεί να φθάσουν ούτως ή άλλως στην ελληνική επικράτεια αλλά δεν θα είναι πλέον σε θέση να ταξιδέψουν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως τη Γερμανία, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τη Μετανάστευση Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο επίτροπος σημείωσε ότι ακόμη δεν είναι σαφές κατά πόσο θα μπορέσει να αναχαιτίσει τη ροή προσφύγων και μεταναστών η Τουρκία μόλις βελτιωθεί ο καιρός και, καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες πρωτοβουλίες για να αποτραπεί η χαοτική μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων μέσω των Βαλκανίων, η ΕΕ συνεργάζεται με την Αθήνα για να εξασφαλιστεί στέγη για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

«Καθ’ όσον η συμφωνία συνεργασία μας την οποία συνήψαμε με την Τουρκία δεν αρχίζει να καρποφορεί, η κατάσταση δεν θα είναι καθόλου εύκολη. Οι ροές θα συνεχιστούν», ανέφερε ο Δ. Αβραμόπουλος. «Για αυτό έχουμε ήδη αρχίσει να καταρτίζουμε σχεδιασμούς αντιμετώπισης κρίσης».

«Εάν συμβεί αυτό, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με μια τεράστια ανθρωπιστική κρίση και αυτό πρέπει να αποφευχθεί», πρόσθεσε ο επίτροπος.

Πέρυσι αφίχθηκαν στην Ελλάδα πάνω από 800.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους πρόσφυγες, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς ταξίδεψαν προς βορρά, με προορισμό τη Γερμανία, μέσω Βαλκανίων. Το Βερολίνο διαμηνύει πως θέλει να αποτρέψει την επανάληψη ενός τέτοιου φαινομένου και πολλά κράτη νοτιότερα, κατά μήκος της λεγόμενης βαλκανικής οδού, να επιβάλουν αυστηρότερα μέτρα ή ακόμη και να κλείνουν τα σύνορά τους. Αυτό εγείρει το ενδεχόμενο ο μεγαλύτερος αριθμός των νέων αφίξεων να ακινητοποιείται στην Ελλάδα, σημειώνει το Ρόιτερς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων