Σε κλίμα έντασης με αντιδράσεις από όλα τα κόμματα, ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση για τις τηλεοπτικές άδειες στη Βουλή. Αφορμή ήταν η επιλογή της κυβέρνησης να επισπεύσει τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες επεξεργασίας του σχεδίου νόμου με στόχο να ψηφιστεί από την Ολομέλεια το προσεχές Σάββατο.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση αλλά και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Παναγούλης αντέδρασαν, με απαίτηση να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία, με τον δεύτερο μάλιστα να αποχωρεί εις ένδειξη διαμαρτυρίας.
Ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, ενοχλημένος από το κλίμα, σχολίασε ότι «Μένει να αποδειχθεί και αν η κυβέρνηση επιθυμεί τον διάλογο, που τον επιθυμεί, και αν αυτή η αφορμή ενός διαδικαστικού θέματος θα σταθεί ως αφορμή για καταψήφιση νομοσχεδίου από την αντιπολίτευση».
Η πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου Χαρά Καφαντάρη διέκοψε για λίγο τη συνεδρίαση, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι, ενώ ο βουλευτής της ΝΔ Τζαβάρας, είχε ήδη φωνάξει ότι «Αυτά δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια».
«Θα πρέπει να ακολουθηθεί η κανονική διαδικασία, να γίνει συζήτηση ουσίας. Δεν έχουμε πιεστικές ημερομηνίες. Από τον Ιανουάριο, δεν έχει γίνει ούτε μία κοινοβουλευτική διαδικασία με την κανονική διαδικασία. Το νομοσχέδιο αυτό δεν αποτελεί προαπαιτούμενο. Αλλωστε, δεν προλάβαμε να ενημερωθούμε – χθες το βράδυ πήραμε το νομοσχέδιο. Υπάρχει και ζήτημα αντισυνταγματικότητας, θα το εξηγήσει ο κ. Τζαβάρας» δήλωσε η βουλευτής της ΝΔ, Αυγενάκη, κάνοντας την αρχή.
Ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης παρενέβη, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να τελειώνει με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, διότι από την άλλη εβδομάδα (που είναι και οι αργίες της εθνικής επετείου) έχουν πάρει σειρά για κατάθεση και ψήφιση άλλα νομοσχέδια.
«Γιατί να συζητηθεί με την διαδικασία του «επίγοντος» ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο; Δεν υπάρχει λόγος να πάμε γρήγορα για ένα τέτοιο ζήτημα ποιότητας της λειτουργίας της δημοκρατίας. Δημιουργούνται υποψίες ότι κάποιοι θέλουν να «τελειώνουν» γρήγορα. Δεν έχετε κανένα λόγο να γίνει αυτό», τόνισε από την πλευρά της η βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θ. Παπαθεοδώρου.
«Η κυβέρνηση πρέπει να εξηγήσει για ποιό λόγο αυτό το νομοσχέδιο πάει με διαδικασία υπερεπείγοντος. Υπάρχουν τριάντα επιπλέον άρθρα σε σχέση με το κείμενο της διαβούλευσης», δήλωσε από το ΚΚΕ ο βουλευτής Ι. Γκιόκας, ενώ ο Γ. Αμυράς από το Ποτάμι σημείωσε ότι «Απουσιάζουν οι διατάξεις για το ραδιόφωνο. Δεν είναι «επείγον» γι αυτό τον τομέα το νομοσχέδιο; Οι Επιτροπές και όχι η Διάσκεψη θα αποφασίσουν για το «επείγον».
Αντίστοιχα και ο κ. Γ.Καρράς (Ενωση Κεντρώων) σημείωσε ότι «Δεν επαρκεί ο χρόνος, δεν μπορεί να υπάρχει σε τόσο λίγο χρόνο ουσιαστικός διάλογος. Να συζητηθεί με την κανονική διαδικασία, και όχι ως κατεπείγον».
Αυτό ήταν και το σημείο της έντονης αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγούλη ο οποίος τόνισε ότι έλαβε ενημέρωση για τη διαδικασία εχθές το βράδυ και το πολυσέλιδο κείμενο έφθασε στο γραφείο του μόλις σήμερα το πρωί. «Είναι απαράδεκτη η διαδικασία. Ο βουλευτής πρέπει να έχει τουλάχιστον λίγες ώρες να διαβάσει το νομοσχέδιο. Αποχωρώ σε ένδειξη διαμαρτυρίας», τόνισε πριν εγκαταλείψει την αίθουσα της ολομέλειας.
«Αδικούμε τον εαυτό μας αν λέμε ότι είδαμε το νομοσχέδιο χθες το βράδυ. Τρεις μήνες είναι αναρτημένο. Υπήρχε αρκετός χρόνος. Η κυβέρνηση επιδιώκει και διάλογο και ευρύτερες συναινέσεις και αυτό θα αποδεχθεί στην διάρκεια της συζήτησης» είπε ο κ. Παππάς, με την κα Λιάνα Κανέλλη αυτή τη φορά να φωνάζει από τα έδρανα του ΚΚΕ: «Ο κοινοβουλευτικός χρόνος δεν είναι ταυτόσημος με την δημόσια διαβούλευση». Ταυτόχρονα ο κ. Αυγενάκης συνέχιζε διαμαρτυρόμενος να σχολιάζει τα όσα έλεγε ο υπουργός Επικρατείας:
«Ετσι θα συζητήσουμε κ. Αυγενάκη;» διαμαρτυρήθηκε αυτή τη φορά ο κ. Παππάς και κάλεσε την πρόεδρο της Επιτροπής να τον «προστατεύσει» έναντι των διαμαρτυρομένων. Λίγα δευτερόλεπτα μετά η κα Καφαντάρη δήλωσε ότι διακόπτει για «δύο λεπτά» την διαδικασία, με την διακοπή, όμως, να είχε πολύ μεγαλύτερη διάρκεια, καταδεικνύοντας το εκρηκτικό του κλίματος στο Κοινοβούλιο επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου.
Με πληροφορίες από το ρεπορτάζ του Γιώργου Μπουρδάρα για την Καθημερινή