Δευτέρα, 26 Ιουλίου, 2021

Με τοπικές συναινέσεις η κατασκευή του TAP

Ξεκίνησαν οι επαφές των στελεχών του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ, με εκπρόσωπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, από των οποίων τα όρια, θα διέλθει ο αγωγός. Μια πρώτη συνάντηση έγινε στο Αμύνταιο του νομού Φλώρινας, και αφορούσε τα θέματα κτηματογράφησης.

Το κυριότερο θέμα που έθεσε ο δήμαρχος Μάκης Ιωσηφίδης, ήτα αυτό της πρόβλεψης για τη σύνδεση τοπικού δικτύου με τον αγωγό τράνζιτ, ώστε με τη λειτουργία του να μπορέσει το δίκτυο τηλεθέρμανσης να χρησιμοποιήσει το φυσικό αέριο, στην περίπτωση που θα διακοπεί η λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ. Το δεύτερο σημαντικό θέμα ήταν η αξιοποίηση προσωπικού της περιοχής για τα έργα που θα γίνουν ώστε να μειωθεί η ανεργία. Όσο για τις απαλλοτριώσεις, ο κ. Ιωσηφίδης ζήτησε να γίνουν σε συμφωνία με τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων και να μη λάβουν τη μορφή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων.

Για το τελευταίο απλώς να πούμε ότι όλη η περιοχή έχει μεγάλη πείρα από τις απαλλοτριώσεις που έκανε η ΔΕΗ και στο τέλος οι μόνοι κερδισμένοι ήταν οι δικηγόροι που αναλάμβαναν τις υποθέσεις.

Πάντως αυτό που ξέρουμε είναι ότι η λογική που επικρατεί ως αρχή, στο στελεχικό δυναμικό του ΤΑΡ, είναι για όλες τις φάσεις κατασκευής του έργου και για τη λειτουργία του, να εξασφαλίζεται η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Μένει βέβαια να το δούμε, γιατί η εταιρεία λειτουργεί με λογικές Νορβηγίας και Κεντρικής Ευρώπης, ενώ εδώ …είμαστε Βαλκάνια.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων

spot_img