Η απογοήτευση και η εχθρότητα είναι αναμφισβήτητα σε άνοδο στη Μεγάλη Βρετανία, καθιστώντας την αποχώρηση από την Γηραιάς Αλβιόνας από την Ευρώπη των 27 πολύ πιο μεγάλη πιθανότητα από ότι ήταν τα τελευταία χρόνια. Αυτό έχει δημιουργήσει τεράστιο πονοκέφαλο στη συντηρητική κυβέρνηση του Ντέϊβιντ Κάμερον.
Εκνευρισμένοι από τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που υπερισχύουν των Βρετανικών, με κανόνες υγιεινής και ασφάλειας που μοιάζουν στα μάτια των Άγγλων ανόητοι, και με ανατολικοευρωπαίους μετανάστες να καταλαμβάνουν θέσεις εργασίας που θα πήγαιναν σε Βρετανούς, πολλοί πλέον στην Αγγλία αισθάνονται ότι η συμμετοχή στην ΕΕ είναι περισσότερο μειονέκτημα από προτέρημα.
Τι αίσθημα που επικρατεί είναι ότι η Μεγάλη Βρετανία αποτρέπεται από το να επιτύχει την οικονομική προοπτική της, χάνει την κυριαρχία της και βρίσκεται στο έλεος μη εκλεγμένων γραφειοκρατών των Βρυξελλών.
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι περισσότεροι Βρετανοί επιθυμούν την αποχώρηση από την ΕΕ και αυτό έχει μεταφερθεί και στο πολιτικό σκηνικό με Υπουργούς να τάσσονται ανοικτά υπέρ της εξόδου ή τουλάχιστον υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος για το θέμα.
Όλο αυτό το κλίμα έχει φέρει σε μια πολύ δύσκολη θέση των Πρωθυπουργό Κάμερον. Πρέπει να ζυγίσει το αντί– ΕΕ αίσθημα της κοινής γνώμης σε σχέση με την προ– ΕΕ διάθεση των μεγάλων επιχειρήσεων. Πολλοί αναλυτές προειδοποιούν ότι εκτός ΕΕ η παγκόσμια επιρροή της Μ. Βρετανίας θα εξανεμιστεί.
Λόγω της μεγάλης πίεσης ο Κάμερον ρίχνει όλο και πιο πίσω το να πάρει ανοικτά θέση στο θέμα, αλλά η πίεση μεγαλώνει όλο και πιο πολύ. Αυτό έγινε ορατό την προηγούμενη εβδομάδα όταν λόγω της πίεσης στο εσωτερικό πήρε σκληρή θέση στις διαπραγματεύσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον προϋπολογισμό του 2013 με αποτέλεσμα να υπάρξει κατάρρευση της Συνόδου.
Την ίδια στιγμή η στάση αυτή της Βρετανίας έχει κάνει πολλές ευρωπαϊκές χώρες να σκέφτονται να δείξουν την πόρτα της εξόδου σε αυτό το απείθαρχο και προβληματικό μέλος.
Με απλά λόγια κάθε ημέρα που περνά τα προβλήματα μεγαλώνουν για το οικοδόμημα της ΕΕ.