Παρασκευή, 20 Μαΐου, 2022

Μεγάλες ανακατατάξεις στο χώρο της Δικαιοσύνης

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, υπέβαλε την παραίτησή του, προκειμένου «να αποδεχθεί πρόταση του προέδρου της κυβέρνησης να ορισθεί στην ανεξάρτητη θέση του εθνικού συντονιστή για την καταπολέμηση της διαφθοράς». Η παραίτησή του υπεβλήθη στον υπουργό Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη, και προσωρινά θα αναπληρωθεί από την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κοτσαμάνη. Όπως διευκρίνισε ο κ. Τέντες, στην πρόταση προς τον ίδιο συμφώνησαν και οι τρεις εταίροι της κυβέρνησης.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων αν, από την πείρα του στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, υπάρχει διαφθορά στην Ελλάδα, ο κ. Τέντες απάντησε «ποιος μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό;» και πρόσθεσε ότι «είναι παγκόσμιο φαινόμενο η διαφθορά». Στις αρμοδιότητες του εθνικού συντονιστή για την καταπολέμιση της διαφθοράς είναι η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής κατά της διαφθοράς σε πολιτικό, δικαστικό και διοικητικό επίπεδο, η παρακολούθηση της σωστής εφαρμογής της στρατηγικής που θα διαμορφωθεί και ο συντονισμός όλων των ενεργειών, που θα απαιτηθούν. Ο κ. Τέντες από τη νέα του θέση πλέον θα υποβάλλει κάθε χρόνο έκθεση, ενώ θα αναφέρεται αποκλειστικά και μόνο στον πρωθυπουργό.

Να σημειωθεί πως με τη λήξη του τρέχοντος δικαστικού έτους, στις 30 Ιουνίου 2013, από το δικαστικό σώμα αποχωρούν λόγω συνταξιοδότησης ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Κωνσταντίνος Μενουδάκος, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου και ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους Φωκίων Γεωργακόπουλος.

Παράλληλα, για τον ίδιο λόγο αποχωρούν οι αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Παντιώρας, Νικόλαος Τσάγγας, Αθανάσιος Κονταξής, Σταύρος Μαντακιοζίδης, όπως και οι αντιπρόεδροι του Αρείου Πάγου Δημήτριος Πατινίδης, Θεοδώρα Γκοΐνη, Σπυρίδων Σιάκας, Νικόλας Ζαίρης και Χαράλαμπος Δημάδης.

Επίσης, αποχωρούν οι αρεοπαγίτες Βασίλειος Φούκας, Βαρβάρα Κριτσωτάκη, Γεωργία Λαλούση, Γεώργιος Αδαμόπουλος, Βασίλειος Φράγγος και Μιλτιάδης Σπυρόπουλος. Τέλος, από το Συμβούλιο της Επικρατείας αποχωρούν οι σύμβουλοι Επικρατείας Δημήτρης Κωστόπουλος, Γιώργος Παπαμεντζελόπουλος και Θωμάς Παπαευαγγέλου.

σχετικα αρθρα

ροη ειδησεων