Γράφει ο Κωνσταντίνος Παντελής
Η Ουκρανία θα ξεκινήσει συζητήσεις με τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου σχετικά με την κατάρτιση και εφαρμογή σχεδίου δράσης με σκοπό την είσοδο στη συμμαχία, όπως δήλωσε ο Ουκρανός ηγέτης τη Δευτέρα, ενώ η χώρα θα εργαστεί εντατικά για την επίτευξη μεταρρυθμίσεων για την τήρηση των κριτηρίων προσχώρησης μέχρι το 2020.
Ο Πρόεδρος Petro Poroshenko, η χώρα του οποίου βρίσκεται σε σύγκρουση με ένα αποσχιστικό κίνημα που υποστηρίζεται από το Κρεμλίνο στην ανατολική Ουκρανία, αναβίωσε την προοπτική ένταξης στη Συμμαχία κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, όπου και ο ίδιος χρησιμοποίησε την ευκαιρία να καλέσει τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία.
«Η Ουκρανία έχει ορίσει σαφώς το πολιτικό της μέλλον και το μέλλον της στον τομέα της ασφάλειας», ανέφερε ο Poroshenko σε δημοσιογράφους από κοινού με τον Stoltenberg.
«Σήμερα δηλώσαμε σαφώς ότι θα ξεκινήσουμε μια συζήτηση σχετικά με ένα σχέδιο δράσης για την ένταξη της Ουκρανίας και οι προτάσεις μας για μια τέτοια συζήτηση έγιναν δεκτές με ευχαρίστηση».
Η Ρωσία, που διαφωνεί βαθιά με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της, παρενέβη άμεσα, λέγοντας ότι η προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία δεν θα προωθήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ευρώπη.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, αντιδρώντας στο σχόλιο του Stoltenberg, επανέλαβε τον ισχυρισμό της Ρωσίας ότι δεν διατήρησε ποτέ στρατεύματα στην Ουκρανία.
Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ συμφώνησαν σε σύνοδο κορυφής το 2008 ότι η Ουκρανία θα γίνει μία μέρα μέλος της συμμαχίας. Εντούτοις εκείνη τη στιγμή υπήρξε ελάχιστη λαϊκή στήριξη για το ζήτημα και ποτέ δεν επιδιώχθηκε από τον φιλορώσο πρώην Πρόεδρο της Ουκρανίας, Victor Yanukovich.
Ωστόσο, η στήριξη για την ένταξη στο ΝΑΤΟ έχει ενισχυθεί μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014, μετά την πτώση του Yanukovich και το ξέσπασμα του πολέμου στην ανατολική Ουκρανία, κατά τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι.
Ενδεικτικά, περίπου το 69% των Ουκρανών επιθυμεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ιδρύματος Δημοκρατικών Πρωτοβουλιών τον Ιούνιο, σε σύγκριση με το 28% το 2012, όταν ο Yanukovich ήταν στην εξουσία.
Οι περισσότεροι παρατηρητές ισχυρίζονται ότι οποιαδήποτε προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ για την Ουκρανία βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά. Και όντως, δεν έχουν δημοσιευτεί ακόμη οι ημερομηνίες για την εκκίνηση των συνομιλιών για την κατάρτιση του ενταξιακού σχεδίου δράσης και ο ίδιος ο Poroshenko δήλωσε: «Αυτό δεν σημαίνει ότι σύντομα θα υποβάλουμε αίτηση για ένταξη».
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, σε ξεχωριστές παρατηρήσεις που εξέδωσε το γραφείο του, δήλωσε ότι η Ουκρανία είναι αποφασισμένη να διεξάγει μεταρρυθμίσεις προκειμένου να «έχει σαφές χρονοδιάγραμμα για το τι πρέπει να γίνει έως το 2020 για την εκπλήρωση των κριτηρίων ένταξης στο ΝΑΤΟ».
Παράλληλα, εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι αυτά θα αφορούν στην άμυνα, στα μέτρα κατά της διαφθοράς, στη διακυβέρνηση και στην επιβολή του νόμου.
Παρά ταύτα, ο πόλεμος στα ανατολικά, ο οποίος εξακολουθεί να μαίνεται παρά τη θεωρητική κατάπαυση του πυρός, θέτει επίσης ένα μεγάλο εμπόδιο στην ένταξη, αφού οι κανόνες του ΝΑΤΟ αναφέρουν ότι τα επίδοξα μέλη πρέπει πρώτα να διευθετήσουν τις διεθνείς διαμάχες με ειρηνικά μέσα.
Ο Stoltenberg κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει τα χιλιάδες στρατεύματα από την Ουκρανία – δυνάμεις που η Μόσχα έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι έχει αποστείλει – και εξέφρασε τις ανησυχίες του για τις αυξανόμενες απειλές ως προς την ασφάλεια διεθνών ομάδων που παρακολουθούν τη σύγκρουση.
Είπε επίσης ότι το ΝΑΤΟ έχει παράσχει στην Ουκρανία νέο εξοπλισμό για να εντοπίσει τους δράστες μιας επίθεσης στον κυβερνοχώρο που έπληξε την Ουκρανία τον Ιούνιο και εξαπλώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο. Η εν λόγω επίθεση, η οποία έλαβε χώρα στην Ουκρανία στις 27 Ιουνίου, χτύπησε υπολογιστικά συστήματα σε πολλά εργοστάσια και στον τομέα της ναυτιλίας. Ουκρανοί πολιτικοί είχαν αποδώσει ευθύνες στη Ρωσία, ενώ η ίδια η Ρωσία είχε αρνηθεί οποιαδήποτε συμμετοχή.
Πηγές
Reuters
Foreign Policy