Γράφει ο Ειδικός Συνεργάτης
Ενώ το «θετικό πολιτικό σήμα» που η κυβέρνηση ανέμενε από τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ολάντ ήρθε, σε ένα άλλο «μέτωπο» προλειαίνεται το έδαφος για μια σημαντική εξέλιξη που θα κάνει αίσθηση. Σύμφωνα με τις αποκλειστικές μας πληροφορίες, η κυβέρνηση είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με την Κίνα για δάνειο ύψους 10 δισ. δολαρίων με «εγγύηση» την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την παραχώρηση του 51% του ΟΛΠ στην Cosco!
Απόδειξη του πόσο σημαντικό θεωρούν να πάρουν τον πλήρη έλεγχο του λιμανιού του Πειραιά, οι ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι της Κίνας συνάρτησαν άμεσα την υπόθεση του δανειακής χρηματοδότησης που ζήτησε η ελληνική πλευρά με την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ από την κινεζική εταιρεία. Εννοείται ότι αυτή η «ρήτρα» δεν θα ενσωματωθεί στη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΠ, παρόλο που έχει «κλειδώσει».
Ποια η χρησιμότητα ενός τέτοιου δανείου σε αυτή τη συγκεκριμένη φάση των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές; Διπλή, όπως μα εξήγησε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος:
Στην περίπτωση που υπάρξει συμφωνία ολιγόμηνης παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος (μέχρι τον Σεπτέμβριο), αυτά τα 10 δισ. ευρώ θα είναι ένα καλό back up απέναντι στην πιθανότατη -αν όχι σίγουρη- τακτική των δανειστών να εκταμιεύουν με τη μέθοδο του «στάγδην βραδέως» την αναγκαία για το ελληνικό Δημόσιο χρηματοδότηση, αλλά και ένα πολύ χρήσιμο «μαξιλαράκι» για να αντέξει η ελληνική κυβέρνηση την πίεση της διαπραγμάτευση για τη συνολική συμφωνία.
Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία, η χρησιμότητα του «πακέτου» είναι αυτονόητη, αφού τότε η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί ούτως ή άλλως χρηματοδότηση από τρίτες πηγές εκτός ΔΝΤ και Ευρωζώνης…
Η επίκληση τέτοιων λόγων «ανωτέρας εθνικής ανάγκης» φαίνεται ότι είναι ο λόγος που ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να κάμπτει με επιτυχία τις αντιρρήσεις του αρμόδιου υπουργού κ. Θοδωρή Δρίστα, αλλά και του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά το γεγονός ότι ο κ. Λαφαζάνης, αλλά και ο κ. Λεουτσάκος (αμφότεροι, στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας που εκλέγονται στον Πειραιά), διά δηλώσεων και δημοσιευμάτων στην ιστοσελίδα της Αριστερής Πλατφόρμας Iskra, εμφανίζονται διαφωνούντες με την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, είναι αρκετά ευάλωτοι στο συνολικότερο deal με τους Κινέζους…
Μόλις η συμφωνία ολοκληρωθεί και τυπικά (οι πληροφορίες μας λένε ότι έχει «κλειδώσει»), θα πρόκειται για ένα εντυπωσιακό άνοιγμα νέων δρόμων στην εξωτερική χρηματοδότηση της χώρας, με μεγάλες οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες. Εκτός αν «καταναλωθεί παραγωγικά», σαν μέσο πίεσης, για να υπάρξει μια πιο γενναιόδωρη συμφωνία με τους παραδοσιακούς δανειστές της χώρας…