Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ χαρακτήρισε «γελοίο» το πόρισμα της επιτροπής του ΟΗΕ για τον Τζούλιαν Ασάνζ, θυμίζοντας ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks είναι φυγόδικος.
«Απορρίπτω το πόρισμα αυτής της ομάδας εργασίας. Πρόκειται για μία ομάδα που απαρτίζεται από μη ειδικούς, όχι από νομικούς. Ο Τζούλιαν Ασάνζ διαφεύγει από τη δικαιοσύνη. Κρύβεται από τη δικαιοσύνη στην πρεσβεία του Ισημερινού», είπε.
«Μπορεί να βγει όποια στιγμή επιλέξει.. .αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη στη Σουηδία, εάν επιλέξει να το κάνει. Ειλικρινά, πρόκειται για γελοίο πόρισμα εκ μέρους της ομάδας εργασίας και το απορρίπτουμε».
H επιτροπή του ΟΗΕ, που μελετούσε την υπόθεσή του Τζούλιαν Ασάνζ αποφάνθηκε πως πρέπει να «ελευθερωθεί και να αποζημιωθεί για την αυθαίρετη κράτηση του».
Προτού διαρρεύσει η απόφαση της ομάδας εργασίας, ο Ασάντζ είχε δηλώσει ότι, αν η απόφαση είναι εις βάρος του, θα εγκαταλείψει την πρεσβεία και θα συλληφθεί σήμερα το μεσημέρι στις 12. «Αν όμως κριθεί ότι τα εμπλεκόμενα κράτη έχουν ενεργήσει παρανόμως, προσδοκώ την άμεση επιστροφή του διαβατηρίου μου και τον τερματισμό των προσπαθειών για τη σύλληψή μου», είπε.
Τα 3,5 χρόνια που έχει περάσει κλεισμένος σε 20 τετραγωνικά μέτρα έχουν επιδράσει αρνητικά στην υγεία του Ασάντζ, αλλά δεν τον έχουν εμποδίσει να συνεχίσει να εργάζεται για τη διαφάνεια, με τρόπο που ενοχλεί τους ισχυρούς του πλανήτη. Τα τελευταία χρόνια, η WikiLeaks έχει δημοσιεύσει κεφάλαια από τις μυστικές εμπορικές συμφωνίες TiSA και TPP, ενώ έχει συγκεντρώσει πάνω από 100.000 δολάρια από δωρεές που θα δοθούν ως έπαθλο σε όποιον δώσει στη δημοσιότητα το κείμενο της διατλαντικής εμπορικής συμφωνίας ΤΤΙΡ.
Ο Ασάντζ ίδρυσε τo WikiLeaks το 2006, υποσχόμενος ότι η ιστοσελίδα θα προφυλάσσει την ανωνυμία των πηγών και δεν θα διστάζει να δημοσιεύσει το υλικό που λαμβάνει. Ο Ασάντζ μπήκε στο στόχαστρο των αμερικανικών αρχών μετά τη δημοσίευση 500.000 στρατιωτικών αρχείων για τους πολέμους των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, καθώς και 250.000 διπλωματικών εγγράφων που έριξαν φως στην παγκόσμια διπλωματική Ιστορία των τελευταίων ετών.
Καθημερινή